Neurologija u februaru (levo) i Neurologija danas (desno) (foto: Đorđe Đoković)
Neurologija u februaru (levo) i Neurologija danas (desno) (foto: Đorđe Đoković)
25.06.2015, 18:19

Renovirano Odeljenje neurologije

č: | fb:

Danas je svečano otvoreno renovirano Odeljenje neurologije Opšte bolnice, koje je bilo u katastrofalnom stanju, jer se u to odlejenje, staro skoro pola veka, malo ili nimalo ulagalo. Rekonstrukcija neurologije, gde su smešteni najteži, pretežno nepokretni, bolesnici, koštala je 10,3 miliona dinara. „Blic fondacija“ i Ivan Ivanović sa Prve televizije obezbedili su 5,3 miliona dinara, dok je ostatak, uz pomoć donatora, obezbedila Opšta bolnica. Nakon temeljne rekonstrukcije, uključujući zamenu stolarije, podova, elektro i vodovodnih instalacija, sanitarnih čvorova, novih kreveta i postelja, obezbeđeni su bolji uslovi, pre svega pacijentima, ali i zapslenima na neurologiji.

Snežana Stanojević i Ivan Ivanović

Snežana Stanojević i Ivan Ivanović (Foto: Đorđe Đoković)

Doktorka Snežana Stanojević, uz zahvalnost, podseća kako je bilo pre ovih radova. „Imali smo jako teške uslove za rad, a pacijetni za boravak, pre svega higijenske, jer su mokri čvorovi bili u užasnom stanju, kao i stolarija. Propale su bile sobe, kreveti, dušeci, osvetljenje, hodnici, sve je bilo ruina. Pacijentima smo kiseonik davali u vrlo lošim uslovima i ručno, dok je sada kiseonik sproveden do svakog kreveta u intezivnoj negi“, kaže dr Stanojević.

Na Neurologiji Opšte bolnice u toku godine bude hospitalizovano preko 1.500 pacijenata, dok je ambulantnih pregleda prošle godine bilo 15.000, od toga je 90 posto pacijenata sa najtežim oblikom bolesti.

Najzaslužniji za novi izgled i značajno bolje uslove na Odeljenju neurologije Opšte bolnice su „Blic fondacija“ i Ivan Ivanović sa Prve televizije, koji su i pokrenuli akciju prikupljanja novca.

Upraviteljka „Blic fondacije“ Jelena Drakulić Petrović kaže da je valjevska bolnica treća zdravstvena ustanova u Srbiji kojoj su pomogli i objašnjava odkuda ideja da se odluče upravo za neurologiju. „Ideja o ovoj donaciji potekla je iz čisto privatnih razloga, jer je moj rođak boravio ovde i on mi je preneo da su na ovom odeljenju zastrašujući uslovi, u šta smo se uverili kada smo odlučili da pokrenemo akciju. Pored toga što smo čuli priču o strašnim ili nehumanim uslovima, ispričao nam je i o divnom osoblju koje ovde radi i koje se požrtvovano posvećuje svakom pacijentu. Zato smo odlučili da pomognemo, jer smatramo da Valjevo i ljudi koji ovde rade i koji se leče zaslužuju bolje uslove“, rekla je Jelena Drakulić Petrović. Ona se zahvalila kompanijama koje su se uključile u akciju, a ponajviše čitaocima Blica i gledaocima televizije Prva, koji su akciju pomogli slanjem SMS.

Ivan Ivanović i Jelena Drakulić Petrović

Ivan Ivanović i Jelena Drakulić Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Otvaranje renoviranog Neurološkog odeljenja za Ivana Ivanovića je veliki trenutak iz više razloga. „Već sam tražio smisao svog postojanja na televiziji, razmišljao sam šta bih mogao da uradim i tada sam sreo Nada Stamatović iz Blic fondacije, koja mi je pokazala put kako da ovo što radim može da dobije neki smisao i da iza mene ostane nešto mnogo veće i vrednije, nego da budem zapamćen kao klovn, koji je zasmejavao ljude. Ovo je dobar primer, da ne treba uvek da čekamo Državu da nam pomogne i renovira bolnice, jer to čekanje traje i preko 48 godina, kao što je slučaj sa ovim odeljenjem. Ovo su naše bolnice, za nešu deci i za naše građane, i ako za nešto treba da skupljamo novac, onda neka to bude za obnovu državnih bolnica, jer se u njima svi lečimo i to će biti od opšte koristi“, poručio je Ivan Ivanović.

Ivan Ivanović i Ivan Ivanović

Ivan Ivanović i Ivan Ivanović (Foto: Đorđe Đoković)

Ivan Ivanović je rekao da je danas na Odeljenju neurologije Opšte bolnice u Valjevu upoznao pacijenta Ivana Ivanovića, koji ima 86 godina. „Bolje izgleda od mene i dogovorili smo se da pijemo rakiju kada izađe odavde. Kaže da je zadovoljan negom i da su sada ovde uslovi odlični, što je lepo čuti“, kaže Ivan Ivanović naglašavajući da je ponosan i srećan što valjevska neurologija danas izgleda mnogo bolje nego pre četiri meseca kada je pokrenuta akcija. Direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić, uz zahvalnicu, Ivanu Ivanoviću je poklonio dres KK Metalac na kome pored broja 1, piše Ivan Ivanović.

Ivan Ivanović sa osobljem

Ivan Ivanović sa osobljem (Foto: Đorđe Đoković)

Ovo je druga humanitarna akcija u ovoj godini u kojoj je obezbeđen novac za valjevsku bolnicu. U akciji novinarke Radio Patka Slađane Stevanović i direktora gradske direkcije Dragana Jeremića kupljen je test opterećenja srca, vredan 1,6 miliona dinara, dok je „Krušik“, u istoj akciji, obezbedio 40.000 evra za popravku mamografa, koji ne radi godinu dana.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...