Gerontološki centar (foto: GP Kej)
Gerontološki centar (foto: GP Kej)
25.11.2014, 09:35

Kako je potrošeno 2,5 miliona evra za Dom za stare

č: | fb:

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je da će istražiti zbog čega Gerontološki centar u Valjevu, čija je izgradnja započeta pre pet godina, još uvek nije završen. “Saznaću zašto nije gotov Gerontološki centar, zašto je novac potrošen, koji smo dobili od Vlade Japana, a moglo je sa njim da se izgradi ceo objekat. Ono što je bitno jeste da nećemo dozvoliti da Gerontološki centar ostane ne završen”, poručio je ministar Vulin.

On je dodao da će u budžetu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitnja za sledeću godinu biti opredeljena određena sredstva da se radovi završe, međutim nije precizirao koliko novca i kada će starački dom biti završen. “Drugo je pitanje da li bih ja pravio objekat te veličine, ali sada smo u situaciji da imamo veliku investiciju koja stoji i nikome ne koristi, a mora koristiti gradu i regionu. Mi ćemo Gerontološki centar završiti, ali ćemo postaviti pitanje zašto nije završen do sada”, poručio je Aleksandar Vulin.

Stanko Terzić i Aleksandar Vulin

Stanko Terzić i Aleksandar Vulin (Foto: Đorđe Đoković)

Rebalansom budžeta, i pored najava i obećanja, nije obezbeđen novac za nastavak radova na valjevskom Domu za stare. Podsećamo, sredinom oktobra prilikom posete Valjevu, kada je razgovarao sa gradskim rukovodstvom, ministar Aleksandar Vulin je obećao da će “ministarstvo uložiti sve napore da Gerontološki centar bude završen, jer je previše para utrošeno, da bi ostao ne useljen”. Vulin ni tada nije precizirao kako i kada će ministarstvo pomoći da radovi budu završeni, rekavši da bi trebalo da se novac obezbedi rebalansom budžeta.

Međutim para u budžetu u ovoj godini za Gerontološki centar nema, a ministar Vulin najavljuje da će biti novca sledeće godine “za kapitalne investicije”.

“Ne možete me držati za rokove. Ne mogu to sada da vam kažem, jer prvo mora da prođe budžet. Jedno je šta ja želim, a drugo je šta su realne mogućnosti države i šta će biti prihvaćeno i kroz mere štednje”, odgovara Vulin na pitanje kada će Dom za stare biti završen.

Ministar je potvrdio da je nedavno razgovarao sa ambasadorom Japana u Srbiji o gradnji Gerontološkog centra, međutim nije hteo da prenese sadržaj tih razgovora. “Neću ofirati ono što sam razgovarao sa ambasadorom Japana u četiri oka”, kaže Vulin i dodaje da nije tačno da je Vlada Japana zbog potrošenog novca, a ne završenog posla, odustala od većih donacija Srbiji, uz podsećanje da je upravo Valjevo od Japana dobilo 112 miliona dinara za sanaciju korita Kolubare.

“Prekoreni jesmo, a kažnjeni, za sada, nismo”, kaže sagovornik Kolubarskih.rs i dodaje da nam je dat rok da “sledeće godine okončamo radove na Gerontološkom centru”, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana, a započet je u junu 2009. godine.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 sati 56 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 sati 45 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.