Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
20.02.2015, 09:27

Donatorska večera za kupovinu aparata

č: | fb:

U Opštoj bolnici u Valjevu više od devet meseci ne radi aparat za test opterećenja srca, dok je mamograf u kvaru od avgusta prošle godine. Pacijenti iz Kolubarskog okruga prinuđeni su da test opterećenja srca plaćaju u privatnim ordinacijama 4.000 dinara, dok na mamografski pregled odlaze u Beograd.

Direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić kaže da bolnica nema para za kupovinu aparata za test opterećenja srca, koji košta 1,5 miliona dinara, niti novca za popravku mamografa, za šta je potrebno 5 miliona 475 hiljada dinara. Grad, prema tvrdnji gradonačelnika Stanka Terzića, nema zakonski osnov da izdvoji novac iz budžeta za kupovinu ili popravku ovih aparata. Ipak, postoji način da se novac prikupi i da se kupi aparat, koji ima svaka bolnica u Srbiji.

Novinarka Radio Patka Slađana Stevanović, koja je pisala o pokvarenim aparatima u valjevskoj bolnici i kojoj su sagovornici pomirljivo rekli da novca nema za kupovinu aparata, verujući da novca ima, da ima firmi, ustanova, preduzeća i pojedinaca, koji mogu da doniraju 1,5 mliona dinara, odlučila je da pokrene inicijativu za organizaciju donatorske večere.

 „Ideju je podržao direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić, kome sam se obratila za pomoć, jer nemoguće je da pojedinac, bez podrške nekoga iz vrha vlasti i registrovane fondacije, organizuje donatorsku večeru. Jeremić je ideju odmah prihvatio, već smo obezbedili restoran gde će biti organizovano, imamo i potvrdu nekih firmi da će učestvovati i ako sve bude išlo po planu večeru ćemo organizovati početkom marta, a donatorska ulaznica bi koštala 1.500 dinara“, kaže novinarka Radio „Patka“ Slađana Stevanović.

Aparat za test opterećenja srca u Opštoj bolnici, koji je u kvaru devet meseci, star je preko 15 godina i njegova popravka se ne isplati, otuda je neophodna kupovina novog. Kardiolozi kažu da je fizički test opterećenja srca potreban i mlađim ljudima, s obzirom na to da se granica srčanih oboljenja pomerila na 30 godina starosti. Test je neophodna procedura za snimanje krvnih sudova koja treba da pokaže da li je pacijent sposoban da ide na koronografiju ili ne, i ne postoji bolnica u Srbiji koja nema ovaj aparat.

Možda je donatorska večera način i da se prikupi 5,4 miliona dinara koliko je potrebno za popravku mamografa, koji ne radi sedam meseci. Mamografija je danas najbolji način za rano otkrivanje raka dojke kod žena starosti od 35-40 godina.

Digitalni mamograf vredan 147.000 evra Valjevskoj bolnici poklonila je 2011. godine japanska vlada  u okviru nacionalnog programa "Srbija protiv raka". Za tri godine, koliko je digitalni mamograf bio u funkciji, obavljeno je 7.540 pregleda, a od toga je dijagnostičkih, sa uputom, urađeno oko 3.817, a skrining programom 3.723 pregleda. 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 31 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 41 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara