Postavljanje spomen ploče (foto: Đorđe Đoković)
Postavljanje spomen ploče (foto: Đorđe Đoković)
01.12.2015, 13:57

Spomen obeležje glumcu Mitru Radiću na Novom groblju

č: | fb:

Na valjevskom Novom groblju danas je postavljeno spomen obeležje jednom od osnivača KUD Abračević, glumcu Mitru Radiću (1887-1965) u organizaciji Fondacije „Zdravko Ranković“.

Radićevu biografiju iz 16. sveske Biografaskog leksikona Valjevskog kraja, autora novinara Zdravka Rankovića (1942 – 2014), osnivača i urednika ID Kolubara, pročitala je Radmila Novaković, a u ime fondacije govorio je član Upravnog odbora, novinar Radoš Glišić.

Glišić je podsetio da je Zdravko, u julskom broju Revije Kolubara iz 2012, ukazao na to da grob glumca Radića, značajnog valjevskog pozorišnika, nikada nije obeležen, te da je Fondacija „Zdravko Ranković“ ispunila Zdravkov amanet i trajno obeležila Radićev grob.

Spomen ploča

Spomen ploča (Foto: Đorđe Đoković)

Spomen obeležje donirao je valjevski kamenorezac Momčilo Davidović, otac našeg kolge Dejana Davidovića, novinara VTV-a, a akciju je podržalo JKP Vidrak, koje je uredilo grobno mesto i otpisalo neplaćene dugove zakupa. Na tome je zahvaljeno i Davidoviću, kao i Đorđu Milanoviću, direktoru Vidraka i Dušanu Vukajloviću, predsedniku Nadzornog odbora tog JKP, koji su podržali akciju Fondacije „Zdravko Ranković“.

Mitar Radić je bio ne samo osnivač Abraševića, istaknuti član njegove dramske i horske sekcije, nego i glumac Banovinskog pozorišta u Nišu do 1941, a posle Drugog svetskog rata glumac i reditelj valjevskih pozorišta potpomažući nastojanja da se u Valjevu ustanovi profesionalni teatar. Smrt ga je zatekla u Vitkovićevoj 8, gde je živeo, sa suprugom Ankom, poroda nije imao.

“Bio je talentovan, marljiv i studiozan karakterni glumac koji je u igru unosio odmerenost i životni realizam”, pisao je pozorišni kritičar i istoričar Borivoje S. Stojković u svojoj voluminioznoj istoriji srpskog pozorišta.
Uz porodicu Zdravka Rankovića i predstavnike Fondacije, koja nosi njegovo ime, na Novom groblju su bili predstavnici KUD Abrašević i JKP Vidrak, bivši valjevski gradonačelnik Slobodasn Đukić (1989-1992) i brojne novinrske ekipe.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 17 sati 18 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara