Slađana Stevanović i Dragan Jeremić (foto: Kolubarske.rs)
Slađana Stevanović i Dragan Jeremić (foto: Kolubarske.rs)
28.02.2015, 13:59

Donatorsko veče za kupovinu testa opterećenja srca

č: | fb:

Donatorsko veče za kupovinu testa opterećenja srca za Opštu bolnicu biće organizovano u četvrtak 5.marta u Omni centru u 20 časova. Ovaj aparat, koji košta 1,6 miliona dinara, ne radi skoro deset meseci, a novca za kupovinu novog nema ni u bolničkoj, ni u gradskoj kasi. Zato je akciju za kupovinu testa opterećenja pokrenula novinarka Radio “Patka”, Slađana Stevanović uz podršku direktora Gradske direkcije Dragana Jeremića.

“Pošto mi je direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić rekao da ustanova nema novca za kupovinu testa opterećenja, smatrala sam da možda Grad može da pomogne. Međutim gradonačelnik Stanko Terzić je objasnio da ne postoje zakonske mogućnosti da se iz gradske kase izdvoji novac za kupovinu ovog aparata. Obratila sam se za pomoć Draganu Jeremiću, koji je na neki način predstavnik vlasti, verujući da će prepoznati ovaj problem i da ćemo zajednički naći rešenje. Zaključili smo da je organizacija donatorske večeri najbolje rešenje”, kaže Slađana Stevanović

Test opterećenja je neophodna dijagnostička metoda.

“Test opterećenja srca, koji je sastavni deo kardiološkog opšteg  pregleda, pomoću kojeg se dijagnostikuje ishemijska bolest srca, ne radi od maja prošle godine i to je ozbiljan problem”, kaže dr Marija Mirković, šef koronarne jedinice valjevske bolnice. Pacijenti su se snalazili, najčešće odlazeći u privatne ordinacije, u Beograd ili Sremsku Kamenicu. Doktorka Mirković navodi da se za godinu dana  na testu opterećenja pregleda 1.800 pacijenata ili 40 pacijenata nedeljno. “Pored odraslih, sve češće i sve više i deca rade test opterećenja zbog različitih poremećaja ritma i srčanih anomalija kao i deca koja se bave sportom”, objašnjava dr Marija Mirković. Ona dodaje da bi kupovina testa opterećenja bila velika i značajna pomoć za kardiologiju Opšte bolnice, a posebno  za pacijente koji su sada prinuđeni da taj pregled obavljaju po drugim klinikama što je veliki napor.

Dr Branislav Pavlović i dr Marija Mirković

Dr Branislav Pavlović i dr Marija Mirković (Foto: Kolubarske.rs)

Jedan od organizatora ove humanitarne akcije Dragan Jeremić kaže da su već brojna preduzeća i ustanove najavila učešće na donatorskoj večeri i kupovinu ulaznice koja košta 1.500 dinara.

Među prvim preduzećima, koje se odazvalo pozivu za učešće u ovoj akciji, je Valjevska pivara, koja je do sada podržala mnogobrojne slične aktivnosti i pomogla brojne manifestacije. Međutim, direktor Aleksandar Rajevac kaže da je "ovo bruka za Grad", navodeći  da su u pitanju "sitne pare da bi se pravio ovakav cirkus oko toga".

“Razumeo bih da je u pitanju kupovina mamografa ili nekog skupljeg aparata, ali ne razumem da deset meseci ne može da se reši problem kupovine testa opterećenja, koji košta 1,6 miliona dinara”, kaže Rajevac.

Aleksandar Rajevac

Aleksandar Rajevac (Foto: Kolubarske.rs)

Aleksandar Rajevac smatra da je trebalo da se oko pomoći bolnici i kupovine aparata više angažuje gradsko rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Stankom Terzićem. "U ovom gradu mora da postoji autoritet koji će da rešave probleme građana. Imam utisak da su pojedinci svoju funkciju prihvatili u zavisnosti od toga šta im i kad odgovara. Kad im odgovara oni su gradonačelnici, a kad im ne odgovara onda su građani koji nemaju nikakvu obavezu prema Gradu”, kaže direktor Valjevske pivare Aleksandar Rajevac.

Dnevnice odbornika za kupovinu testa opterećenja

Odbornici Skupštine grada  jednoglasno su prihvatili da se odreknu dnevnica u korist humanitarne akcije za kupovinu testa opterećenja srca za Opštu bolnicu. To je na jučerašnjoj sednici predložio šef odborničke grupe SNS dr Milan Marković, što su podržali svi odbornici lokalnog parlamenta. 

Akcija i za popravku mamografa.

“Pored akcije za kupovinu testa opterećenja srca nastavićemo da prikupljamo novac i za popravku ili nabavku drugih  neophodnih aparata za Odeljenje onkologije i radiologije Opšte bolnce, pre svega popravku mamografa, koji je u kvaru već nekoliko meseci”, najavio je Dragan Jeremić.

Za popravku mamografa, koji ne radi sedam meseci, potrebno je 5,4 miliona dinara. Digitalni mamograf vredan 147.000 evra Valjevskoj bolnici poklonila je 2011. godine japanska vlada u okviru nacionalnog programa "Srbija protiv raka". Za tri godine, koliko je digitalni mamograf bio u funkciji, obavljeno je 7.540 pregleda. Mamografija je danas najbolji način za rano otkrivanje raka dojke kod žena starosti od 35-40 godina.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 18 sati 21 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara