Potpisivanje inicijative (foto: Kolubarske.rs)
Potpisivanje inicijative (foto: Kolubarske.rs)
09.02.2024, 07:59

Inicijativu zamene energenta u "Krušiku" potpisalo 1080 građana

č: | fb:

Inicijativu Zamene energenta u HK "Krušik", koja će biti predata Ministarstvu odbrane, u jednom danu potpisalo je 1080 građana. Akciju prikupljanja potpisa ispred Gradske uprave, kojoj se odzvao veliki broj građana, organizovalo je valjevsko udruženje iRevolucija, a deo je kampanje #50GodinaZnamo koja se odnosi na pedesetogodišnju prisutnost aerozagađenja u Valjevu

Članovi iRevolucije

Članovi iRevolucije (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kako je rečeno, cilj inicijative je da se što više sugrađana uključi u akciju kako bi izmenom energenta u HK "Krušik" bilo značajno smanjeno zagađenje vazduha u Valjevu koje, pogotovo u zimskom periodu, prelazi sve granice dozvoljenog i koje je dovelo do toga da je Valjevo u 2024. godini čak dva puta bio najzagađeniji grad u svetu po EU indeksu kvaliteta vazduha.

 

- Veliki odziv građana, kao i pozitivne reakcije na inicijativu nas ne iznenađuju zato što je ovo veoma bitna i opipljiva tema za sve građane Valjeva. Naši aktivisti su delili letke ispred Gradske uprave, ali i u Gradskoj upravi tokom javne rasprave o Nacrtu plana generalne regulacije naseljenog mesta Popučke. Izazvali su reakciju većine prisutnih, te smo potpise podrške vrlo brzo dobili od narodnih poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute i Branimira Nestorovića, koji su bili na javnoj raspravi, kao i od predstavnika lokalnih organizacija, političkih aktera, zaposlenih u državnim institucijama i svih građana koji sebe smatraju delom rešenja – rekao je Vladimir Radosavljević, jedan od osnivača iRevolucije.

 

Najavio je da će akcija prikupljanja potpisa pisanim i elektronskim putem trajati do kraja februara, a potom će, veruje, inicijativu sa potpisima građana uspeti da uruče lično ministru odbrane Milošu Vučeviću. Ukoliko im to ne pođe za rukom, peticiju će predati na pisarnicu Ministarstva.

 

- Namera nam je da izvršimo pritisak na Ministarstvo odbrane, koje je većinski vlasnik valjevske fabrike, da u ovoj godini bude pokrenut projekat zamene energenta. Prve najave o zameni energenta čuli smo još 2017. godine, premijerka Ana Brnabić je tri puta u Valjevu najavljivala da će "gas do Valjeva uskoro stići", a to "uskoro" traje već šest godina – podsetio je Radosavljević.

Vladimir Radosavljević

Vladimir Radosavljević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ovu akciju prikupljanja potpisa za zamenu energenata u HK "Krušik" prate i komentari, pretežno na društvenim mrežama, poput – "sad ste se setili da prikupljate potpise kada gas stiže do Valjeva, urađen je projekat i sve je spremno za promenu energenta u Krušiku". Radosavljević kaže da projekat nije urađen i da ništa nije spremno za promenu energenta u "Krušiku".

 

- Već osam godina "stiže gas do Valjeva" i za sve te godine "gasifikacije" se ništa nije promenilo. Prema našim saznanjima, prvi projekat je trebalo da košta 2,7 miliona evra, a vrednost poslednje verzije projekta bila je 11,7 miliona evra. Do danas nije urađen. Sumnjamo na ozbiljnu korupciju, jer onog trenutka kada "Krušik" pređe na gas, biće poznata tačna potrošnja energenata. Ovog trenutka svi se "igraju" sa podacima o tome kolika je dnevna potrošnja sirovog lignita u zimskom periodu, kreće se od 20 do 80 tona – kazao je Vladimir Radosavljević, jedan od osnivača iRevolucije.

 

Do pomaka nije došlo i pored presude Krušiku po prijavi iRevolucije

 

Holding korporacija "Krušik" je prošle godine osuđena za prekomerno emitovanje zagađujućih materija po prijavi organizacije iRevolucija. Iako je HK "Krušik" prepoznat kao najveći pojedinačni zagađivač na teritoriji Valjeva, koji utiče do 25 posto od ukupnog aerozagađenja u Valjevu, tako što u zimskom periodu dnevno utroši čak do 80 tona sirovog lignita i tri tone mazuta – do konkretnih pomaka nije došlo.

 

Predlog inicijative se odnosi na izradu projekta zamene energenta u HK Krušik, ali i početak implementacije projekta u 2024. godini, dok je cilj inicijative rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu koje se odnosi na zamenu postojećeg sistema kotlarnica (jedna od kotlarnica datira iz 1927. godine i utroši 3-5 tona sirovog lignita u jednom času) što može uticati na rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu. Po procenama Svetske zdravstvene organizacije u Valjevo svake godine prerano preminu 242 osobe usled uticaja aerozagađenja.

Aktuelno

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 3 minuta

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...

Foto izložba - Želimo da diđemo (foto: Učenik Tehničke škole)
Izložba u Tehničkoj školi Pre 4 minuta

Da se čuje naš glas: Želimo da dišemo!

"Naša generacija odrasta u gradu koji je po kvalitetu vazduha zadnjih godina jedan od najzagađenijih gradova u svetu. Želimo da dišemo, poručujemo i nadamo se da ćete nas čuti!", rekla je Katarina...

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (12.02.) (foto: Kolubarske.rs)
Inspekcijska igranka Pre 1 dan

Vlast štiti pojedince na štetu građana

Kako funkcionišu gradske inspekcije, kako vlast štiti pojedinice, a ne građane, najbolje pokazuje primer Naselja "Milorada Pavlovića" i uništena javna zelena površina zbog građevinskih radova na...  · 15 komentara

Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Izveštaj Pre 20 sati 41 minuta

Vazduh u Valjevu jutros bio "veoma loš"

Vazduh u Valjevu je jutros u 10 časova bio u kategoriji "veoma loš", objavljeno je na sajtu Zavoda za javno zdravlje. Tokom pet dana prošle nedelje stanovnici Valjeva bili izloženi zagađenju jer je...  · 3 komentara