Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
21.01.2015, 09:03

Da li je blokada računa Bolnice zbog 11,5 miliona duga politički motivisana?

č: | fb:

 „Vodovod“ je prinudnom naplatom „skinuo“ sa računa Opšte bolnice 11,5 miliona dinara koliko je ta zdravstvena ustanova dugovala javno komunalnom preduzeću.

Direktor dr Dobrivoje Grujičić kaže da je to skandalozno, da tako nešto ni jedan grad u Srbiji nije uradio svojoj zdravstvenoj ustanovi i da je sve politički motivisano. (Dr Grujičić je član SNS, dok su socijalisti u gradskom rukovodstvu, prim.a.). On je u izjavi za Radio Valjevo optužio rukovodstvo „Vodovoda“  da je bez najave sa bolničkog računa „uzelo 11,5 miliona dinara“, što je uticalo na normalno funkcionisanje Bolnice, i pored „dogovora na najvišem nivou da neće biti prinudne naplate“.

„Na sastanku kod gradonačelnika Stanka Terzića, kome smo prisustvovali ja, direktor i finansijski direktor Vodovoda, dogovoreno je da Bolnica plaća tekuće račune, a da za stara dugovanja, koja osporavamo, jer sumnjamo da nisu dobro vođena, angažujemo veštaka ekonomske struke, koga će platiti Vodovod, koji treba da utvrdi stvarni iznos duga. Veštak, koga je bolnica angažovala, nije odmah počeo sa radom, jer je imao već ranije ugovorene poslove. Vodovod nije ni sačekao rezultate veštačenja, nego je bez ikakve najave sa računa Opšte bolnice prinudnom naplatom ‘skinuo' 11, 5 miliona dinara“, kaže Grujičić.

Dr Dobrivije Grujičić

Dr Dobrivije Grujičić (Foto: fgh)

Dr Grujičić dodaje da Bolnica godinama duguje „Vodovodu“ i nikada se nije dogodila prinudna naplata. „Zapravo desilo se jednom i tada sam intervenisao kod gradonačelnika Stanka Terzića, koji je obećao da se to više nikada neće ponoviti. Međutim, ponovilo se i to veoma brzo. To što je Bolnici uradio Vodovod je skandalozno. Nijedan grad i opština u Srbiji svojoj Bolnici nisu izvršili prinudnu naplatu. Valjevo je jedan jedini slučaj. Ne samo da je Vodovod naplatio osnovni dug, on je naplatio čak i kamatu od 1,5 miliona dinara“, rekao je direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić.

Osim što je Vodovod i Grad optužio za skandalozan potez jedinstven u Srbiji, direktor tvrdi da je sve to politički motivisano. „Jasni su motivi. U pitanju je politička pozadina i ovo je personalno, dakle atak na mene“, zaključio je dr Dobrivoje Grujičić.

 

Direktor Vodovoda demantuje navode Grujičića i kaže da direktor Bolnice nije ispoštovao dogovore ignorišući sve predloge i Vodovoda i grada.

„Milionski dug bolnice vuče se nekoliko godina i isto toliko godina 'Vodovod' na razne načine pokušava da naplati svoja potraživanja, vodeći pri tom računa da ne ugrozi funkcionisanje Bolnice“, kaže za Kolubarske.rs direktor „Vodovoda“ Đorđe Pavlović. On objašnjava da je početkom 2013. godine dug  iznosio oko deset miliona dinara i u dogovoru sa tadašnjim rukovodstvom Zdravstvenog centra polovina duga je otpisana. preko faktoringa, dok je ostatak duga reprogramiran. „Međutim rukovodstvo  Zdravstvenog centra  nije poštovalo reprogram niti je plaćalo tekuće račune, tako da se dug povećao, pa smo krajem 2013. zapretili da ćemo blokirati račune i da ćemo preduzeti sve zakonom dozvoljene mere, jer ne samo da ne poštuje sporazum o reprogramu duga, nego Zdravstveni centar ne plaća ni dospele račune. S obzirom na to da na naše upozorenje rukovodstvo Zdravstvenog centra (vd direktor bio je dr Dobrivoje Grujičić, prim.a.) nije reagovalo, mi smo posegli za prinudnom naplatom“, objašnjava direktor „Vodovoda“.

Prva prinudna naplata, zbog nemogućnosti da se na drugi način naplate dugovanja za usluge vode i kanalizacije, bila je u oktobru 2013. godine i tada je sa računa bolnice skinuto oko devet miliona dinara. „I nakon toga, Zdravstveni centar nastavlja sa neplaćanjem računa za utrošenu vodu, pa su se dugovi i tokom 2014. godine gomilali. Rukovodstvo Bolnice nije plaćalo račune tvrdeći da su iznosi netačni, smatrajući da bolničko i knjigovodstvo Vodovoda nisu usklađena u delu knjiženja dugovanja. Takođe su tražili da im otpišemo zateznu kamatu. Vodovod je u 2014. godini Opštoj bolnici (Zdravstveni centar prestao da postoji, prim.a.) dao grejs period od četiri meseca, i za to vreme ni dinar nije plaćen na račun Vodovoda, ali uz uslov da nakon tog roka počnu redovno da plaćaju mesčne račune, a da ostatak duga reprogramiramo. Međutim u septembru prošle godine  Opšta bolnica je Vodovodu  ponovo dugovala preko 10 miliona dinara“, kaže Pavlović.

Zbog te situacije i začaranog kruga, kao i pokušaja da se trajno reši ovaj problem, u septembru pro[le godine održan je sastanak kod gradonačelnika Stanka Terzića, na kome su bili direktori Opšte Bolnice dr Dobrivoje Grujičić i Vodovoda Đorđe Pavlović. Kao kruna dogovora potpisan je protokol kojim se Opšta bolnica obavezuje da će najskasnije do 5. okobra uplatiti na račun ‘Vodovoda' pola miliona dinara kao znak spremnosti da će nastaviti da izmiruje svoje tekuće obaveze. Takođe, protokolom je dogovoreno  da se nastavi sa reprogramom duga, a da deo duga, koji Bolnica osporava, preispita veštak i to onaj koga odredi Bolnica, a njegove usluge će platiti 'Vodovod', s tim da taj posao veštak završi najkasnije za dva meseca. Protokol je precizirao i obavezu Bolnice da redovno plaća tekuće račune.


Međutim, rukovodstvo Bolnice je iz potpisanog protokola ispoštovalo samo jednu stavku.

„Vodovod je veštaku dao kompletnu dokumentaciju i sve fakture na uvid, i to je bio jedini kontakt sa veštakom. O rezultatima njegovog rada do danas nismo upoznati. Od svega dogovorenog i potpisanog protokolom Bolnica je jedino ispunila obavezu da uplati pola miliona dinara i ništa više. Zbog takvog odnosa, ne poštovanja potpisanog protokola ali i daljeg ne plaćanja računa, 'Vodovod' je 26. novembra poslao obaveštenje gradonačelniku, njegovom zameniku i direktoru Bolnice. Obavešteni su da veštak nije obavio svoj posao, da Opšta bolnica nije ispoštovala protokol i da će, ukoliko ništa ne bude učinjeno 'Vodovod' biti prinuđen da, u skladu sa zakonom, preduzme određene mere, tačnije naplatićemo svoja potraživanja blokadom računa. S obzirom na to da na taj naš dopis niko iz Bolnice nije odgovorio skoro mesec dana, mi smo angažovali izvršitelja, koji je 25. decembra izvršio prinudnu naplatu blokadom računa Opšte bolnice“, kaže Đorđe Pavlović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

On naglašava da nisu tačne tvrdnje dr Grujičića da je račun Opšte Bolnice blokiran bez najave i obaveštenja. „Obavestili smo sve potpisnike protokola, a među njima je i direktor Opšte bolnice. Čekali smo mesec dana, na naše upozorenje niko nije odgovorio, tako da smo bili prinuđeni da blokiramo račun Bolnice i naplatimo svoja potraživanja“, objašnjava Pavlović.

On takođe demantuje tvrdnju direktora Grujičića da Valjevo "nije izašlo u susret Opštoj bolnici", jer je grad toj zdravstvenoj ustanovi otpisao 1,85 miliona dinara, koliko iznosi zatezna kamata na dug Bolnice. „Nije tačno da je u pitanju politička pozadina i da je nešto rađeno protiv direktora Opšte bolnice“, izričit je Đorđe Pavlović i dodaje da je "reč o interesima javnog preduzeća, koje grad snabdeva vodom i čije poslovanje može biti ugroženo upravo zbog milionskih dugovanja potrošača".

Direktor „Vodovoda“ dodaje da Opšta bolnica nije jedini „milionski“ dužnik. Na kraju 2014. godine potrošači su Vodovodu dugovali oko 200 miliona dinara. Najveći dužnici su, pored Opšte bolnice, HK „Krušik“, preduzeće „Vujić“ i Sistem „Todorović“. Pavlović kaže da je jedina preostala mera, da se naplate potraživanja, blokada računa dužnika i angažovanje izvršitelja.

„Račun Kazneno popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu je u 2013. godini bio dva puta blokiran i sada je KPZ najredovniji platiša u gradu. Druge velike ili 'milionske’ dužnike nema svrhe blokirati jer su njihovi računi već blokirani, poput HK „Krušik“ kome su računi u blokadi za tri milijarde dinara. Šta ‘Vodovod' tu može da uradi, osim da baci pare na sudove i izvršitelje, a svoja potraživanja neće naplatiti“, kaže direktor Đorđe Pavlović.

On naglašava da su  Grad i „Vodovod“ imali strpljenja i razumevanja za Opštu bolnicu i dodaje da je ta zdravstvena ustanova već povlašćena cenom u odnosu na druga preduzeća i ustanove.

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 17 sati 23 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 20 sati 12 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.