Sanacija klizišta (foto: Đorđe Đoković)
Sanacija klizišta (foto: Đorđe Đoković)
08.06.2014, 13:23

Brzina sanacije zavisi od države

č: | fb:

Brzina otklanjanja posledica poplava i klizišta zavisi od brzine kojom će Vlada Srbije doneti odluku o načinu finansijske pomoći lokalnim samoupravama, merilima i kriterijumima koja će se primenjivati prilikom sanacije oštećenih infrastrukturnih objekata i kuća. “Ukoliko Vlada Srbije ni za mesec dana ne donese odluku o finansijskoj pomoći za sanaciju šteta od poplava i klizišta to bi za nas bila katastrofa. U pitanju su dani i moramo znati kako i iz kojih izvora će se radovi finansirati”, poručuje zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

-Formalni dopis Vlade Srbije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  ili Komisije za procenu  štete u kome je precizno naznačeno šta će i na koji način biti rađeno, još uvek nismo dobili. Nije poznato kako će država pomoći lokalnim samoupravama koje su pretrpele štetu, da li će republika finansirati samo sanaciju magistralnih i regionalnih puteva. Od te odluke zavisi da li ćemo i za koliko raditi rebalans budžeta kaže za Kolubarske.rs zamenik gradonačelnika.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Sve dok ne dobijemo zvaničan stav državne institucije o načinu finansijske pomoći  nama su vezane ruke. To čekanje moze da uspori radove

Prema procenama Gradske direkcije za rekonstrukciju  220 kilometara lokalnih puteva i 20 mostova potrebno je oko 300 miliona dinara. Najviše su oštećeni seoski  putevi, gde su pojedini zaseoci poptuno odsečeni od glavnih saobraćajnica. 

-Još uvek ne znamo da li će rekonstrukciju i lokalnih puteva finansirati država, ili ćemo to raditi   sopstvenim sredstvima. Dok je bila vanredna situacija mogli smo da intervenišemo bez tendera, tako da je Gradska direkcija, novcem iz budžeta, sanirala ono što je bilo najhitnije. Do sada je utrošeno 40 miliona dinara, osam miliona za odbranu od poplava i 32 miliona dinara za hitne sanacije puteva, mostova i klizišta. Potrebno nam je još novca za hitne intervencije  na 20 lokacija, a para za to na računu Direkcije nema. Ukoliko u toku ove nedelje ne dobijemo formalnu odluku o pomoći države, Gradsko veće će, zbog hitnosti radova, doneti odluku o rebalansu budzeta, koju će verifikovati i odbornici na prvoj sednici Skupštine grada. Zbog sezone otkupa voća, moramo što pre sanirati oštećene seoske puteve, a za to nam je potrebno oko 30 milona dinara – kaže Kovač.

I sanacija objekata zavisi od države

Na teritoriji grada Valjeva najveća šteta je na objektima oko 384 miliona dinara. Još uvek nema odluke Vlade Srbije ni o načinu sanacije i izgradnji kuća oštećenih ili srušenih u klizištu.

-Ministarka Zorana Mihajlovic je najavila da će kuće biti izgrađene do oktobra, ali nije precizirala na koji način će objekti biti građeni, Nije poznato da li će država raspisati tendere  za te radove, niti kako i ko će birati izvođače radova, Da li će država, zbog hitnosti posla,  suspendovati Zakon o javnim nabavkama i na osnovu najpovoljnijih ponuda  birati izvođače radova, samo su neka pitanja na koja čekamo odgovor, U Valjevu je srušeno 30 kuća i potrebno je graditi nove, dok je na 40 objekata stepen oštećenja toliki da se više isplati izgradnja novih, nego sanacija. Preko 40 kuća je ugroženo klizištima, a sanacija klizišta na seoskom području  je skuplja nego izgradnja kuća na novoj lokaciji – kaže Žarko Kovač.

Obilazak Rebelja

Obilazak Rebelja (Foto: Đorđe Đoković)

Za tipske kuće u Rebelju mora se poštovati procedura

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić najavio je 26.maja da će do kraja nedelje donatorskim sredstvima početi izgradnja tipskih objekata za 16 porodica u selu Rebelj. On je pojasnio da će graditi tipske kuće projektnog biroa “Krsmanović”, rađene  posle mioničkog zemljotresa. Međutim izgradnja kuća u Rebelju još uvek nije počela. Na pitanje Kolubarskih.rs da li je moguća gradnja kuća u Rebelju, kako je to predložio direktor Gradske direkcije, bez tendera i novcem iz donacija, zamenik gradonačelnika kaže da je “predlog Dragana Jeremića dobar jer bi se koristili već  postojeći projekti, dakle ne bismo gubili vreme i novac za izradu novih projekata”.

-Međutim,  odluku o tome kako će se, gde i šta graditi treba da donese Komisija za procenu štete.  Što se tiče ideje da te kuće budu građene novcem iz donacija i za to nam je potrebna odluka ili stav republičkih organa o formiranju  humanitarne organizacije preko koje bi išle donacije bilo da su u novcu ili građevinskom materijalu. Direktor  Gradske direkcije Dragan Jeremić  je, u nameri da pomogne meštanima, predložio  da se u Rebelju grade tipske kuće pokušavajući da ide korak unapred  što je, naravno, uvek opasno. Zakoni i procedure moraju se poštovati – poručio je zamenik gradonačelnika  Žarko Kovač.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 15 sati 49 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 18 sati 26 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara