Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
23.01.2023, 07:56

Skoro polovina odbornika u Skupštini Valjeva za godinu dana nije progovorila ni reč!

č: | fb:

Valjevski parlament broji 51 odbornika, za godinu dana održano je 15 sednica, a 25 predstavnika građana nikada nije izašlo za skupštinsku govornicu, nije učestvovalo u diskusiji, nije imalo odborničko pitanje..., drugim rečima nijednom se nisu obratili ni građanima ni kolegama.

 

Od 31 odbornika sa liste "Aleksandar Vučić – za našu decu", njih 14 nije reklo ni reč građanima koji su ih birali; od 16 odbornika sa liste "Ivica Dačić– SPS-JS–Dragan Marković Palma" njih osmoro; od dva odbornika sa liste "Aleksandar Šapić" – Pobeda za Valjevo jedan nikada nije izašao za govornicu, a bez ijedne izgovorene reči godinu dana u skupštinskoj klupi je proveo i odbornik sa liste Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

 

Za razliku od republičkog parlamenta, pa i velikog broja lokalnih skupština, gde vladajuću koaliciju čine SNS i SPS, u Skupštini Valjeva te dve partije nisu u "ljubavi". Pojedini odbornici SPS su čak "ljuta opozicija", ali ne po svim tačkama dnevnog reda, odbornik Grupe građana "Lokalni front" Valjevo je "prava opozicija" ili neko ko najčešće glasa protiv ili je uzdržan, dok je jedan odbornik Pokreta obnove Kraljevine Srbije za sada "neutralan".

 

U 2021. godini, i pored toga što skoro polovina odbornika nije izašla za skupštinsku govornicu, bilo je diskusije, u kojoj su učestvovali odbornici Lokalnog fronta, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i sa liste Srpske napredne stranke.

 

Odbornici vladajuće koalicije diskusiju opozicije po pravilu "dočekuju na nož", a skoro sve njihove predloge na startu odbijaju. Među retkim predlozima opozicije, tačnije predloga dva odbornika SPS i JS, koji su vladajući naprednjaci prihvatili, bio je da Aleksandar Vučić dobije zvanje počasni građanin Valjeva. Zanimljivo je to da je u raspravi na temu počasni građanin Valjeva učestvovalo samo sedam odbornika za liste predloženog počasnog građanina, a na kraju je predlog podržao 31 odbornik, dva su bila protiv, a jedan uzdržan, a tog dana u skupštinskoj sali je bilo 45, od 51, odbornika.

 

Najaktivniji odbornici SPS, JS, Lokalnog fronta

 

Na osnovu zapisnika sa sednica Skupštine grada Valjeva u 2021. godini, koje su analizirale Kolubarske.rs, nije moguće utvrditi tačan broj javljanja odbornika s obzirom na to da kod značajnog broja tačaka dnevnog reda piše da su pojedini odbornci, upisana su njihova imena, u diskusiji učestvovali više puta, ali nije navedeno koliko. Takođe, u zapisnicima nisu prenete diskusije odbornika, bilo da su vlast ili opozicija, tek sa nekoliko sednica je navedeno par rečenica diskusije.

 

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Prema tim zapisnicima, najaktivniji odbornik bio je Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS. On je imao najmanje 63 obraćanja, slede odbornici Dragan Popović Pop (JS) sa najmanje 61 izlaskom za govornicu, Željko Trufunović (Lokalni front), koji je u skupštinsku klupu seo u julu 2021. godine, a za pola godine je imao najmanje 53 obraćanja, dok se Nebojša Tadić, sa liste "Aleksandar Šapić – Pobeda za Valjevo", najmanje 44 puta obratio kolegma i građanima.

Nebojđa Tadić

Nebojđa Tadić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Sa liste "Aleksandar Vučić-za našu decu", najaktivniji odbornik sa najmanje 43 javljanja, bio je Dragomor Vitorović, iz Narodne seljačke stranke, potom šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić sa najmanje 29 obraćanja. Dvocifreni su još odbornici: Ivan Ilić, zamenik šefa odbornićke grupe SNS, sa najmanje 20 izlazaka za skupštinsku govornicu, najmanje 17 obraćanja imao je Viktor Mićić, Miroljub Ivanović najmanje 15 i Ivana Petarić najmanje 14 obraćanja za godinu dana. Ostali odbornici vladajuće SNS imaju jednocifren broj javljanja, a njih osmoro se javilo manje od pet puta.

 

Sa liste Socijalistička partija-Jedinstven a Srbija, svi odbornici osim Pavlovića i Popovića, imali su jednocifren broj javljanja. Dr Zoran Živković je za skupštinsku govornicu izašao najmanje devet puta, Milorad Nidža Minić šest, dok se dr Dušan Mirković sa skupštinske govornice obratio najmanje pet puta.

 

Odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović svoj mandat je ustupio kolegi Željku Trifunoviću, a do jula, dok je bio odbornik, imao je 19 obraćanja.

 

Kada je reč o gradskom rukovodstvu, aktivan je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković (SNS), koji nije prisustvao samo jednoj od 15 održanih sednica Skupštine Valjeva u 2021. godini. Prema zapisnicima, Gojković se 21 put obratio odboricima i građanima. Pored gradonačelnika u raspravi su učestvovali njegov zamenik Nemanja Petrović -1, članovi Gradskog veća Vladimir Mišković-7, Vladimir Blagojević-1, Marko Jevtić-1, Nenad Patijarević-1, načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić-4, pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinović-2.

 

Skupština "protočni bojler"

 

Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta Va, kaže da su, prilikom donošenja odluke da izađu na izbore, imali viziju da od Skupštine grada stvore mesto gde izabrani predstavnici građana strpljivo i argumentovano, poštujući jedni druge, raspravljaju o najvažnijim pitanjima Valjeva i njegovih stanovnika.

 

- Nismo, nažalost, ostvarili rezultat koji bi stvorio bar minimalne uslove da se vizija ostvari, pa je "najviši organ grada", kako ga opisuje Zakon o lokalnoj samoupravi, postao "protočni bojler" za odluke i projekte nastale negde daleko od očiju građana. Odbornici većine sa bezočnom drskošću odbijaju da govore o strateškim dokumentima koje Valjevo ne donosi decenijama. A kada ih i donese, oni nestaju pod prašinom u nekakvim ormanima zgrade u Karađorđevoj 64 – navodi Trifunović.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema njegovim rečima, uloga odbornika je, pored ostalog, i da po pravilima koja je propisao zakon nadgleda i kontroliše izvršnu vlast.

 

- U ovom trenutku kontrolna funkcija Skupštine potpuno je gurnuta u zapećak, jer, uz podršku odborničke većine, niži organi grada, od gradonačelnika pa do načelnika najmanjeg odeljenja, gotovo potpuno ignorišu institucije odborničkih pitanja i izveštavanja javnosti i Skupštine o radu izvršnih organa. Kada na ovo dodamo da Gradska uprava drsko zaobilazi Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, postaje jasno da se moć jednog odbornika svodi na pokušaj da, koliko mu to dozvole partijski poslušnici na mestu predsedavajućeg, argumentovano ospori pojedine predloge ili upita nešto što većinu ne zanima, recimo zašto se ne sprovodi Lokalni antikorupcijski plan ili, još gore, šta je sa Planom kvaliteta vazduha čije usvajanje kasni više od godinu dana? – kaže odbornik Lokalnog fronta.

 

Trifunović smatra da je odbornička grupa većine odavno odredila svoja unutrašnja pravila ponašanja.

 

- Tu je grupa mlađih i ambicioznijih čija je uloga da hvale svaki predlog koji potiče od "naših ljudi", ne zaboravljajući pritom da obavezno pomenu i mudru politiku predsednika svoje stranke. Prvi ljudi odborničke grupe su tu da zaključe diskusiju o pojedinim temama, ali im je glavni posao ipak da oštro, ponekad i vrlo prljavo, odgovaraju na izlaganja odbornika čije se mišljenje, zamislite, razlikuje od njihovog. Nažalost dosta odbornika su samo "dizači ruku", međutim i oni koji diskutuju ne znaju koja je uloga i posao odbornika, kao što ne poznaju ni nivoe vlasti u Republici Srbiji. Građani su na prošlim lokalnim izborima većinski dali poverenje onima koji ne zastupaju njih nego "partiju i bratiju". Da li će sledeće godine učiniti istu grešku ili će glasati za one kojima će interes građana i našeg grada biti na prvom mestu ostaje da vidimo – kaže Željko Trifunović.

 

On skreće pažnju na one koji imaju "posebnu ulogu u ovoj igri", a to su oni koje je nazvao partijskim poslušnicima u fotelji predsedavajućeg.

 

- Kada osete temu koja im "ne lež", iz mesta pokušavaju da svojim upadicama dekoncentrišu govornika, ubeđuju ga da ono što govori "nije na dnevnom redu" i pre nego što su čuli objašnjenje zašto i kako izlaganje ima veze sa temom. Počesto i njihova igra postaje prljava; dok se recimo direktorima javnih preduzeća dopušta da, van svake tačke dnevnog reda, po pola sata govore o liku i delu jednog od svojih bivših kolega, neposlušnom odborniku se brzometno izriču opomene i oduzima reč. U narodu je poznata izreka "sramota me je njegove sramote" te se ponekad tako osećam. Dodatno mi je neprijatno, kao čoveku koji je završio osnovne i tri programa postdiplomskih studija, to što je uzrok takvom osećaju neko ko je profesor na jednoj visokoškolskoj ustanovi, a to je predsednica Skupštine Valjeva, dr Snežana Rakić – zaključuje odbornik Željko Trifunović.

 

Moje reči neće doprineti promeni, niti neko uvažava moj stav!

 

Sandra Matić Gavrilović je u skupštinsku klupu sela kao odbornica sa izborne liste "Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma". Međutim, krajem novembra 2021. godine, zajedno sa kolegama Draganom Popovićem i Anom Mladenović, istupila je iz odborničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbije, da bi u decembru iste godine zajedno sa Milom Grujičić (JS) i Anom Mladenović (SPS) formirala novu odborničku grupu "Valjevo u srcu".

 

Sandra Matić Gavrilović je među odbornicima koji se nijednom nisu pojavili za skupštinskom govornicom.

 

- Nisam diskutovala jer ne mislim da bi moje reči doprinele nekoj promeni, niti da bi neko uvažio moj stav. Ja sam samo vaspitačica, bez velikog uticaja i moći, koja je prihvatila da bude kandidat za odbornika sa namerom i željom da nešto poboljšam i unapredim u gradu koji volim. Međutim, bila sam u zabludi jer su očigledno u pitanju samo lični interesi i korist koje ja zaista nemam. Svašta bih imala reći za skupštinskom govornicom, ali kada shvatiš da nema svhe, onda odustaneš. Osim toga nemam snage da se borim sa kojekakvim napadima, naročito medijskim – kaže Gavrilović.

 

Na pitanje, zar ne misli da ima obavezu prema biračima, koji su glsali listu na kojoj je izabrana za odbornika, da izađe za govornici i ukaže na neki problem građana, da predloži, da iznese svoj stav, Gavrilović kaže da je, kada je to učinila na sednici Skupštine grada u decembru 2020. godine, bila podržana od kolega u Predškolskoj ustanovi i sugrađana, ali ju je u Skupštini grada vladajuća većina prozivala i kritikovala, a njena izjava negativno komentarisana

Sednica Skupštine grada

Sednica Skupštine grada (Foto: www.valjevo.rs)

 

Podseća da je tada govorila o problemima u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica", u kojoj je zaposlena, kao i o teškim uslovima za rad u vreme korone. Navela je da su mnoge kolege ostale bez posla, da su zbog manjka prostora sobe u vrtiću napravljene od garderoba, "što nisu ni malo humani uslovi", a zaposleni su, interno, međusobom te sobe zvali "genocidne sobe".

 

- Ja sam na jednoj sednici Skupštine navele probleme sa kojima se susrećemo u Predškolskoj ustanovi, a umesto da se traži i predloži neko rešenje, mene je šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić prozvao da sam rekla da se u vrtiću vrši genocid nad decom - priča odbornica i dodaje da posle te diskusije više nije izlazila za govornicu.

 

Na pitanje kako je glasala 2021. godine, koju smo analizirali, odgovara da je u najvećem broju slučajeva glasala u skladu sa dogovorom u odborničkoj grupi, ali, dodaje, "dosta puta je glasala i po sopstvenom nahođenju, a dešavalo se da uopšte ne glasa".

 

U novom odborničkom klubu neće biti aktivnija, neće se javljati za reč i diskutovati, jer, kako je rekla, ništa se nije promenilo. Odbornički mandat nije vratila jer ga je "dobila na svoje ime" i zato ima pravo da ga zadrži.

 

Nisam hteo da budem produžena ruka režima

 

Miroslav Tomić je u Skupštinu grada Valjeva ušao sa liste Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), a sada je u Udruženju građana "Novo lice Srbije".

 

- Ja sam se politički angažovao pred same izbore 2020. godine, po ubeđenju sam monarhista i bilo je logično da budem član POKS-a i da budem na njihovoj listi. Međutim, vrlo brzo nakon izbora sam shvatio da to baš i nije "zdrava priča", nego su "produžena ruka režima", tako da sam se vrlo brzo distancirao od POKS-a, naročito nakon "preporuka da ovde na lokalu uđem u koaliciju sa Srpskom napredno strankom" - priča Tomić i dodaje:

 

- Ubrzo sam Pokret napustio, odbornički mandat sam zadržao jer sam ga dobio na svoje ime, i sada sam u Udruženju građana "Novo lice Srbije". Krajem janura trebalo bi da otvorimo kancelariju u Valjevu i da zvanično počnemo sa radom, i nakon toga ću svakako više učestvovati u političkom životu grada, i biću aktivniji i u Skupštini gde ću iznositi naše ideje i predloge - kaže Tomić.

Miroslav Tomić

Miroslav Tomić (Foto: Kolubarske.re)

 

Na pitanje da li misli da je korektno, pa i moralno,  to što je u Skupštinu ušao kao odbonrika POKS, a sada će zastupati politiku Udruženja građana kome je pristupio, Tomić kratko kaže da je "monarhija i u biti programa Novo lice Srbije".

 

Odbornik Miroslav Tomić, koji za godinu dana nije progovorio ni reč u gradskoj skupštini, kaže da je prilikom glasanja najčešće bio uzdržan, a dešavalo se da glasa i protiv.

 

Bez reči u Skupštini bez reči za Kolubarske.rs

 

Odbornici vladajuće koalicije dr Snežana Mijatović, sa liste "Aleksandar Šapić – Pobeda za Valjevo" i Miroslav Mandić sa liste "Aleksandar Vučić – za našu decu", koji se nijednom nisu obratili biračima i kolegama sa skupštinske govornice, nisu pristali da o svom skupštinskom radu govore za Kolubarske.rs. 

 

Dizači ruku i govornici hvalospeva

 

Sudeći prema zapisnicima sa sednica Skupštine grada Valjeva u 2021. godini, odbornici vladajuće Srpske napredne stranke i njihovi koalicioni partneri bili su aktivni prilikom diskusija kod prvih tačaka dnevnog reda, a one su se odnosile na usvajanje i rebalans budžeta, i na izveštaje o realizaciji budžeta, kao i na programe komunalne izgradnje, rad javnih komunalnih preduzeća, dok ostale tačke, sudeći po tome da nije bilo diskusije, nisu bile zanimljive za odbornike vladajuće koalicije.

 

Diskusija po "važnim" tačkama, naročito kada su u pitanju budžet i rad javnih komualnih preduzeća, u najvećem broju slučajeva su pohvale upućene gradskom rukovodstvu i "našim direktorima za odličan rad na dobrobit građana", kao i pohvale i zahvalnost državnom vrhu na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandru Vučiću, koji "pomažu Valjevu".

 

Odbornici vladajuće koalicije su dizali ruku i kada su na dnevnom redu bili izveštaji o poslovanju javnih komunalnih preduzeća u kojima su izkazani gubitci. Nijedan odbornik vladajuće SNS nije tražio odgovornost rukovodstva i nadzornih odbora javnih preduzeća gubitaša. A da podsetimo, o tome su Koubarske.rs u okviru ovog projekta pisale, prema izveštajima o poslovanju četiri javna komunalna preduzeća u Valjevu, u 2021. godini, jedino je JKP Toplana ostvarilo zanemarljivu dobit od oko 400 hiljada dinara, dok su preostala tri javna komunalna preduzeća Vodovod, Vidrak i Polet zabeležila ozbiljan gubitak od oko 95 miliona dinara.

Glasanje u Skupštini grada

Glasanje u Skupštini grada (Foto: Kolubarske.re)

 

Bez pogovora odbornici iz redova Srpske napredne stranke su podigli ruku da Grad svoje parcele od 11,8 hektara u privrednoj zoni pokloni Republici, a ona nemačkom investitoru za izgradnju proizvodnog pogona. A samo nekoliko godina ranije grad Valjevo je za potrebe buduće privredne zone kupio skoro 20 hektara zemljišta za 195 miliona dinara novcem građana Valjeva.


Kada je gradski pravobranilac tužio grad Valjevo, tačnije SNS gradonačelnika Lazara Gojkovića i Srbiju, jer su nezakonito poklonili državno zemljište Nemcima, odbornici su brže bolje, na zahtev izvršne vlasti, smenili pravobranioca, ali ne samo da su ga smenili nego su ga na sednici Skupštine grada listom kritikovali, omalovažavali i pokušavali da ga diskredituju.  

 

Rezultati glasanja – većina za!?

 

Prema zapisnicima koje su Kolubarske.rs analizirale, u 2021. godini održano je 15 sednica Skupštine grada, na dnevnom redu su bile 234 tačke, a diskutovalo se o 136 tema, dok su ostale prošle bez diskusije "većinom glasova".

 

Prema Poslovniku o radu Skupštine grada Valjevo, zapisnik sa sednice ne mora da sadrži pojedinačne diskusije i minutažu govora odbornika, ali mora da sadrži - rezultat glasanja o pojedinim pitanjima, broj glasova za, protiv i uzdržanih.

 

Sudeći prema zapisnicima sednica Skupštine grada u 2021. godini, "pojedinih pitanja" je bilo samo devet, jer od 234 tačke dnevnog reda, broj glasova za, protiv i uzdržanih zabeležen je kod devet tačaka dnenog reda i to: prilikom usvajanja odluke o završnom računu budžeta grada Valjeva za 2020. godinu, javnom zaduživanju grada, prvom i drugom rebalansu budžeta za 2021, budžetu za 2022, dodeli zvanja počasni građanin Valjeva – Aleksandru Vučiću i tri planska dokumenta.

 

Kod svih ostalih tačaka dnevnog reda piše da je akt usvojen većinom glasova za, ali nije navedeno koliko je odbornika podiglo ruku, dok je precizno upisan broj glasova protiv i uzdržani. 

Sednica Skupštine grada - glasanje

Sednica Skupštine grada - glasanje (Foto: www.valjevo.rs)

 

Iz zapisnika se ne vidi ono što se vidi u prenosu sednica Skupštine grada i što zabeleže skupštinski izveštači, a to je nejednak tretman odbornika jer se opoziciji oduzima reč "jer nije u temi", i pored toga što jeste, dok se odbornicima vladajuće koalicije toleriše priča na svaku temu. Ne vidi se ni to da gradski službenici često prozivaju, preslišavaju i kritikuju odbornike opozicije, kao ni to da je na delu obrnuta uloga – u Valjevu je izvršna iznad zakonodavne vlasti!

 

******

"This article is produced within the project Back to Basics - Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of Kolubarske d.o.o. and may in no way be taken to reflect the views of the European Union".

 
"Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak - Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo su odgovorne Kolubarske d.o.o i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije". 

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 17 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...