Đorđević Gavrilović i Đurđević u Poljoprivrednoj školi (foto: VIVA)
Đorđević Gavrilović i Đurđević u Poljoprivrednoj školi (foto: VIVA)
21.11.2023, 10:06

"Ko želi da čuje, vodu ne zagađuje"

č: | fb:

Valjevo je područje sa izuzetno ugroženom životnom sredinom što predstavlja veliki rizik za živote i zdravlje ljudi. Priroda je zagađena čovekovim dejstvom, privrednim, i industrijskim aktivnostima, gradnjom, poljoprivredom, saobraćajem, dejstvom pojedinca i domaćinstava.

 

Podaci o kvalitetu površinskih voda u Valjevu, koji su dostupni na zvaničnoj internet prezentaciji grada Valjeva, kao i rezultati istraživanja grupe Viva od prošle godine u okviru akcije "Ko to tamo zagađuje?" govore da je najveći broj reka u Valjevu gotovo u potpunosti neispravan za ljudsku upotrebu. Voda u našim rekama je najćešće neispravna bakteriološki zbog prisustva fekalnih bakterija ili fizičkohemijski, zbog male količine rastvorenog kiseonika ili prisustva hemijskih materija iznad dozvoljenih koncentracija.

Rezultati analize uzoraka površinskih voda septembar-oktobar 2022, grupa VIVA

Rezultati analize uzoraka površinskih voda septembar-oktobar 2022, grupa VIVA

 

Zbog ovakvog stanja neformalna ženska grupa Viva je pokrenula akciju "Ko želi da čuje, vodu ne zagađuje" da bi se postavilo pitanje zaštite valjevskih reka. Viva je prethodnih nedelja prikazala stanje životne sredine valjevskim srednjoškolcima u nameri da ih podstakne da reaguju, da razgovaraju i dele svoja iskustva. Nakon jednog školskog časa sa učenicima Poljoprivredne i Medicinske škole, kao i sa mladićima i devojkama iz Valjevske gimnazije i njihovim nastavnicima, dogovoreno je da se u koritu jedne od valjevskih reka narednih dana organizuje druženje i akcija čišćenja.

 

Zahvaljujući akciji ove neformalne grupe stotinak srednjoškolaca je imalo priliku da čuje koji su glavni izazovi pred zajednicom u Valjevu kada je reč o vodi. Najpre, da u Srbiji već nestaje vode, jer domaćih voda ima manje od 1500 m3 po stanovniku godišnje, dok je potreban minimum oko 2500 m3 po stanovniku godišnje. Vode nema tamo gde je najpotrebnija, a to su zone velikih gradova i zone koje imaju potrebu za navodnjavanjem, kao što su Vojvodina, Šumadija, slivovi Kolubare, Sitnice i Pomoravlja koji imaju manje od 500 m3 po stanovniku godišnje. Manjak vode i sve više temperature, te smanjenje proticaja vode u rekama ugrožava poljoprivredu i proizvodnju hrane. U Valjevu je 2022. godine zabeležena ekstremna suša, druga najsušnija godina u proteklih 97 godina!

 

Vodne inspektorke razgovarale su sa budućim inženjerima poljoprivrede, veterinarima, inženjerima, hemičarima, lekarima i santitarnim tehničarima o načinima zaštite vode za buduće generacije. Najvažnije je smanjiti potrošnju vode u svakodnevnom životu. Ali i ekonomično raspolaganje vodama u poljoprivredi i industriji, uključujući ponovnu upotrebnu otpadnih voda. Veoma je važna uloga pojedinca u zaštiti i štednji vode, ali i obrazovnih ustanova i zajednice  koje imaju važnu ulogu podizanja svesti. Građani kojima je stalo do zaštićene prirode i do vladavine prava su na raspolaganju imaju mogućnost da pokreću odgovarajući postupke protiv zagađivača pred nadležnim institucijama.

 

************* 

Neformalna grupa Viva je građanska inicijativa koju čine Valjevke, stručnjakinje u različitim oblastima, pravo, poljoprivreda, tehnologija, geologija, sanitarno inženjerstvo i zaštita životne sredine. Projekat "Ko želi da čuje vodu ne zagađuje" je deo programa "Snaga aktivizma" koji finsira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovodi CRTA zajedno sa Trag fondacijom i Krovnom organizacijom mladih Srbije, Feminističkim kulturnim centrom BeFem, Slavko Ćuruvija fondacijom i Srpskim filantropskim forumom.

 

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...