Aleksandar Vučić obilazi toalet u Medicinskoj školi (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić obilazi toalet u Medicinskoj školi (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
30.03.2022, 06:54

Za deset godina pet investicija u Valjevu i to su "dela koja govore"

č: | fb:

Srpska napredna stranka predstavila je platformu "Dela govore" za, kako navode, informisanje o napretku Srbije. "Pomoću naših interaktivnih alata upoznaćete investicije širom Srbije. Podsetite se gde je Srbija bila nekada, a gde je sada zahvaljujući našem zajedničkom radu", navodi se u opisu sajta.

 

Na interaktivnoj mapi i Valjevo.

 

Navedeno je pet investicija u gradu na Kolubari za deset godina vladavine Srpske napredne stranke: Bizerba, Krstako, Dom zdravlja Valjevo, Medicinska škola "Dr Miša Pantić" i Gorenje. Neke od ovih investicija aktuelna vlast je pripisala sebi, a među "delima koja govore" na interaktivnoj mapi i projekat koji tek treba da bude realizovan!

 

Bizerba

 

"Nemačka kompanija Bizerba svetski je lider u proizvodnji vaga i jedan od vodećih dobavljača hardverskih i softverskih rešenja iz oblasti tehnologije vaganja, sečenja i etiketiranja. Fabrikom u Valjevu proširuju svoje proizvodne kapacitete i otvaraju 300 radnih mesta i za Valjevo i za ceo Kolubarski okrug", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".


A šta je zapravo: Kamen temeljac za izgradnju nemačke kompanije Bizerba položen je početkom marta 2022. godine. Ove godine biće otvoren proizvodni pogon, prve godine zaposliće tri radnika, a do 2027. godine posao na neodređeno vreme dobiće 305 radnika, piše u Ugovoru o dodeli sredstava podsticaja. Kompaniji se odobrava preko 4,5 miliona evra, što je 15.000 evra subvencija po radnom mestu. 

Polaganje kamen temeljca za Bizerbu

Polaganje kamen temeljca za Bizerbu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Krstako

 

"U Beloševcu kod Valjeva 2019. godine otvorena nova fabrika beogradske firme Krstako. Ova investicija je vredna šest miliona evra i zaposliće ukupno 120 radnika u inicijalnoj fazi rada. Fabrika se bavi proizvodnjnom drveta i drvnih prerađevina, i smatra se jednom od zelenih investicija u lokalnu ekonomiju Valjeva", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".

 

A šta je zapravo: U vestima koje su objavili loklani mediji navedeno je da je u fabriku za preradu drveta Krstako, koja je otvorena 2019. godine, uloženo šest miliona evra, izgrađena je na livadi, uz podršku banaka i grada Valjeva. Milan Krstić, direktor i vlasnik fabrike izjavio je da se odlučio da investira u Valjevu zbog bukovih šuma u okruženju i saradnje sa lokalnom samoupravom.

 

Gorenje

 

"Kompanija Gorenje koja već godinama uspešno posluje u Srbiji, donela je odluku 2018. godine da prenese svoju proizvodnju frižidera iz Slovenije u Valjevo. Na taj način ova kompanija je otvorila dodatnih 200 radnih mesta, što će podići ukupan broj zaposlenih ove kompanije u Valjevu na 1.700", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".

 

A šta je zapravo: Fabrika Gorenje u Valjevu je otvorena 2006. godine i tada je zaposlila više od 1.500 radnika. Gorenje je do 2013. godine u Valjevo preselilo većinu proizvodnje aparata za hlađenje i zamrzavanje, dok je u Velenju ostala proizvodnja koja spada u višu cenovnu klasu, a 2018. godine proizvodnju svih frižidera i posebnu liniju ugradnih frižidera preselila je iz Velenja u Valjevo.

 

Dom zdravlja Valjevo

 

"Rekonstrukcija južnog dela zgrade počela  prošle godine. U toku je rekonstrukcija čitavog prostora Doma zdravlja. Za ovu investiciju opredeljeno je 297 miliona dinara", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".


A šta je zapravo: Rekonstrukcija Doma zdravlja je završena u junu 2021. godine. Vrednost radova, kako je saopšteno na otvaranju, je oko 350 miliona dinara, a sredstva je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. U pitanju je totalna rekonstrukcija preko 5000 kvadrata objekta Doma zdravlja, koji je izgrađen 1982. godine.

Renoviran Dom zdravlja

Renoviran Dom zdravlja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Medicinska škola "Dr Miša Pantić"

 

"Medicinska škola u Valjevu obnovljena i rekonstruisana u avgustu 2016. godine. Radovi su izvedeni u vrednosti od preko 150 miliona dinara", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".


A šta je zapravo: Vrednost radova, koji su okončani u avgustu 2016. godine je 20,6 miliona dinara. Rekonstruisan je krov na objektu Medicinske škole, zamenjena je stolarija u dvorišnom delu zgrade i na centralnom objektu u Karađorđevoj ulici i rekonstruisani su toaleti.

 

SNS u postignuća ostvarena "zahvaljujući našem zajedničkom radu" ubraja i projekat "Čista Srbija u Valjevu", koji još uvek nije ni započet.

 

Čista Srbija

 

"U opštini Valjevo u okviru projekta Čista Srbija, biće izgrađeno 182.315 metara kanalizacione mreže i postrojenje za preradu otpadnih voda u vrednosti 18.398.760 evra, koja će obuhvatiti 71.600 stanovnika. Ukupna vrednost projekta u Valjevu je 94.456.932 evra. Izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda ima nemerljiv značaj za zdravlje ljudi i osnovu normalnog funkcionisanja života. Sprovođenjem projekta čuvaju se i čiste reke, jezera, zemljište, biodiverzitet, a ovde će se sačuvati reke Kolubara, Gradac, Obnica i Jablanica. Očuvanje vode za piće je glavni resurs u predstojećim godinama, čemu će projekat Čista Srbija veoma doprineti", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".

Fekalije u centru Divčibara

Fekalije u centru Divčibara (Foto: Kolubarske.rs)

 

Možda je u prethodnij deset godina u Valjevu bilo još "dostignuća" Srpske napredne stranke, ali se nisu našla na interaktivnoj mapi jer nisu vredna pomena ili nisu "dela koja govore".

Aktuelno

 (foto: )
Monografija Pre 3 sati 36 minuta

“Okupirana kultura”

Tokom protekle nedelje zaokružen je celokupan tiraž monografije "Okupirana kultura: nacisti kolaboracionisti, muzeji i kulturna dobra u srbiji tokom drugog svetskog rata", saopštili su autori knjige.  · 1 komentar

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 24.02.2024

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...  · 1 komentar

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura 24.02.2024

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...