Glasanje (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
16.01.2016, 09:42

Naziru se predizborne koalicije

č: | fb:

Po svemu sudeći, Srbija će 24. aprila na izbore. Lokalni i pokrajinski u Vojvodini po zakonu moraju da budu do 6. maja, dok premijer Aleksandar Vučić još vaga hoće li biti i vanrednih parlamentarnih izbora. Koliko na pres konferenciji, Vučić reče kako će ih verovatno biti osim ukoliko se proceni da bi to moglo da uspori reforme.

Drugim rečima, ukoliko vanredne parlamentarne izbore dozvoli Zapad, kako to tvrde i gosti DS na tradicionalnom novogodišnjem koktelu u Valjevu. Prema rečima jednog od njih, potpredsednika stranke Gorana Ješića, tih izbora neće biti jer za to nisu SAD, a prema rečima njihovog ambasadora.

Vučić bi na izbore iz jednostavnog razloga što su birači u Srbiji navikli da se uvek izjašnjavaju „u paketu“, pa SNS sa predsednikom stranke i premijerom kao nosiocem svih lista obezbedi broj 1 na listićima, te onda problema nemaju ni oni manje pismeni. To je, uz ostalo, garancija i boljeg rezuzltata na lokalnim, odnosno pokrajinskim izborima. Zanimljivo je da bi, prema nekim sondažama javnog mnjenja, za SNS bez Vučića glasalo tek 3,5 odsto anketiranih građana!

Koliko je do sada znano, SNS će samostalno na izbore, sa nekim manjim partnerima (NS, SDPS, verovatno PUPS), dok se SPS može osloniti na Palminu JS. Nejasno je šta biva sa opozicionom strankama. DS zove na saradnju, navodno postoji načelan dogovor i između LDP, SDPS, eventualno LSV i Nova stranka. DSS će sa Dverima, dogovorili su Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović.

Ko će s kime u Valjevu

Situacija u Valjevu je specifična kao i uvek pre svega zbog toga što SPS uspeva da se u partijskoj centrali izbori za samostalnost u odlučivanju bez obzira na to šta biva posle izbora, gde je opet moguća „velika koalicija“ socijalista i naprednjaka. Posebno ako SNS i SPS budu zajedno u novoj ili rekonstruisanoj Vladi Srbije, odnosno ako u Valjevu glavnu reč u tim strankama budu imali dr Slobodan Gvozdenović i Dragan Jeremić.

Dakle, prema onome što je do sada bilo moguće oslušnuti, SPS će sa JS, dok PUPS verovatno ide uz SNS. Sa socijalistima su i bivši čelnici pojedinih stranaka – Marko Živanović (Novosrbijanci), Nikola Radojičić (URS), čak i Dragan Nastić Nale (Ranička partija).

Uz SNS su NS, SPO i PUPS (eventualno SDPS zavisno od direktive iz Beograda), dok je nejasno postoji li GG Za Valjevo, koja je istupila iz SPO.

Aleksandar Vujić, čelnik Pokreta za Valjevo, će sada, izgleda, sa DS. DSS i Dveri će zajedno, Pobeda će sama uverena u još veći uspeh nego 2012. godine. LDP, utisak je, čeka i na odluku centrale o mogućim koalicijama, a i nema nekog izbora s obzirom na to da se člansto poprilično osulo, pa je Gradski odbor u Valjevu u vd stanju

Nejasno je da li će se pojaviti neka nova grupa građana, odnosno šta biva sa SDP, SNP . frakcijom DSS koju vodi Nenad Popović, a u Valjevu Dragan Vićentić,  Pokretom „Dosta je bilo“ Saše Radulovića...

Kako bilo, nadajmo se kakvom-takvom boljitku, koji, iskustvo nas uči, u mnogome zavisi i od beogradskih dogovora. Valjevo je poodavno potonulo u Srbiju, što bi rekao književnik Radova Beli Marković!

 

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 17 sati 37 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara