Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
22.06.2014, 11:14

Korisničko udruženje i u Valjevu

č: | fb:

Počela je realizacija drugog dela projekta „Unapređenje socijalizacije i tretmana u oblasti mentalnog zdravlja – UPSTREAM“. Ovoga puta jedan od ciljeva je i formiranje korisničkog udruženja osoba se mentalnim smetnjama.

Projekat kofinansira Evropska unija kroz IPA fondove za prekograničnu saradnju, a sprovode ga Karitas Valjevo i Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“ iz Tuzle, uz podršku Grada Valjeva, Opšte bolnice, Srednje medicinske škole „Dr Miša Pantić“, Centra za istraživanje mentalnog zdravlja „Vanima“ i Udruženja „Dobri ljudi“. Svi su se okupili kako bi zajednički sproveli definisane ciljeve. Formiranje  udruženje korisnika će imati ključnu ulogu u rešavanju problema sa kojima se susreću osobe sa mentalnim teškoćama.

- Cilj formiranja korisničkog udruženja jeste da osobe sa mentalnim teškoćama budu vidljivije za društvo, kako bi se lakše rešavali problemi koji ih prate, poput teškoća u zapošljavanju. Na nivou Grada se radi nova Strategija integralno-socijalne zaštite u kojoj i ova ranjiva grupa mora biti vidljivija. Zadatak budućeg udruženja biće da aktivno zastupa interese osoba sa mentalnim teškoćama, da planira aktivnosti i predlaže moguća rešenja osnovnih problema – objašnjava Snježana Badrić iz Karitasa Valjevo.

Formirana je radna grupa projekta koja će budućim članovima udruženja pomoći oko pripreme dokumentacije za registraciju. U tom poslu, ali i drugim aktivnostima udruženja neprocenjiva će biti podrška Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“ iz Tuzle. U okviru projekta će u Tuzli započeti realizacija kućnih poseta na osnovu pozitivnih iskustava u Valjevu. Razmena znanja način je da se regije zajednički bore za unapređenje položaja osoba sa mentalnim teškoćama. Zadatak projekta je i podsticanje većeg učešća javnosti u donošenju odluka u oblasti mentalnog zdravlja. U aktivnosti će biti uključeno civilno društvo, psihijatrijske institucije i stručnjaci. Inače, projekat „UPSTREAM“ rađen je po uzoru na reformu zaštite mentalnog zdravlja u Italiji. Krajnji cilj je deinstitucionalizacija, otvaranje „kuća na pola puta“, smanjenje bolničkog lečenja i vraćanje u zajednicu. To je dug proces, koji je u Italiji trajao 30 godina.

Udruženje korisnika u Valjevu trebalo bi da bude formirano do oktobra, jer se u tom mesecu obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja (10. oktobar).

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 10 sati 21 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 10 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara