Pas u Knez Miloševoj (foto: Đorđe Đoković)
Pas u Knez Miloševoj (foto: Đorđe Đoković)
25.02.2015, 17:55

Gradska odluka o držanju životinja je prepuna mana

č: | fb:

Gradski većnicu usvojili su  predlog odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, kao i program kontrole i smanjenja napuštenih pasa i mačaka. Potpredsednik DS Slobodan Pavlović smatra da će tom odlukom možda biti rešena neka pitanja, međutim sigurno će biti otvorena nova, poput ko će organizovati transport uginulih životinja, da li će to finansirti grad i iz kojih sredstava ili će „pasti na teret Vidraka”, jer u budžetu za te poslove u ovoj godini sredstva nisu planirana. Odbornik u lokalnom parlamentu Slobodan Pavlović, uoči sednice Skupštine grada, na kojoj će se odbornici izjašnjavati i o odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, ukazuje na neke nedostatke i nepreciznosti te odluke, a po kojoj Javno preduzeće “Vidrak” ima rok od šest meseci da se prilagodi za nove poslove “nametnute tom odlukom”.

“Prema odluci, koju su usvojili većnici, Grad treba da organizuje službu zoohigijene, koja će organizovati transport uginulih životinja sa farme. To znači da se JKP ‘Vidrak’ nameću nove obaveze. I pored toga što u odluci piše da će novac biti obezbeđen u budžetu, plašim se da će i te poslove ipak finansirati samo Vidrak”, zaključuje Slobodan Pavlović. On objašnjava da nije ni malo lako i jednostavno organizovati te poslove. „Vidrak mora da ima ugovor sa ustanovom koja je spremna da prihvati leševe životinja, neophodni su specijalno vozilo i oprema za transport uginulih životinja. A to će značajno povećati troškove Vidraka", smatra Slobodan Pavlović.

Slobodan Pavlović

Slobodan Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Pavlović upozorava na problem koji može da izazove odredba odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, po kojoj vlasnici životinja, koji više ne žele da brinu o svojim kućnim ljubimcima, treba da ih predaju u prihvatilište.

„U Valjevu ima 13.000 registrovanih pasa, i ukoliko jedna desetina vlasnika ne bude imala sredstava da ih izdržava i reši da ih preda u prihvatilište, da li to znači da će se 1300 kučiča naći u prihvatilištu”, zapitao je Pavlović uz još jedno pitanje – gde je odgovornost vlasnika pasa? “Grad mora pronaći mehanizmn i način da sankcioniše vlasnike koji npuste svoje kućne ljubimce. Napuštanje pasa i njihov smeštaj u prihvatilište ne treba da plaća Grad”, kaže potpredsednik DS.

Pavlović je kritikovao i program kontrole i smanjenja napuštenih pasa i mačaka smatrajući da je to ozbiljan i kompleksan problem, koji treba da reši država, pre svega izmenama Zakona o veterini, a ne lokalne samouprave donošenjem programa.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 59 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...