Zagađen vazduh u Valjevu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
08.03.2024, 12:38

Vazduh u Valjevu je od početka godine bio zagađen 49 dana

č: | fb:

Vazduh u Valjevu je protekle nedelje svakog dana bio zagađen, u utorak, sredu i četvrtak sa indeksom "veoma loš", a ostalim danima sa indeksom "loš", piše u izveštaju Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

 

Od početka godine do 3. marta u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 49 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

 

Već u februaru je dostignut i nadmašen godišnji limit od 35 dana sa prekoračenjem granične vrednosti za suspendovne PM10 čestice. Zbog toga je na početku godine Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, uz Novi Pazar, Užice, Kosjerić, Beograd, Šabac, Kraljevo i Obrenovac.

 

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

 

Grad Valjevo nema usvojen Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove čija primena bi doprinela smanjenju koncentracija zagađujućih materija u vazduhu prema propisanim graničnim vrednostima, navedeno je u izveštaju Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

Aktuelno

Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Na sajtu Grada Pre 21 sati 16 minuta

Anketa o kvalitetu grejanja

Na sajtu grada Valjeva objavljen je oglas JKP "Toplana Valjevo" kojim se korisnici usluga ovog javnog preduzeća pozivaju da se, popunjavanjem ankete, izjasne o kvalitetu grejanja za sezonu 2023/2024.  · 3 komentara

Nelegalni objekat na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Nelegalni objekat se pojačao baštom 9.05.2024

Moć investitora ili nemoć Grada?

Umesto da bude uklonjen, prema Rešenju građevinskog inspektora od 17. januara, ugostiteljski objekat u centru Divčibara radi "punom parom" i to pojačan baštom. U Gradskoj upravi pre dva meseca...  · 14 komentara