Radovi na keju  (foto: Đorđe Đoković)
Radovi na keju (foto: Đorđe Đoković)
21.03.2015, 12:28

Kad vredne ruke rade

č: | fb:

Radovi na sanaciji korita Kolubare od mosta na Jadru do teniskih terena u dužini od 840 metara i 275 metara leve obale Kolubare nizvodno od mosta na Jadru, biće završeni u roku, do 15. juna. Korito desene obale kod silosa već poprima izgled pre poplava, gde se privode kraju radovi na ugradnji kamena.

Radovi na keju

Radovi na keju (Foto: Đorđe Đoković)

Na sunčanom danu, obavijeni oblakom prašine, vredni majstori zaneti poslom ne dižu glavu. Radnici valjevskog preduzeća „Erozija“, koje je izvođač radova, kažu da su zidanje kamenih obala teški i složeni poslovi, jer svaki kamen, pre nego što se ugradi u obloge zalivene betonom, mora da prođe kroz ruke klesara. Majstori, angažovani na ovim poslovima, u toku dana obrade i do četiri kvadrata granitnog kamena koji je dopremljen iz ljiških kamenoloma, a do sada je u bedem korita ugrađeno preko 600 kvadrata kamena. Pre ugradnje kamena korito reke je betonirano uz postavljanje pojaseva od betona na svakih 50 metara, kao dodatno pojačanje. Na sanaciji korita Kolubare, inače skoro 70 posto radova se obavlja ručno.

Natpis na zgradi Društva istraživača

Natpis na zgradi Društva istraživača (Foto: Đorđe Đoković)

Za vraćanje u stanje pre majskih poplava preko kilometar korita Kolubare angažovano je valjevsko preduzeće „Erozija”, a radove u iznosu od 110,9 miliona dinara finansira Vlada Japana. Zahvalnost Japanu na ovoj vrednoj donaciji iskazali su istraživači, koji su na svojoj Kući, postavili veliki transparent sa porukom – „Hvala narodu Japana“.

Aktuelno