Parking u Kolubari 2 (foto: Kolubarske.rs)
Parking u Kolubari 2 (foto: Kolubarske.rs)
11.12.2023, 08:01

Asfaltiranje parkinga u Kolubari 2 naprečac uoči izbora

č: | fb:

Na "Lepa reč", sajtu gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, objavljena je vest da je "nakon više od 40 godina, od kada su useljene prve zgrade u Naselju Oslobodioci Valjeva, počelo uređenje parkinga koji se nalazi u delu naselja".

 

Nije navedno zbog čega je baš sada, u decembru 2023. godine, gradsko rukovodstvo odlučilo da "uredi parking". Piše da je radove, "kako bi se uverio da se sve odvija po planu", obišao rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branko Vuković, koji je rekao da "rehabilitacija parkinga podrazumeva asflatiranje, izgradnju ivičnjaka i slivnika, rešavanje odvodnjavanja sa parkinga nakon čega će veliki broj stanara u ovom delu naselja konačno imati uređen i pristupačan parking za svoja vozila".

 

Navedeno je i to da je izvođač radova PZP Valjevo, ali nije rečeno koliko koštaju radovi, kada će biti završeni i kada je raspisana javna nabavka za rekonstrukciju parkinga u Naselju Oslobodioci Valjeva (Kolubara 2). Odgovarajući Kolubarskim.rs na ta pitanja, Vuković je kazao da će "cena biti poznata po pregledu izvedenih radova, koji se realizuju u okviru rehabilitacije ulica i parkinga za koje je Grad opredelio 100 miliona dinara, i da se radovi izvode na osnovu tehničkog opisa uz predmer, a rok završetka je 20. decembar". 

 

S obzirom na to da ne postoji javna nabavka rehabilitacija ulica i parkinga, nego samo rehabilitacija ulica – presvlačenje novim asfaltom, pitali smo Vukovića na osnovu čega će novac namenjen za "rehabilitaciju ulica" biti, delom, potrošen za parking? Vuković je pokušao da nam objasni da se ne radi o parkingu, nego o delu Karađorđeve ulice.

 

"Parking u Kolubari, tj. stari deo Karađorđeve ulice koja se koristi za parking vozila, a koji je u sklopu interne saobraćajnice, uređuje se kroz referat rehabilitacija ulica", napisao je Vuković u odgovoru.

Parking u Kolubari 2

Parking u Kolubari 2 (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsetimo, u ovoj godini su sređena dva parkinga - u Karađorđevoj ulici 101 i prekoputa sudova. Za oba je bila raspisana javna nabavka, vrednost radova investicionog održavanja parkinga u Karađorđevoj 101 bila je oko četiri miliona, dok su radovi na sređivanju parkinga iza sudova koštali oko 5,8 miliona dinra, gde su, pored novog asfalta, rađene i slivničke rešetke. Sređen je i manji parking ispred "parnjače", i ti radovi su bili u okviru rehabilitacije Hajduk Veljkove ulice.

 

Inače, u ovogodišnjem budžetu Valjeva je za rehabilitaciju ulica – presvlačenje novim asfaltnim slojem prvobitno bilo izdvojeno 100 miliona dinara, nakon drugog rebalansa budžeta iznos je povećan na 136 miliona, da bi u novembru nakon trećeg rebalansa budžeta sredstva za rehabilitaciju ulica bila smanjena na 124 miliona dinara.

 

Sudeći prema informacijama na sajtu gradonačelnika "Lepa reč", na kome se redovno objavljuju graditeljski poslovi – asfaltiranje, presvlačenje, posipanje, presipanje ulica i puteva, u ovoj godini rehabilitovano je ili presvučeno novim slojem asfalta 13 ulica, i to, pojedinačno, u dužini od po nekoliko stotina metara. Najduža je Đerdapska 1900 metara, dok je ukupna dužina pet "rehabilitovanih ulica", koje su se našle na sajtu "Lepa reč", 1.157 metara. U toku su radovi na rehabilitaciji dela Ulice Vlade Danilovića, od Pantićeve do Železničke ulice, i dela Čika Ljubine ulice.

 

U Planu komunalne izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture grada za 2023. godinu, za investiciono održavanje ulica i parkinga opredeljeno je, nakon trećeg rebalansa budžeta, oko 56 miliona dinara, dok je za izgradnju ulica i parkinga prvobitno bilo planirano 18 miliona, da bi nakon trećeg rebalansa to iznsilo oko 10,2 miliona dinara.

 

Takođe, u Planu komunlne izgradnje predviđena su sredstva i za projektovanje ulica i parkinga. Za te poslove prvobitno je bilo opredeljeno 18 miliona, potom je iznos smanjen na 16,8 miliona, nakon drugog rebalansa cifra je iznosila 12, 6 miliona i konačno posle trećeg rebalansa budžeta došlo se do iznosa od oko 10,6 miliona dinara za projektovanje ulica i parkinga.

 

Parking u Kolubari 2 je potreban, ali...

 

Parking u Naselju Kolubara 2, koji se nalazi, kako Vuković kaže, na delu stare Karađorđeve ulice koja to nije više od 40 godina, je svakako trebalo urediti i to mnogo godina ranije.

 

Međutim, nedopustivo je prostor te površine raditi bez projekta, građevinske dozvole, urbanističkog rešenja, koje će pored funkcionalne imati estetsku i ekološku dimenziju, bez ozelenjavanja prostora, u gradu koji je među najzagađenijim u Srbiji. Takođe je nedopustivo nenamensko trošenje sredstva namenjenog za "rehabilitaciju ulica", naročito zbog toga što u budžetu Valjeva za 2023. godinu postoji pozicija izgradnja ulica i parkinga.

Parking u Kolubari 2

Parking u Kolubari 2 (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nameće se zaključak da je gradsko rukovodstvo odlučilo da u svrhu popravljanja rejtinga Srpske napredne stranke pred izbore, na prečac u decembru, bez projekta i građevinske dozvole, asfaltira zemljanu površinu koju stanari godinama koriste kao parking u Kolubari 2.

 

******

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: "Budžet grada Valjeva u fokusu" koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grad Valjevo

Grad Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 4 sati 14 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 8 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 8 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 8 komentara