Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
29.12.2023, 07:56

Građani plaćaju visoku cenu sudskih sporova Grada vođenih u njihovo ime

č: | fb:

U prvih devet meseci 2023. godine ije iz gradskog budžeta isplaćeno preko 85,4 miliona dinara za novčane kazne i penale po rešenju sudova, i po rešenjima o izvršenju.

 

U odgovoru Gradske uprave, koji je dostavljen Kolubarskim.rs na zahtev o slobodom pristupu informacijama od javnog značaja, navedeno je da je po presudama koje su prinudno izvršene plaćeno oko 55,6 miliona dinara, dok je za troškove parničnog i izvršnog postupka po presudama iz gradske kase izdvojeno preko 8,2 milona dinara.

 

U odgovoru Gradske uprave nije navedeno koliki su troškovi za kamate po sudskim presudama, ali sudeći po primerima koje ćemo izdvojiti u tekstu te kamate nisu male, jer samo u dva spora iznose preko 11,1 milion dinara.

 

Znatno manje novca, blizu 21,6 miliona dinara, Grad je dobrovoljno platio po sudskim presudama, a među tim isplatama su vansudska poravnanja usled ujeda pasa, zatim po presudama usled ujeda pasa i isplate za zemljište po presudama koje se isplaćuju na deset godina kvartalno.

 

Prema dostavljenoj dokumentaciji, iz gradske kase plaćeno je oko 41,3 miliona dinara za samo dve sudske presude, koje su prinudno naplaćene, i za troškove parničnog i izvršnog postupka po tim presudama, a reč je o sporovima koje je Grad vodio i izgubio protiv valjevske "M gradnje" i beogradske firme "Planet soft".

 

Umesto da je izmirio svoje obaveze prema te dve firme Grad je vodio sudske sporove, i "bacio" oko 14 miliona dinara, koliko je potrošeno na kamate i troškove parničnog i izvršnog postupka.

 

"M Gradnja"

 

Grad Valjevo je nakon poplava 2020. godine, angažovao SZTR "M gradnja" u vlasništvu preduzetnika Zorana Mitrovića (SNS), inače tada direktora JP "Stubo-Rovni", da sanira puteve u šest sela valjevskog kraja oštećenih u bujičnim poplavama.

 

Nije zaključen poseban ugovor za te građevinske radove, ali je, po Naredbi gradskog štaba za vanredne situacije u junu 2020. godine, "M gradnja" obavila posao, ispostavila je račune koje je overio nadzorni organ, koga je imenovao Gradski štab, a Grad, iz njima znanih razloga, te radove nije hteo da plati.

 

Epilog ove "porodične svađe" u okviru Srpske napredne stranke, za mandata Slobodana Gvozdenovića, dobili smo na sudu.

 

Privredni apelacioni sud u Beogradu je 18. maja 2023. godine odbio žalbu grada Valjeva kao neosnovanu i potvrdio presudu Privrednog suda u Valjevu od 22. februara 2022. godini po kojoj grad Valjevo treba da isplati SZTR "M gradnja" ukupno blizu 25,5 miliona dinara. Glavni dug iznosi oko 18,4 miliona, a sa kamatom je dostigao cifru od blizu 24,2 miliona, dok je za troškove parničnog i izvršnog postupka plaćeno preko 1,3 miliona dinara.

 

"Planet soft"

 

U sudskom sporu sa beogradskom firmom "Planet soft" prvostepenom presudom Privrednog suda u Valjevu od 23.11.2022. godine, koju je potvrdio Privredni apelacioni sud u Beogradu 22.02. 2023, grad Valjevo je kao tuženi bio u obavezi da tužiocu isplati glavni dug u iznosu od preko 8,9 miliona dinara sa pripadajućom zateznom kamatom i troškovima parničnog postupka od oko 1,5 miliona dinara. Do dana isplate zakonska kamata je po ovom sporu dostigla cifru od preko 5,3 miliona dinara.

 

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke, grad Valjevo i firma "Planet soft" su 9.05.2017. godine zaključili ugovor za izradu softverskog rešenja za vođenje katastra puteva i ulica sa kategorizacijom na teritoriji grada Valjeva. Dinamika izvršenja ugovora je podeljena u pet faza i zastala je već nakon prve faze zbog toga što grad Valjevo nije izvršio deo svoje ugovorne obaveze, tačnije nije nabavio kompjutersku opremu na koju bi bila instalirana softverska rešenja u narednim fazama. Nastao je spor koji je završio na sudu.

 

Sud je presudio da je Grad u obavezi da na ime štete beogradskoj firmi plati blizu šest miliona dinara, za izmaklu korist preko 2,3 miliona dinara i za PDV-e 624.000 dinara, što predstavja ukupni glavni dug po presudi. Na sve to su plaćene kamate i sudski troškovi od blizu 6,9 miliona dinara.

 

U ovom poslu Grad nije dobio nikakvu korist, a svojim nerazumnim postupanjem je, na štetu budžeta, platio ukupno 15,8 miliona dinara za naknadu štete, izgubljenu dobit, kamatu i sudske troškove.

 

Šta na kraju reći, osim da gradskoj vlasti poželimo da u Novoj 2024. godini bude odgvornija prema svojim obavezama i poštedi gradski budžet, odnosno građane Valjeva, nepotrebnih višemilionskih troškova.

 

******

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: "Budžet grada Valjeva u fokusu" koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grad Valjevo

Grad Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 11 sati 13 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 11 sati 14 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 35 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...