Divčibare - Ski staza (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare - Ski staza (foto: Kolubarske.rs)
22.12.2023, 07:50

Kriterijum cena, a odlučili metri na tenderu za organizaciju zimovanja!?

č: | fb:

Zimovanje učenika od šestog do osmog razreda gradskih osnovnih škola, koje će biti finansirano iz gradske kase sa blizu 1,8 miliona dinara, i ove godine organizovaće Turistička agencija "Rekreativa", čija je ponuda na javnoj nabavci, kako je navedeno u Odluci o dodeli ugovora, bila "prihvatljiva".

 

Na javnu nabavku "Zimovanje za učenike od šestog do osmog razreda gradskih osnovnih škola", čija je procenjena vrednost bila 2.165.000 dinara bez PDV-a, pristigle su dve ponude. Ponuda valjevske turističke agencije "Rekreativa" iznosila je 1.798.979 dinara bez PDV-a, dok je ponuda valjevske turističke agencije "Svet travel" bila povoljnija – iznosila je 1.713.666 dinara bez PDV-a. I pored toga što je ispunjen osnovni kriterijum za dodelu ugovora, a to je najniža cena, ponuda agencije "Svet travel" je označena kao "neprihvatljiva".

 

U Odluci o dodeli ugovora piše da je turistička agencija "Rekreativa" uz ponudu "dostavila dokument gde su navedeni podaci o hotelu kako je traženo u tehničkoj specifikaciji", te je ponuda "prihvatljiva".

 

A šta piše u tehničkoj specifikaciji?

 

Pored ostalog, traženo je da hotel bude na lokaciji 50 metara od ski staze, 100 metara od centra. U Odluci o dodeli ugovora ne piše koliko je hotel, za koji je "Rekreativa" dostavila dokumenta, udaljen od ski staze i od centra, niti piše da li je Komisija ustanovila na kojoj udaljenosti se nalazi hotel u odnosu na ski stazu i centar. Komisija je samo šturo konstatovala da su "podaci o hotelu onakvi kako je traženo u tehničkoj specifikaciji".

 

Međutim, u obrazloženju zbog čega je "neprihvatljiva" ponuda turističke agencije "Svet travel", i pored toga što je konkurisala sa nižom cenom, piše da je "Komisija uvidom u dokument o podacima o hotelu, ustanovila da se hotel nalazi na većoj udaljenosti od ski staze od udaljenosti koja je tražena u tehničkoj specifikaciji". Ali, Komisija se nije izjasnila o drugom uslovu koji je naveden u tehničkoj specifikaciji, a to je da hotel treba bude udaljen 100 metara od centra.

 

Kolubarske.rs će sledeće nedelje od Gradske uprave tražiti konkursnu dokumentaciju obe turističke agencije kako bismo ustanovili o kojim hotelima je reč i da li je Komisija dobro "ustanovila" udaljenost tih hotela od ski staze i centra.

 

Ove godine manje dece, manje dana, a zimovanje skuplje

 

Grad Valejvo je i prošle godine, u okviru Lokalnog plana akcije za decu, organizovao zimovanje za osnovce, od šestog do osmog razreda. "Ovo je nešto novo i vidim da je zaista naišlo na dobar odziv. Siguran sam da ćemo to nastaviti i sledeće godine", rekao je lane Radoica Rstić, predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu na roditeljskom sastanku na kome su upoznati sa pojedinostima zimovanja.

 

Prošle godine za sedam punih pansiona na Divčibarama, od 15. do 22. januara 2023. godine za 70-oro dece, procenjena vrednost javne nabavke je bila 1.166.667 dinara, a posao je dobila turitička agencija "Rekreativa" za 1.394.300 dinara.

 

Ove godine procenjena vrednost javne nabavke za šest punih pansiona od 14. do 20. januara 2024. godine za 50-oro dece je iznosila 2.165.000 dinara, a posao je dobila turitička agencija "Rekreativa" za 1.798.979 dinara.

 

Prošle godine organizatoru zimovanja na Divčibarama ili onome ko je pripremio javnu nabavku i zadao uslove kroz tehničku specifikaciju, nije bila bitna blizina ski staze i centra, jer to nije bilo navedeno u tenderu, nego je bilo bitno da objekat, u kome će zimovatu deca, poseduje prostorije za dnevni boravak, učionice, diskoteku, TV salu, terene za male sportove, malu stazu za skijanje...

 

Iz budžeta Valjeva, u okviru Lokalnog plana akcije za decu, ove godine je finansirano letovanje za pedesetoro socijalno i materijalno ugrožene dece.

 

Izdvojeno je 2,7 miliona dinara, a deca su letovala u Čanju od 30. juna do 7. jula preko turističke agencije "Rekreativa" koja je na javnoj nabavci dobila taj posao.

 

******

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: "Budžet grada Valjeva u fokusu" koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grad Valjevo

Grad Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 11 sati 4 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 4 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara