Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
26.11.2014, 14:25

Stornirati postojeća poreska rešenja

č: | fb:

Naprednjaci predlažu, i to će odbornici SNS tražiti na sednici Skupštine grada, da se postojeća poreska rešenja na imovinu storniraju, a da se poreske obaveze za 2014. utvrde na nivou 2013. godine. „Svima koji su porez već platili to treba da bude obračunato kao akontacija za sledeću godinu“, objašnjava šef pravnog tima valjevskih naprednjaka Mihailo Milutinović. SNS smatra da novi predlog utvrđivanja poreza na imovinu građana kojim se povećava broj zona za obračun poreza, a koji će se naći pred odbornicima na sednici u petak, je pomak, ali nije dovoljan i predlaže da se zone preciznije definišu i da se utvrdi realna prosečna cena nekretnine. Milutinović smatra da pored jasnije određenih zona, neophodno je uvesti i kategoriju komunalnog održavanja, što podrazumeva donošenje odluke kojom će grad definisati svoje obaveze, „jer one su dvostrane“, podseća Milutinović.

Naprednjaci će tražiti i da se smanje koeficijenti, koji se primenjuju za utvrđivanje cene nekretnina, a najozbiljnije zamerke upućuju na način utvrđivanja prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti. „Male su razlike između novih i starih stanova u prvoj zoni, kao i između stanova prve i druge zone. Nije realno da razlika između stanova u Karađorđevoj i Vuka Karadžića u odnosu na stanove u Zbratimljenim gradovima ili u Galeriji bude samo 40 evra“, tvrdi Milutinović.

Mihailo Milutinović

Mihailo Milutinović (Foto: Đorđe Đoković)

Milutinović naglašava da je najviše pogreški načinjeno kod utvrđivanja prosečne cene poslovnog prostora u drugoj zoni i navodi primer naselja Oslobodioci Valjeva, gde je cena poslovnog prostora utvrđena na iznos od 300 do 320 evra po metru kvadratnom, što je duplo manje od cene stana u tom naselju. Ono što još više zbunjuje jeste formulacija poslovni i drugi prostor. „U prvoj zoni je oko 1000 evra cena tog ’drugog’ prostora, a po Gradskoj upravi tu spadaju pomoćni objekti, dvorišne zgrade, koje su adaptirane i pretvorene u poslovni prostor. Istovremeno cena poslovnog prostora u ‘Uzoru’ je ispod 100 evra po kvadratnom metru, jer ta lokacija pripada drugoj zoni. Cena poslovnog prostora u Gradcu, koji je takođe druga zona, je oko 60 evra“, objašnjava Milutinović.

On poručuje da je zato neophodno ponovo preispitati prosečne cene nekretnina i tačno definisati poslovni prostor, pre svega napraviti razliku između ekskluzivnog, kancelarijskog i proizvodnog poslovnog prostora i na osnovu toga napraviti skalu, koja bi poslužila i za donošenje stimulativnih mera.

„Jasno je da Grad mora od nečega da živi, sutra ćemo i mi možda biti vlast pa će i nama trebati sredstva, ali to ne znači da možemo da pljačkamo naše sugrađane i da se služimo odokativnom metodom na osnovu koje donosimo rešenja koja nemaju egzaktnu podlogu“, poručuje šef pravnog tima Mihailo Milutinović. 

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 17 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati 14 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 15 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara