Aleksandar Đukić i Željko Đukić (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Đukić i Željko Đukić (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2014, 12:39

Mere za smanjenje nezaposlenosti

č: | fb:

Gradska vlast ne vodi računa o nezaposlenima, odustala je od pojedinih subvencija, još uvek nije raspisala konkurs za samozapošljavanje, niti je donela bilo koju odluku o pomoći nezaposlenima, rečeno je na konferenciji za novinare Demokratske stranke. U vreme vladavine demokrata, do pre dve godine, u Valjevu je bilo 9.000 nezaposlenih, danas ih je 15 odsto više na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kaže predsednik saveta za zapošljavanje GO DS Željko Đukić. Zato, valjevske demokrate predlažu set mera kako bi se smanjio broj nezaposlenih.

- Predlažemo da grad sa 15.000 dinara šest meseci finansira one koji su na evidenciji nezaposlenih a otvaraju preduzeće. Grad treba da pomogne i starije od 45 godina, koji čine čak 30 posto nezaposlenih i to tako što će šest meseci sa 18.000 dinara subvencionisati  poslodavce koji se odluče da zaposle starije od 45 godina. Naš predlog je i finansiranje mladih bračnih parova. Ukoliko su oboje nezaposleni grad bi trebalo da, tokom traženja zaposlenja, finansira jednog bračnog druga sa 15.000 do 18.000 dinara mesečno. Jedna od mera koja može da doprinese smanjenju nazaposlenosti jesu i javni radovi kao i angažovanje osoba sa invaliditetom – kaže Đukić.

Na pitanje Kolubarskih.rs zašto demokrate ove mere nisu primenile za vreme svoje vladavine, Đukić odgovara da su neke od mera upravo uvele demokrare a da ih je nova vlast ukinula. Napominjući da već godinu dana nije zasedao lokalni Savet za zapošljavanje, Đukić podseća da su demokrate, dolaskom na vlast 2008. godine, izdvojile osam miliona dinara za subvencije, da bi ta cifra 2012. godine iznosila 21 milion dinara.

Lokalni izbori sledeće godine

Valjevske demokrate su ubeđene da će izbora u Valjevu biti sledeće godine, jer, kako rekoše, ovako napravljena vladajuća koalicija neće izdržati još godinu dana. Da nešto ne funbkcioniše dokaz je i to što vladajuća većina ima problem da obezbedi kvorum za sednicu Skupštine grada koja treba da bude održana početkom jula.

Aktuelno

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
U Muzičkoj školi Pre 15 sati 55 minuta

Koncert "Premijere"

Koncert "Premijere" pijanistkinje Nataše Mitrović, održaće se u petak, 9. decembra, u 18 časova u svečanoj sali valjevske muzičke škole "Živoirad Grbić".