Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
20.11.2014, 18:43

Na proveri plate direktora ustanova i preduzeća

č: | fb:

Socijalisti u Valjevu, koji su većina vladajuće koalicije, tražiće proveru plata, pre svega direktora i njihovih saradnika u javnim preduzećima i ustanovama. Podržavajući vladine mere štednje kao i najavu da javna preduzeća, koja ostvaruju gubitke, neće moći da isplaćuju pune plate, od 1. januara, vladajuca SPS će preispitati ne samo visinu zarada direktora i njihovih saradnika, nego će proanalizirati njihov učinak i "šta građani dobijaju za te cifre". Predsednik Okružnog odbora SPS Dragan Jeremić je danas na stranačkoj konferenciji za novinare najavio da će narednih mesec i po dana gradska vlast uraditi temeljnu analiziu rada svih budžetskih preduzeća, pre svega njihov godišnji učinak i na osnovu toga će preduzeti određene mere.

Jeremić priznaje da “postoje neke anomalije”, poput da su u nekim ustanovama kulture plate veće od zarade gradskih funkcionera, kao i to što direktor jedne ustanove ima tri puta manju zaradu od direktora druge ustanove, koji manje radi i ima manji obim posla. On nije precizirao na koje direktore se te anomalije odnose.

Neki mediji su objavili da mesečna zarada direktora Narodnog muzeja iznosi preko 92.000 dinara, plata direktora Centra za kulturu je preko 82.000 dinara, dok direktor Ustanove za fizičku kulturu “Valis” ima oko 36.000 dinara.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Dragan Jeremić kaže da su ozbiljnoj analizi podložne i plate direktora i njihovih saradnika u državnim institucijama, koje imaju svoje filijale u Valjevu, i koje praktično služe kao servis građanima. On je kao primer naveo direktora filijale Fonda zdravstvenog osiguranja, koji prima preko 130.000 dinara uz pitanje “šta je to opredeljujuće da taj direktor, koji nema nikakvu odgovornost, ne raspolaže novcem, niti donosi odluke, prima toliku platu”. Socijalisti će predložiti Republičkoj vladi da se ”pozabavi i tim zaradama, da ih smanji ili da ih uvede u realne okvire srazmerno učinku i poslovima, koje obavljaju direktori tih institucija.

“Odlučnost i odgovornost moramo da pokažemo i kad je reč o zapošljavanju radnika u javnim preduzećima i ustanovama”, poručuje Jeremić i dodaje da su sve te “anomalije nasleđene”, ali će u narednom periodu “sve dovesti u red”.

Na pitanje novinara zbog čega “sve to nisu doveli u red” prethodnih godina, s obzirom na to da su socijalisti na vlasti od 2008. godine, Jeremić kaže da SPS u periodu od 2008 do 2012. nije mogao da smanji plate, jer su socijalisti tada bili manjinski partner vladajućim demokratama. Uz podsećanje da je 2012. bilo problema prilikom formiranja lokalne vlasti Jeremić kaže da su se za vreme “te agonije, koja je trajala godinu i po dana, više bavili drugim stvarima, popout ko će biti na kom mestu i kome će pripasti koja funkcija, a ne zaradama, poslovanjem preduzeća i ustanova, niti učinkom njihovih direktora”. On poručuje da je "sada vreme da se time bavimo, tim pre, jer i Republička vlada preduzima mere štednje donoseći odluke koje nam daju i zakonske mogućnosti kontrole i sankcija”.

Inače šef okružnih socijalista Dragan Jeremić, koji je direktor Direkcije za izgradnju grada, mesečno zaradi oko 79.000 dinara.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 30 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 58 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...