Parking iza zgrada sudova (foto: Kolubarske.rs)
Parking iza zgrada sudova (foto: Kolubarske.rs)
20.12.2023, 10:27

Stanari centra grada peticijom traže pravo na parking, gradonačelnik odgovara: spremamo novu Odluku

č: | fb:

Kako bi se donekle rešio problem parkiranja stanara zgrada u centru Valjeva, gradska vlast će predložiti izmene Odluke o upravljanju javnim parkiralištima koja će biti usvojena početkom sledeće godine na nekoj od prvih sednica Skupštine grada, stoji u odgovoru na peticiju koju je 93 stanara zgrada i kuća u Ulici vojvode Mišića i Trgu vojvode Mišića uputilo gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću.

 

Nakon mesec dana, gradonačelnik je odgovorio sugrađanima na zahtev da parking iza zgrada sudova i tužilašva bude na raspolaganje i isključivo korišćenje vlasnicima stanova u zgradama i privatnim kućama u neposrednoj blizini ovog parkinga.

 

Gojković u odgovoru objašnjava da, Planom generalne regulacije centar, parcele na kojima je parking su površine javne namene koje su određene za uređenje ili izgradnju objekta javne namene ili javne površine za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa, i zakonski nije moguće to zemljište ustupiti samo stanarima.

 

"Što se tiče problema, koje navodite, možemo se složiti sa vama i o tim problemima smo razgovarali sa nadležnim odeljenjima i komunalnim preduzećem, i pokušavamo da nađemo rešenje. Kada je doneta Odluka o upravljanju javnim parkiralištima, stanarima je obezbeđeno parkiranje pod povlašćenim uslovima naplate. Tokom vremena pokazalo se da ta povlastica nije dovojna", navodi gradonačelnik u odgovoru.

 

Prema njegovim rečima da bi došli do konkretnih promena potrebno je predložiti izmene Odluke o upravljanju javnim parkiralištima, a na tome se već radi neko vreme, uvođenjem još jedne zone sa nekom drugom bojom u kojoj bi nabrojali određena blokovska parkirališta centralne gradske zone.

 

"Zona parkiranja u bloku treba da predloži da pravo na celodnevno parkiranje u bloku imaju samo stanari sa povlašćenim kartama, a svi drugi građani imaju pravo na ograničeno vreme trajanja parkiranja u blokovima centralne zone, slično crvenoj zoni. Zatim, potrebno je redefinisati stanarske zone koje bi sadržale i jedan veći otvoreni parking u centru grada (stanar mora imati obezbeđeno mesto za parkitanje), zatim dati mogućnost stanarima da mogu u toku dana da se parkiraju i u crvenoj zoni koja bi bila definisana u konkretnoj stanarskoj zoni, ali možda u skladu sa ograničenim vremenom trajanja parkiranja (da izbegnemo parkiranje stanara više dana ili meseci u crvenoj zoni) ili neki drugi sličan predlog koji postojeći elektronski sistem može da podrži", navodi gradonačelnik u odgovoru na peticiju sugrađana.

 

Podsetimo, u peticiji koju su građani sredinom novembra uputili prvom čoveku Valjeva, naveli su brojne probleme sa kojima se svakodnevno susreću i zatražili rešenje problema u vezi sa parkingom u neposrednoj blizini njihovih domova.

 

"Zbog ogromnog broja građana, koji vozila parkiraju na ovom parkingu u centru grada, stanari su onemogućeni da svoja vozila parkiraju u blizini svog prebivališta, čime im se remeti redovno funkcionisanje i zadovoljenje životnih potreba. Takođe, vozila su im često oštećena i zagrađena ostalim nepropisno parkiranim vozilima, a izlazak iz ulaza zgrada je izuzetno nebezbedan zbog velike frekventnosti saobraćaja, jer vozila često i neprilagođenom brzinom prolaze tik uz ulaze. Parking, na kojem je svega 52 mesta koja su Rešenjem  gradonačelnika predviđena da ih koristi ceo grad (ostalim mestima raspolažu  institucije), nisu dovoljna ni za parkiranje stanara iz okolnih zgrada koji uredno plaćaju mesečnu kartu za parkiranje, a činjenica i da se parking, osim što je preopterećen, uopšte i ne održava i ne čisti, što je, takođe, posebno značajno sa aspekta poštovanja ugovorne obaveze sa JKP Vidrak Valjevo, jer za svoje plaćanje stanari ne dobijaju propisanu uslugu, ujedinio je stanare navedenih zgrada da od Gradske uprave i gradonačelnika zatraže da taj problem konačno bude rešen", piše pored ostalog u peticiji koju je potpisalo 93 stanara zgrada i kuća u Ulici vojvode Mišića i Trgu vojvode Mišića.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 2 sati 28 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 19 sati 32 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara