04.12.2023, 07:58

Dar Eparhije valjevske za Prijemno-urgentni centar

č: | fb:

Eparhija valjevska, na čelu sa njegovim preosveštenstvom, Episkopom valjevskim, g. Isihijem, darovala je Prijemno-urgentnom centru, valjevske bolnice, dva kreveta za transport pacijenata, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra.

 

Kako se navodi u saopštenju, veliku čast Zdravstvenom centru Valjevo, ukazao je posetom lično, njegovo preosveštenstvo, Episkop valjevski g. Isihije, koga je rukovostvo najveće zdravstvene ustanove uputilo u rad najfrekventnijeg dela. Prijemno-urgentni centar dnevno zbrinjava od 120 do 150 pacijenata hitnog i teškog zdravstvenog stanja sa teritorije čitavog Kolubarskog okruga.

 

Načelnica Prijemno-urgentnog centra, dr Zorica Aćimović, specijalista urgentne medicine, se zahvalila na velikodušnosti, ističući koliki je značaj da se pacijenti rano i na vreme jave lekaru, jer od prijemno urgentnog praktično sve počinje i nastavlja se lečenje. Radujući se budućoj rekonstrukciji, dr Aćimović je navela da se i sada vidi pomak u radu jer su uvedena nova pravila i satnice zbrinjavanja prioritetnih stanja kod pacijenata.

V. d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo, dr Vladimir Pantelić, sproveo je njegovo preosveštenstvo, Episkopa Isihija, kroz prostorije Prijemno urgnentnog centra pojasnivši sam način funkcionisanja i koliki je značaj ove službe za rad čitave bolnice, poredeći je sa ogledalom čitavog Zdravstvenog centra jer je njčešće prvi susret i utisak pacijenata upravo od Prijemno-urgentnog centra.

 

- Od izuzetnog nam je značaja opremanje ove službe i dugujemo neizmernu zahvalnost svim ljudima dobre volje koji nam pomažu. Sledeće godine kada krene rekonstrukcija valjevske bolnice, u prvoj fazi biće rehabilitovan i Prijemno-urgentni centar. Ovde se zbrinjavaju najteža hitna stanja u medicini, pa pored znanja lekara, jako je bitan ambijent koji mora biti funkcionalan i opremljen. Od kompanije "Hisense Gorenje", dobili smo značajnu donaciju ultrazvučnog aparata novije generacije koja pokriva rad lekara i dijagnostiku kod urgentnih stanja – naveo je dr Pantelić.

 

On je najavio da će u Zdravstveni centar uskoro biti isporučena magnetna rezonanca, radovi na reparaciji prostora za smeštaj i montažu su pri kraju. 

 

- Taj novi uređaj za magnetnu rezonancu je nove generacije, visoke rezolucije i sa većim fokusom, što je od izuzetnog značaja za dijsgnostiku. Opredeljena su nam sredstva za novu angiosalu. Prva angiosala je stigla 2010. godine i  do sada je spašeno hiljade života od akutnog infarkta miokarda. Druga angiosala nam je stigla 2021. godine. Nova angiosala koju dobijamo imaće rentgen cev čiji je vek rada predviđen na deset godina što je ranije bilo nezamisivo jer se rad ograničavao na dve godine. Uz nabavku opreme novije generacije, trebaće nam još kvalitetnog kadra, pa ćemo se truditi da zadržimo i zaposlimo mlade lekare i medicinske sestre i tehničare u narednom periodu, jer kroz njihov rad i edukaciju možemo pratiti sve savremene tokove u medicini – rekao je dr Pantelić.

Aktuelno

Slobodan Gvozdenović (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 19 sati 24 minuta

Što dolikuje volu, ne dolikuje Jupiteru!

Ocenjivanje načina na koji se u skupštinama vode sednice, sastavni je deo ocenjivanja sednica i parlamentarizma uopšte. U tom smislu ni prvo vođenje sednice naše gradske Skupštine, ne zaslužuje...  · 9 komentara

 (foto: )
Otvoren do 1. septembra Pre 16 sati 56 minuta

Konkurs za književnu nagradu "Radovan Beli Marković"

Biblioteka "Radovan Beli Marković" iz Lajkovca raspisala je početkom jula Konkurs za književnu nagradu za roman ili knjigu pripovedaka (priča) objavljene na srpskom jeziku u prošloj ili ovoj...