Spomenik borcima revolucije  (foto: Kolubarske.rs)
Spomenik borcima revolucije (foto: Kolubarske.rs)
08.03.2024, 07:57

Pucali u spomenik! Gde je kraj vandalizmu?

č: | fb:

Nepoznata osoba je pucala iz vatrenog oružja u postament spomenika Stevanu Filipoviću i to nekoliko časova nakon što je neko, u sredu, 6. marta, delimično očistio uvredljive grafite iscrtane na Spomeniku borcima revolucije u liku narodnog herja Stevana Filipovića i na spomen ploči na brdu Vidrak.

Metak u postamentu spomenika

Metak u postamentu spomenika (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema nezvaničnim informacijama, valjevska policija je, nakon prijave da je uočena rupa od projektila na postamentu spomenika Stevanu Filipoviću, obavila uviđaj i utvrdila da je nepoznata osoba, najverovatnije u toku noći sreda na četvrtak, ispalila jedan puščani projektil u deo postamenta na kome je načinjeno oštećenje prečnika 16 milimetara. O ovom slučaju je obavešten Osnovni javni tužilac, istraga je u toku.

Vulgarni grafiti

Vulgarni grafiti (Foto: Kolubarske.rs)

 

Vulgarni grafiti

Vulgarni grafiti (Foto: Kolubarske.rs)

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, još uvek nije pronađen vandal ili više njih koji su krajem prošle nedelje ispisali crnim auto-sprejom vulgarne grafite i krst sa četiri slova S na postamentu figure narodnog heroja i na spomen ploči, u neposrednoj blizini spomenika, na kojoj piše "partizanima, komunistima, patriotama, svima koji padoše u borbi protiv fašističkih porobljivača i izdajnika naroda 1941-1945".

 

Prema pisanju valjevskog nedeljnika Napred, Gradski odbor SUBNOR-a podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca, a od nadležnih zahteva da što pre pronađu vinovnike ovog vandalizma i da oni budu najstrože kažnjeni.

Spomenik borcima revolucije

Spomenik borcima revolucije (Foto: Kolubarske.rs)

 

Spomenik na brdu Vidrak, delo vajara Vojina Bakića, koji je podignut 1960. godine, nije spomenik borcu i komunisti Stevanu Filipoviću, nego je Spomenik borcima revolucije, a uzdignute pesnice simbolizuju otpor i borbu protiv fašizma.

 

Fotografija Stevana Filipovića sa uzdignutim rukama neposredno pred vešanje, koja je nastala u Valjevu 1942. godine, nalazi se u holu zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku. 

 

 

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 7 sati 49 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 9 sati 15 minuta

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...