Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
14.05.2024, 11:29

Ujedinjeno Valjevo može uložilo prigovor: “Zeleno Valjevo" nije ispunilo pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi

č: | fb:

Koalicija "Ujedinjeno Valjevo može – Svanuće" uložila je prigovor na Rešenje Gradske izborne komisije o proglašenju izborne liste "Ekologija, zeleno Valjevo – stil života" i traži da GIK poništi tu listu jer nije ispoštovan Zakon o lokalnim izborima.

 

"Svanuće" u prigovoru navodi da je ova manjinska izborna lista nezakonita jer nisu ispunjena pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

 

"Zakonom o lokalnim izborima u članu 41 propisano je da na izbornoj listi mora biti najmanje 40 posto pripadnika manje zastupljenog pola, tako da među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola. Uvidom u Izbornu listu 'Ekologija, zeleno Valjevo – Stil života' utvrdili smo da se na njoj nalazi ukupno 17 lica, od čega šest ženskog pola, a 11 muškog pola, odnosno da broj pripadnika manje zastupljenog pola iznosi 35,29 posto, što je ispod zakonski propisanog minimuma", navodi Svanuće u prigovoru.

 

Pored toga, u prigovoru stoji da nije ispoštovan ni redosled. "Naime, od 11. do 15. mesta na izbornoj listi nalazi se samo jedna osoba ženskog pola i to pod rednim brojem 13, iako je Zakon o lokalnim izborima u član 41. propisao da među svakih pet kandidata (1-5, 6-10, 11-15...) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola".

 

Koalicija "Ujedinjeno Valjevo može - Svanuće" predlaže Gradskoj izbornoj komisiji za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Valjeva da u skladu sa zakonom poništi Rešenje o proglašenju izborne liste "Ekologija, zeleno Valjevo – stil života".

 

Rok za razmatranje progovora od 48 časova

 

Predsednik Gradske izborne komisije u Valjevu Mladen Simović kaže za Kolubarske.rs da će prigovor koalicije "Ujedinjeno Valjevo može" biti razmatran u zakonskom rou do 48 časova, što znači da će najkasnije do četvrtka biti poznata odluka GIK na prigovor.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs kako to da je Gradskoj izbornoj komisiji promaklo to da na manjinskoj izbornoj listi "Ekologija, zeleno Valjevo – stil života" nisu ispunjena pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi niti je ispoštovan redosled kako je to propisano Zakonom o lokalnim izborima, predsednik GIK Mladen Simović kratko kaže da su "svi članovi komisije jednoglasno glasali za potvrdu liste te da niko nije imao primedbu da nije ispoštovan član 41 – zastupljenost polova na izbornoj listi, niti je smatrao da lista treba da bude odbijena".

 

Prema informacijama koje su objavili beogradski mediji u pojedinim beogradskim opštinama odbijeno je nekoliko opozicionih lista za lokalne izbore.  

 

Kako se navodi u obrazloženju rešenja, kod izborne liste "Biramo Voždovac" nisu ispunjena pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi. I u opštini Vračar u Beogradu odbijena je lista "Kreni-promeni", zbog nepoštovanja pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi, koja je propisana Zakonom o lokalnim izborima. 

 

Aktuelno

Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Raspisan tender Pre 5 sati 2 minuta

Grad kupuje 38.000 litara goriva

Gradska uprava kupuje 38.000 litara goriva, vrednost tendera je 7,1 milion dinara. Prošle godine kupljena je identična količina, a rekordna je bila 2018, potrošeno je 74.000 litara, dok je pre osam...

Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Na platou Centra za kulturu Pre 7 sati 11 minuta

Ulična akcija "Tvojih 15 minuta"

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U petak 24. maja od 11 do 14 časova na platou Centra za...

Hala sportova Mionica (foto: Kolubarske.rs)
Od 24. do 26. maja Pre 7 sati 10 minuta

Mionica domaćin državnog prvenstva u ženskom rukometu

Mionici je pripala čast da bude domaćin Državnog prvenstva u rukometu u kategoriji Ž-12. Opština Mionica ugostiće od 24. do 26. maja preko 200 rukometašica iz 12 najboljih srpskih klubova.