Ulica vladike Nikolaja
Ulica vladike Nikolaja
14.04.2015, 07:51

Nema novca za zaštitnu ogradu

č: | fb:

Za sada nema novca za postavljanje zaštitne ograde u Ulici vladike Nikolaja, gde je za samo dve nedelje u teškim saobraćajnim nesrećama povređeno troje ljudi, koji su pretrčavali duple trake van pešačkog prelaza. Upravo zbog tih nesreća nametnulo se pitanje neophodnosti postavljanja zaštitne ograde, koja bi sigurno sprečila prelazak prometne saobraćajnice van pešačkog prelaza. Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da je za postavljanje 2,5 kilometra zaštitne ograde neophodno oko tri miliona dinara, što je poprilična cifra, koju Grad trenutno nema.

„Ozbiljno razmišljamo o postavljanju zaštitne ograde i iznalaženju sredstava, jer u budžetu za ovu godinu novac za to nije planiran. Najurgentniji deo je od pešačkog prelaza kod ’Singudunuma’ do Nacionalne službe za zapošljavanje i deo između Sinđelićeve i Uzun Mirkove ulice, kao i deo duplih traka u Novom Naselju, kod Poljoprivredne škole. To su najkritičniji delovi, pre svega zbog blizine škole i na tim deonicama je neophodna zaštitna ograda“, kaže Jeremić.

Zašto od naplaćenih kazni u saobraćaju nije izdvojen novac za zaštitnu ogradu?

U ovogodišnjem budžetu, prema rečima Jeremića, novac za zaštitnu ogradu nije planiran. Međutim, u gradsku kasu se sliju i sredstva od naplaćenih novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju, i taj novac se ulaže u bezbednost u saobraćaju, a postavljanje zaštitne ograde svakako je bezbednost u saobraćaju.

U prošloj godini u budžet je uplaćeno 24,5 miliona dinara od naplaćenih novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju. Više od polovine novca, 14 miliona dinara biće utrošeno za popravljanje putne infrastrukture, dok je šest miliona dinara namenjeno za realizaciju projekta automatske kontrole saobraćaja, što podrazumeva postavljanje video nadzora i kamera na gradske saobraćajnice. Tri miliona dinara iskoristiće Policijska uprava Valjevo za nabavku dva automobila, dok će 1,5 miliona dinara biti utrošeno za aktivnosti na unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, kao i preventivne aktivnosti.

Možda je postavljanje zaštitne ograde moglo biti deo preventivnih aktivnosti u koje će biti uloženo 1,5 miliona dinara. Možda je u ovoj godini Policijskoj upravi dovoljan jedan novi automobil, a da 1,5 miliona dinara bude uloženo u 1250 metara zaštitne ograde na potezu od ’Singudunuma’ do Nacionalne službe za zapošljavanje ili od Sinđelićeve i Uzun Mirkove ulice. Nejasno je zbog čega oni koji su odlučivali o tome kako i gde potrošiti 24,5 miliona dinara od naplaćenih novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju, nisu planirali i postavljanje zaštitne ograde, što nije problem od juče. 

Pre nekoliko godina zaštitna ograda je postavljena na potezu od Orahovog hlada od nekadašnje klanice „Divci“, što je sprečilo žitelje Zbratimljenih gradova da prelaze magistralni put van pešačkog prelaza. Ograda je postavljena i od „Eurocentra“ do kraja nove zelene pijace, međutim neophodno je da se duple trake ograde na još tri frekventne deonice. 

Aktuelno