Zimski festival rakije i vina (foto: Leparecvaljeva)
Zimski festival rakije i vina (foto: Leparecvaljeva)
15.01.2024, 08:02

Prvi "Zimski festival rakije i vina"

č: | fb:

Prvi "Zimski festival rakije i vina", u organizaciji Turističke organizacije Valjeva i Poljoprivredne i savetodavne stručne službe, održan je sinoć na platou Centra za kulturu. Na ovoj manifestaciji je svoja vina i rakije predstavilo 25 izlagača iz Kolubarskog okruga.

 

Tirektorke Turističke organizacije Valjevo Ana Marković je kazala da, nakon uspešnog Festivala rakije i vina koji je održan u okviru Tešnjarskih večeri, je odlučeno da bude organizovan i prvi "Zimski festival rakije i vina" u okviru novogodišnjeg programa grada.

 

- Mi smo kraj koji je poznat po malini i šljivi, ali sve više se razvijaju vinogradi i kao Turistička organizacija smatramo da je vinogradarstvo i destilerije zaista nešto što treba promovisati i nešto što obogaćuje našu turističku ponudu. Vinarije i destilerije u Kolubarskom okrugu, dakle proizvođači koji su registrovani i koji imaju kvalitetne proizvode se predstavljaju danas, ali tu su i naše vredne domaćice, koje su pripremile domaće proizvode da ulepšaju ovaj festival - rekla je Marković.

Zimski festival rakije i vina

Zimski festival rakije i vina (Foto: Leparecvaljeva)

 

Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo je rekao da je cilj održavanja ovakvih manifestacija da se proizvođači vina i rakije promovišu, jer su proizvodi odličnog kvaliteta.

 

- Prevashodno su ovde proizvođači i destilerije iz našeg kraja, to nam je i bio cilj. Ovo je samo nastavak rada, jer smo imali festival u okviru Tešnjarskih večeri, a planiramo da nastavimo kako bismo kroz ovakav način izlaganja proizvoda i destilerija upoznali naše sugrađane sa ponudom, ali i druge ljude iz cele Srbije. Samim tim pravimo jedan brend, tu pre svega mislim na rakije koje su izuzetnog kvaliteta, ali i sve bolja vina. Valjevo je izuzetan teren za podizanje vinograda. Mora se obratiti pažnja da se to tehnološki sve uradi kako treba, ali sve veći i veći broj ljudi se pojavljuje koji imaju odlične proizvode. Voleo bih da nas u narednom periodu znaju i po vinima i po svim onim proizvodima koje mi tradicionalno pravimo - rekao je Marković.

Zimski festival rakije i vina

Zimski festival rakije i vina (Foto: Leparecvaljeva)

 

U muzičkom programu prvog "Zimskog festivala rakije i vina" učestvovali su Nikola Jevtić i Milica Panić, a koncert je održala Valjevka Marina Tadić.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 52 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 3 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara