Potpisivanje peticije ispred DS (foto: Kolubarske.rs)
Potpisivanje peticije ispred DS (foto: Kolubarske.rs)
12.11.2014, 17:15

Demokrate protiv smanjenja plata i penzija

č: | fb:

Demokratska stranka, na nivou Srbije, otpočela je kampanju potpisivanja peticije protiv odluke kojom se  plate u državnoj upravi i javnim preduzećima smanjjuju za deset posto, kao i protiv odluke o smanjenju penzija. Predsednik valjevskih demokrata Duško Rakić skreće pažnju na to da će već u novembru građani osetiti šta i koliko znači smanjenje, s obzirom na to da će zaposleni u zdravstvu već ovih dana primiti novembarsku zaradu. Jedan od razloga, koji navodi vlast, za smanjenje plata i penzija je štednja, međutim demokrate smatraju da se na taj način ne štedi. „Ovakva odluka Republičke vlade ostaviće velike posledice na, pre svega penzionere, ali i na srednji sloj stanovništva, zdravstvo i obrazovanje, koji u najvećoj meri nosi razvoj jednog društva“, poručuje Rakić. On smatra da će udarom na zarade i penzije, od kojih ne živi samo taj sloj društva, od penzija žive čak i unuci, biće sve manji priohodi, a kupovna moć će značajno opasti.

„Demokrate smatraju da je ovakva odluka loša i da je rezultat neodgovorne politike, politike ljudi koji se ne razumeju u svoj posao i čija je, očigledno, jedina namera da ponizi sve te građane kojima se smanjuje plata i penzija. Istovremeno, oni koji imaju najveće zarade preko 100.000 dinara biće u povlašćenom položaju. Upoređujući iznos solidarnog poreza, koji je uvođen, sa procentom za koji se umanjuju plate i penzije, jasno je da svi oni koji imaju primanja preko sto hiljada dinara, imaće značajno manja umanjenja, što znači da će biti i značajno povlašćeni“, objašnjava predsednik valjevskih demokrata.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Kolubarske.rs)

On podseća da je Demokratska stranka predlagala da se kriza i manjak novca u budžetu reše na drugi način. „Tajkuni i bogataši treba da budu nosioci štednje. Oni kod kojih se ’preliva’, koji se ponekad i bahato ponašaju gurajući građanima prst u oko, oni nisu na udaru niti se na njih odnose mere štednje“, kaže Duško Rakić i dodaje da „dok se zaposlenima smanjuju plate, a penzionerima penzije, dotle država nastavlja da pokriva velike dugove javnih preduzeća, najvećih srpskih gubitaša“.

„Zato je demokratska stranka pokrenula inicijativu za stavljanje van snage tih zakona, koju će, kako očekuju potpisati veliki broj građana u Srbiji, a koja će biti podneta Skupštini Srbije u cilju izmene tih zakonskih odredbi“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik GO DS Duško Rakić. 

Na pitanje novinara kako komentariše pokušaj gradske vlasti da povećanjem koeficijenata izbegne umanjenje plata od deset posto, Rakić odgovara da odluka o utvrđivanju koeficijenata za isplatu plata, koja je doneta 1. septembra, pa stavljena van snage 31. oktobra, pre svega nije zakonita. „I to je guranje prsta u oči građanima, po principu baš nas briga za vas i vaše plate, važno je da mi sebe i svoje zarade sačuvamo i da one ne budu umanjene“, kaže Rakić i poručuje da bi bilo bolje da se i gradska vlast usprotivila odluci o smanjenju plata i penzija, nego što je pokušala „na mala vrata“ da zaobiđe umanjenje svojih plata“.

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 18 sati 24 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 23 sati 31 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 22 sati 39 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara