Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
10.02.2015, 10:33

Ekskurzije, nekompetentnost i nerealna obećanja

č: | fb:

Povodom nedavne posete delegacije Valjeva italijanskoj regiji Lombardija oglasila se DS smatrajući da je to još jedna ekskurzija koja košta, a osim utisaka onih koji su putovali, ne donosi nikakve rezultate.

Demokrate navode da gradski čelnici predvođeni sveprisutinim i sveznajućim Draganom Jeremićem već nekoliko puta tokom proteklih godina odlaze na ekskurzije po Italiji sa kojih se poput školaraca vraćaju prepuni utisaka i priča o svojim doživljajima Evrope. Na konferencijama za novinare građanima Valjeva onda te svoje doživljaje predstavljaju kao nove ideje za koje će se zalagati zaboravljajući na obećanja koja su dali po povratku sa prethodnih ekskurzija.

Ovoga puta su se iz Italije vratili sa idejom da u Valjevu naprave spalionicu smeća koju iz nekog razloga ne nazivaju pravim imenom. Iako sa sobom na ekskurziju nisu poveli nikoga ko se razume u pitanja tretmana otpada i proizvodnje toplotne i električne energije, u Valjevo su došli čvrsto rešeni da je spalionica smeća baš to što je Valjevu potrebno. 

Da su u Italiju poveli nekog stručnog taj bi se verovatno zapitao da li je spalionica smeća u Valjevu uopšte moguća i rentabilna imajući u vidu broj stanovnika i količinu smeća koja se generiše sa područja našeg grada. Da nam se ne bi desilo da na kraju moramo i da kupujemo i dovozimo smeće sa strane. Neko stručan bi verovatno pitao i koliko bi spalionica koštala i kako bi se za njenu izgradnju obezbedila sredstva. O tome kakav je uticaj spalionice smeća na okolinu i šta sa kancerogenim dioksinom, pepelom i šljakom koji ostaju nakon spaljivanja smeća da i ne govorimo. Za stručne ljude izgleda da nije bilo mesta u autobusu, navode demokrate.

Na drugoj strani, postojeća deponija je na izdisaju, a već tri godine se potpuno zanemaruje projekat regionalne sanitarne deponije Kalenić koji je od strateškog značaja za ceo Kolubarski okrug i u koji su Valjevo i okolne opštine do sada uložile puno truda i novca. Tim projektom se u isto vreme rešava pitanje odlaganja otpada za 11 gradova i opština i rekultiviše devastirano zemljište na kopovima Rudarskog basena  „Kolubara“, jer bi se za odlaganje otapada koristili ogromni napušteni kopovi ovog rudnika. Grad Valjevo je kao deo tog projekta napravio i reciklažno dvorište i transfer stanicu koje se sada na koriste.  Za finansiranje ovog projekta postoje i sredstva koja je obezbedila Evropska unija, ali zbog nerada i nemara republičke i lokalne vlasti postoji opasnost da ta sredstva za Valjevo budu izgubljena. Zašto se tri godine na realizaciji projekta regionalne deponije i zašto se nije ništa radilo gradski čelnici nam ne govore, ali su koliko vidimo uvek spremni da svoj nerad i neznanje prikriju novim pričama i nerealnim obećanjima, zaključuju demokrate u saopštenju za javnost.

 

Aktuelno