Ministar Vulin u Dnevnom boravku (foto: Đorđe Đoković)
Ministar Vulin u Dnevnom boravku (foto: Đorđe Đoković)
14.10.2014, 14:04

Ministar Vulin posetio Dnevni boravak

č: | fb:

Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju posetio je ministar za radzapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin povodom početka rada servisa u okviru projekta "Predah za porodice dece i mladih sa smetnjama u razvoju”. Ovim projektom, koji je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa 620.000 dinara, deci sa smetnjama u razvoju omogućeno je prenoćište i vikendom u Dnevnom boravku. „Ovaj urgentni smeštaj je jednako važan i za roditelje i decu. Roditeljima se omogućava kraći predah od brige o deci, dok je za mališane važno da borave i preko vikenda, jer se osećaju korisnim i socijalizovani su u svojoj grupi sa svojim vršnjacima gde nastavljaju da se bave aktivnostima kao i tokom radne nedelje”, kaže Suzana Momčilović sekretar udruženja „Naši snovi“. Ona dodaje da trenutno deset mališana koristi ovu uslugu, verujući da će vremenom postati stalna u Dnevnom boravku, tačnije i nakon završetka realizacije ptojekta u februaru sledeće godine.

Ministar Vulin u Dnevnom boravku

Ministar Vulin u Dnevnom boravku (Foto: Đorđe Đoković)

Ministar  Aleksandar Vulin je naglasio da je u Valjevo došao pre svega da poseti kolektiv koji pruža važnu uslugu, kao što je boravak dece sa smetnjama u razvoju u Dnevnom boravku i u danima vikenda. „Predah roditelja dece sa posebnim potrebama je značajan, jer svoju decu ostavljaju u sigurnim i obučenim rukama. A oni za to vreme spokojno nastavljaju sa svojim svakodnevnim obavezama”, kaže Vulin.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastaviće da pomaže ovaj i slične projekte, a želja ministra Vulina je da se projekat "Predah za porodice dece i mladih sa smetnjama u razvoju” proširi i na druge lokalne samouprave. On je skrenuo pažnju na problem u seoskim sredinama, gde nije dostupna ni jedna usluga za decu sa posebnim potrebama, „gde ne postoji ni dnevni boravak, ni predah, ništa što bi moglo da pomogne deci i njihovikm roditeljima”. „I to je nešto čime moramo da se bavimo u narednom periodu”, poručio je Aleksandar Vulin. On je obećao da će ministarstvo i ubuduće pomagati Dnevnom boravku kako bi kvalitet života dece i njihovih roditelja bio bolji. Prva pomoć će svakako biti i sređivanje tavanskog prostora Dnevnog boravka, koji će biti preuređen za dnevni boravak starijih osoba sa posebnim potrebama.

Potkrovlje

Potkrovlje (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno