Festival duvan čvaraka (2022.) (foto: Đorđe Đoković)
Festival duvan čvaraka (2022.) (foto: Đorđe Đoković)
07.10.2023, 06:43

Festival duvan čvaraka u subotu i nedelju

č: | fb:

17. Festival duvan čvaraka biće održan u subotu i nedelju uz učešće preko 75 ekipa. Prema najavi organizatora, u subotu 7. oktobra biće održano 4. takmičenje u spravljanju valjevskih šoder čvaraka, dok je nedelja rezervisana za 17. Festival duvan čvaraka. Kao i prethodnih godina manifestacija će biti održana u forlandu reke Kolubare i na platou Centra za kulturu.

 

Dragutin Kuzmanović, redsednik Organizacionog odbora 17. Festivala duvan čvaraka i 4. takmičenja u pravljenju šoder čvaraka kaže da će ovogodišnja manifestacija biti specifičn zbog problema sa afričkom kugom svinja u Srbiji.

 

"Dobili smo sve dozvole od relevantnih institucija, tako da na našu sreću i zadovoljstvo, ove godine nastavljamo tradiciju festivala, ali uz pojačane mere nadzora. Od 2018. godine ovaj festival je postao stalna gradska manifestacija i ove godine je zainteresovanost učesnika na višem nivou nego prethodnih godina. Samim tim očekujemo i veliki broj posetilaca", rekao je Kuzmanović.

 

Ana Makrović, direktorka Turističke organizacije Valjeva najavljuje da će oba festivalska dana biti zanimljiv kulturni i muzički program, a obezbeđeno su i vredne nagrade najboljim majstorima u spremanju duvan čvaraka.

 

"Za prvo mesto biće dodeljeno 35.000, za drugo 25.000 i za treće mesto 15.000 dinara oba dana. Žiri i ove godine čine profesor dr Radosav Vujić, Milovan Pušić i profesor Vesna Kotarac. U nedelju se u 17 časova dodeljuju se novčane nagrade, a ove godine i robne nagrade, zahvaljujući sponzorima- kompaniji Hajsens Gorenje koja će darovati frižider, Blist će dodeliti peć na čvrto gorivo, dok će Animo pokloniti rasklopivi sto sa dve klupe. Nagradićemo najiskusnijeg majstora, najboljeg početnika, veslača, oranijaša, čvarkoljupca i najlepši štand", kazala je Marković.

 

Program

 

U subotu, 7. oktobra, od 11 časova, nastupaju folklorni ansambli više valjevskih KUD-ova. U podne je svečano otvaranje takmičenja u spravljanju šoder čvaraka, u 15 časova je koncert "Fenečkih bisera“" mlade ekipe koja radi pri manastiru Fenek i bave se etno muzikom. Program prvog dana manifestacije završava se u 17 časova dodelom priznanja najboljim takmičarima u spravljanju šoder čvaraka.

 

U nedelju, 8. oktobra program u 11 časova otvara 2. Festival rabadžijske svirke na dvojnicama i okarini, organizator je KUD "Gradac". U 13 časova je svečano otvaranje Festivala, nakon čega počinje koncert Valjevca Dula Lušina, potom u 15 časova "Garavi sokak". U 17 časovaje dodela nagrada i priznanja najboljim majstorima.

 

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je garad Valjevo, a organizator Turistička organizacija Valjeva.

 

17. Festival duvan čvaraka koštaće 4,5 miliona dinara. U gradskom budžetu za ovogodišnju "čvarkijadu" opredeljeno je tri miliona dinara, međutim, troškovi za ovu manifestaciju premašiće taj iznos tako da je odlučeno da se iz tekuće budžetske rezerve izdvoji još 1,5 milion dinara.  

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 58 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 12 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara