Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
06.10.2015, 18:23

Strah ponovo vlada Srbijom

č: | fb:

Na večerašnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Valjevu ocenjeno je da strah ponovo vlada Srbijom, te da je na sceni progon političkih protivnika gori no što je to bilo 1990-tih godina. Povod za konferenciji bio je napad na Željka Đukića, člana Glavnog odbora DS i odbornika u Skupštini grada Valjeva.

Ocenu o progonu političkih neistomišljenika izneli su Duško Rakić, predsednik Gradskog odbora i Aleksandar Đukić, predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora DS u Valjevu, dok je Goran Ćirić, predsednik Izvršnog odbora DS podsetio na slična dešavanja od 2012. godine i pobede SNS na izborima.

„Na vanrednim lokalnim izborima u Kuli i Vrbasu, u Mionici, pa u Smederevskojn Palanci, na izborima za pojedine mesne zajednice u Šapcu, viđen je isti scenario – grupe aktivista SNS, naoružane bojzbol palicama, napadale su i tukle ljude. Država, odnosno policija i tužilaštvo, koliko nam je znano, nisu do sada procesuirali ni jedan takav slučaj iako je DS podneo krivične prijave sa imenima počinilaca“, kazao je Ćirić i najavio kako će DS uskoro objaviti posebnu brošuru o tome.

Željko Đukić

Željko Đukić (Foto: Đorđe Đoković)

Željko Đukić je večeras ponovio kako su ga u nedelju uveče, u Višegradskoj ulici kod brane na Gradcu, presrela dva mladića od kojih ga je jedan uhvatio šakama za vrat i „skrenuo mu pažnju“ da više „ne s... po Skuptštini“.

„Bio sam iznenađen, jasno je da motiv napada politički. Verovatno se radi o simpatizeru neke od stranaka, ne znam koje. Otrgao sam se i pobegao kod komšija, koji su mi pružili pomoć, a napadači su pobegli“, rekao je Đukić i ustvrdio kako njegov politički progon traje od pre dva meseca, kada je preuzeo mandat u gradskom parlamentu, a započet je premeštanjem iz Valjeva na radno mesto u Osečinu.

On je slučaj prijavio policiji, gde je naknadno bio pozvan „radi prepoznavanja“ počinilaca.

„Pokazali su mi fotografiju moga komšije, koji ima preko 60 godina iako sam precizno rekao da su napadači, po mojoj proceni, stari između 25 i 30 godina. Moj komišija je nezaposlen, a kako radim u Filijali NSZ ideja policajaca verovatno je bila da se činjenica što je taj nezaposleni čovek ’napadač’ isfabrikuje kao motiv njegovog ’napada’ na mene“, smatra Željko Đukić.

Duško Rakić je podsetio na decembarska događanja tokom vanrednih lokalnih izbora u Mionici, kada je prebijen kandidat DS-a za predsednika Opštine, Milan Gavrilović Ćićovan, kada su pojedini viđeniji članovi DS tokom noći po selima uznemirvanai u svojim domovima, odnosno kada su na dan izbora batine dobili i pojedini aktivisti SPS-a. Tvrdi da policija nije reagovala ni na licu mesta, niti je pravosuđe do danas bilo koga procesuiralo.

Aleksandar Đukić je, u ime DS-a, najavio da će ta stranka ostalim učesnicima predstojećih lokalnih izbora u Valjevu ponuditi na usvajanje deklaraciju o ponašanju tokom predizborne kampanje i samih izbora. „Želimo da se u Valjevu ne desi ono što se dogodilo u Mionici i još nekim mestima Srbije, da ne rušimo i ne ružimo grad u predizbornoj kampanji, da izbori ne budu vanredno stanje nego fer političko nadmetanje“, pojasnio je Aleksandar Đukić.

I Rakić i Ćirić su poručili kako se DS neće odreći prava da iznosi istinu o ovoj, ili bilo kojoj drugoj vlasti, odnosno da se demokrate ne boje progona ljudi i straha, koji vlada Srbijom, kao što se nisu bojale ni 1990-tih godina.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 53 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 16 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara