Poklonjena parcela u Privrednoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Poklonjena parcela u Privrednoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
15.04.2022, 06:49

Više javno tužilaštvo u Beogradu se bavi ugovorom kojim je Valjevo poklonilo zemlju Republici

č: | fb:

Ugovor kojim je zemljište površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama grad Valjevo otuđio u korist Republike Srbije, koja je potom tu parcelu poklonila nemačkoj kompaniji "Bizerba" radi izgradnje proizvodnog pogona, je predmet interesovanja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.   

 

U odgovoru Kolubarskim.rs na pitanje da li je pokrenuta istraga u vezi ovog ugovora, Više javno tužilaštvo navodi da postupa po informaciji, koja je dostavljena od strane Zajedničkog pravobranilaštva Valjeva i opština Lajovac, Ljig i Osečina, koja se pored ostalog odnosi na zaključenje Ugovora o otuđenju nepokretnosti u javnoj svojini bez nakande.

 

"Predmet se nalazi u fazi predistražnog postupka. Postupajući zamenik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podneo je zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja Republičkoj direkciji za imovinu, kao i Državnom pravobranilaštvu u cilju prikupljanja potrebnih obaveštenja u predmetnoj krivičnoj stvari, a radi utvrđivanja postojanja elemenata krivičnog dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, odnosno u cilju provera i utvrđivanja činjenica i prikupljanja dokaza u predmetnoj krivičnopravnoj stvari", navodi u odgovoru Više javno tužilaštvo u Beogradu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

 

Podsećamo, Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina je, krajem jula prošle godine, podnelo tužbu Višem sudu u Valjevu protiv Republike Srbije i grada Valjeva, radi utvrđenja ništavosti Ugovora o otuđenju zemljišta površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama, koji je potpisao gradonačelnik Lazar Gojković, a overio javni beležnik.

 

U tužbi je navedeno da je suprotno zakonskim propisima i Uredbi o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti, Grad bez naknade otuđio svoju imovinu u korist Republike, koja je potom zemljište poklonila nemačkoj kompaniji "Bizerba" radi izgradnje proizvodnog pogona.

 

Viši sud u Valjevu je u novembru prošle godine odbio tužbu Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina protiv grada Valjeva i države Srbije, kojom je tražno poništenje ugovora o otuđenju bez naknade 11,8  hektara u Privrednoj zoni u Popučkama. 

 

Žalbu protiv ove presude Višeg suda u Valjevu uložilo je 7.12.2021. godine Državno pravobranilaštvo Republike Srbije, da bi nakon tri dana žalba bila povučena. Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina nije uložilo žalbu.

 

Sudskom presudom Višeg suda u Valjevu se činilo da je stavljena tačka na slučaj "poklanjanja zemlje", međutim predistražne radnje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ostavljaju mogućnost da slučaj još uvek nije okončan.

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 3 sati 30 minuta

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 3 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 1 sati 24 minuta

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...