Apoteka
Apoteka "101" (foto: Đorđe Đoković)
03.08.2022, 11:04

Valjevo nema dežurnu apoteku, a nadležni ništa ne preduzimaju

č: | fb:

Odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada je podsetila da u Valjevu nijedna apoteka ne radi nakon 23 časa te da to predstavlja problem, a nadležni već duže vreme ne preduzimaju ništa.

 

Odbornik SPS-a u Skupštini grada dr Zoran Živković je na stranačkoj konferenciji za novinare rekao da je to problem koji se mora rešiti u najskorije vreme. Ukazuje na činjenicu da su Valjevci primorani da odlaze u Šabac ili Lazarevac, najbliža mesta našem gradu koja imaju dežurne apoteke, kako bi nabavili lek.

 

- Očekivali smo da ćemo imati dežurnu apoteku nakon što su isplaćene tri tranše dugovanja koja je imala Apotekarska ustanova Valjevo, a prema skupštinskoj odluci po kojoj se Grad obavezao da nadoknadi njihove dugove. Nažalost i pored činjenice da se broj obolelih od kovida svakim danom povećava, već se beleži blizu 7000 novozaraženih dnevno u Srbiji, a u Valjevu je od početka godine do danas obolelo blizu 11.000 ljudi, nadležni ne preduzimaju ništa da i Valjevo dobije apoteku koja će raditi 24 časa. Činjenica je da naši najmlađi sugrađani vitalne zdravstvene probleme obično imaju u ranom jutarnjim časovima između dva i tri časa. Dozvolili smo da roditelji po lekove idu u susedne gradove. Približavamo se jeseni i zimi, za koje kažu da neće biti lake – rekao je Živković.

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Kolubarske.rs)

 

On je naglasio da tema današnje konferencije za novinare nije pitanje neke političke borbe ili animoziteta prema bilo kome, nego je namera da se javno apostrofira problem koji postoji nekoliko godna, a do danas nije rešen.

 

- Nadali smo se da će pitanje koncesije, nakon izmirenja dugova Apotekarske ustanove Valjevo, biti rešeno i da ćemo samim tim dobiti dežurnu apoteku u gradu. Ja ću vas podsetiti da su problemi, prema rečima direktora ustanove, počeli još 2012. godine, kada su otvorene privatne apoteke, a državne se nisu prilagodile tržišnim uslovma poslovanja. Prvi pokušaj da se reši dug, iznosio je oko 80 miliona dinara, bio je u decembru 2019. godine, tada sam bio zamenik gradonačelnika. To pitanje duga, koji je dostigao cifru od preko 100 miliona dinara, je dugo odlagano jer se očekivalo da će Republika refinansirati najveći deo dugovanja, što je bila zabluda ili zamka u koju smo sami upali. Na kraju su građani Valjeva otplatili dug, koji je narastao na 107,2 miliona dinara. Pitanje koncesije nije od juče. Mi smo i pre tri godine govorili o javno-privatnom partnerstvu, ali se postavljalo pitanje preuzimanja svih zaposlenih i vraćanja najmanje polovine duga Apotekarske ustanove. Sada je dug vraćen i očekujemo da se reši i problem dežurne apoteke u Valjevu – zaključio je dr Zoran Živković.

 

Podsećamo, još pre tri godine grad Valjevo je, kao osnivač zdravstvene ustanove Apoteka Valjevo, bio obavezan da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti sprovede postupak kontrole nad radom i poslovanjem zdravstvene ustanove i utvrdi da li je nastupila prezaduženost, kao i da o utvrđenim činjenicama podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja.

 

Grad je bio dužan da u budžetu obezbedi sredstva za izvršavanje obaveza prema poveriocima koje su preuzete i koje nisu plaćene do dana stupanja na snagu zakona, i da započne sa plaćanjem obaveza u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, a ukoliko se plaćanje vrši u više mesečnih rata, da plaćanje prema poveriocima u celini izvrši najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

 

Međutim gradsko rukovodstvo to nije učinilo nego je tek u februaru 2020. godine Skupština grada donela Odluku o načinu i modelima rešavanja statusa Zdravstvene ustanove Apoteke Valjevo. Dugovanja su tada iznosila 107,2 miliona dinara, bez obračunatih kamata, taksi i naknada.

 

"Grad Valjevo nije sproveo postupak kontrole nad radom i poslovanjem Apoteke na dan 15.04.2019. godine zhodno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, već je preduzeo naknadne korektivne aktivnosti u vezi sa kontrolom nad radom i poslovaljem apoteke na dan 15.9.2020. godine", stoji u Zaključku o prethodnim aktivnostima za analizu modela za rešavanje statusa Apoteka Valjevo.

 

Učinjen je propust ili zbog ignorisanja zakonske obaveze i nečinjenja tadašnjeg gradskog rukovodstva ceh su platili svi građani Valjeva, kao i zaposleni u Apotekarskoj ustanovi koji mesecima nisu primali plate, a na kraju su ostali bez posla. Danas niko ne govori o odgovornosti, o tome ko je kriv što je dug Apotekarske ustanove dostigao cifru od preko 107 miliona dinara, koji su vratili građani Valjeva!

 

O Apotekarskoj ustanovi, zakonskoj obavezi Grada kao osnivača prema ustanovi, i apelu koji su zaposleni bezuspešno upućivali gradskom rukovodstvu Kolubarske.rs su pisale početkom 2020. godine.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 10 sati 37 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 34 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara