Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština (foto: Đorđe Đoković)
28.11.2014, 16:33

Predsednik prekinuo sednicu. Vladajuća većina to ignorisala

č: | fb:

Sednica Skupštine grada je prekinuta nešto posle 14 časova, do kada je usvojeno devet tačaka dnevnog reda, a nastavak je zakazan za utorak, 2. decembar. Zasedanje je prekinuto u trenutku kada su odbornici većine, opozicija je napustila salu, izglasali najvažnije tačke dnevnog reda, drugi rebalans budžeta i završni račun prošlogodišnjeg budžeta. Kao i dve važne odluke, koje su morale biti usvojene do 30. novembra, a to su odluke o određivanju zona za obračun poreza na imovinu i o prosečnoj ceni kvadrata nepokretnosti.

Skupština

Skupština (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornici većine, predvođeni socijalistima, su po kratkom postupku i bez rasprave usvojili devet tačaka dnevnog reda. Oni se nisu obazirali na upozorenje odbornika Pobede Ljubomira Bradića da je današnja sednica nelegalna i da će sve odluke biti nelegalne. Ovo upozorenje otuda, jer su odbornici većine nastavili zasedanje i pored toga što je predsednik Skupštine grada Mihailo Jokić, oko 13 časova prekinuo sednicu i nastavak zakazao za utorak, 2. decembar. On je takvu odluku doneo, jer ni nakon konsultacija sa odborničkim grupama i pravnicima, nije rešena dilema da li Skupština može da zaseda sa 50 odbornika, s obzirom na to da je odbornik Vladan Tomašević (Pobeda) podneo ostavku, a umesto njega nije izabran novi. Skupština je ostala bez odbornika, jer većina nije prihvatila, tvrdeći da nije po zakonu, da umesto Tomaševića u odborničke klupe sedne Dragoljub Krstić, koga predlaže Pobeda, a koji je bio zamenik gradonačelnika, a potom i pomoćnik gradonačelnika. Vladajuća većina tumači da je Krstić izborom za pomoćnika gradonačelnika, postao jedan od službenika Gradske uprave i prestao da bude odbornik, dok Pobeda tvrdi da Krstić ima pravo na mandat jer ga je „menjao“ za mesto zamenika gradonačelnika. Pošto dilema oko odborničkog mandata nije razrešena, predsednik Mihailo Jokić je predložio da tumačenje zatraže od Ministarstva za lokalnu samoupravu, a da sednicu odlože do utorka. Međutim, vladajuća većina pritisnuta rokovima, odluke vrzane za porez na imovinu morale su biti usvojene do 30. novembra, u suprotnom bi bili dovedeni u pitanje poreski prihodi u budžetu za sledeću godinu, nastavila je zasedanje.

Skupština

Skupština (Foto: Đorđe Đoković)

Vladajuća većina je ignorisala Jokićevu odluku uz obrazloženje da on nije mogao da prekine sednicu bez saglasnosti odbornika, tako da je predsedavanje preuzeo zamenik predsednika Jovan Lukić. Na takvu, kako reče „samovolju, bahatost i pravljenje cirkusa od Skupštine“ reagovao je odbornik Ljubomir Bradić, koji je zahtevao da se ispoštuje odluka predsednika i prekine zasedanje. On je uzurpirao govornicu uz poruku „da ga sa tog mesta niko neće ukloniti“. U jednom trenutku za govornicom su bili istovremeno zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, koji je govorio o preduzetim merama na otklanjanju posledica poplava, i odbornik Ljubomir Bradić. On je nekoliko puta sa skupštinske govornice poručio da je ovo „poslednja sednica Gradske skupštine u Valjevu“, što je dobro jer će biti raspisani vanredni izbori. 

Skupština

Skupština (Foto: Đorđe Đoković)

Današnja sednica bila je još jedna u nizu sednica, koje ne služe na čast i kojih treba da se postide, pre svega odbornici, a potom i oni koji vladaju ovim gradom ili oni koje je narod birao. Mada, slušajuči danas odbornike i vlast zaključujem da treba da se stide novinari i građani, svi osim "vladara" Valjeva. Za ovakve sednice, za odluke usvojena na brzinu i bez rasprave, za ružne reči upućene sa skupštinske govornice, za česte prekide zasedanja, za nepoštovanje zakona... obično su svi više krivi nego oni koji vladaju i čine Skupštinu!

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 55 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...