Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
11.02.2016, 08:01

Valjevo ne sme biti bojno polje

č: | fb:

Valjevske demokrate će ponuditi svim političkim partijama, koje će učestvovati na lokalnim izborima, da potpišu Deklaraciju o slobodnim i fer izborima u Valjevu. Demokrate su se na ovaj korak samoinicijativno odlučile, kako bi izborna atmosfera u gradu bila civilizovana, kulturna, korektna i fer, imajući pri tom u vidu dešavanja sa prethodnih izbora kada je u mnogim opštinama i gradovima u Srbiji bilo sukoba.

„Takvu atmosferu, sukobe i nemile scene u Valjevu mi želimo da sprečimo. Mi ne želimo da naš grad za vreme izbora bude bojno polje na čijim ulicama će se politički protivnici sukobljavati, ne želimo pritiske na građane, bilo da su glasači ili kandidati, ne želimo pritiske na medije, uništavanje javne i privatne imovine“, navodi šef Izbornog štaba valjevskih demokrata Aleksandar Đukić.

Deklaracija koju, po mišljenju demokrata, treba da potpišu sve partije, sadrži pet tačaka. Prva je da se na odluku građana u izbornom procesu sme uticati jedino snagom ideja i argumenata, a ne pritiscima i pretnjama, zatim svako ko ispunjava zakonski osnov ima pravo da se kandiduje i nije dozvoljen pritisak na građane koji žele da se kandiduju, a političke protivnike treba tretirati sa uvažavanjem. Dalje se u Deklaraciji navodi da ne sme biti pritisaka i zastrašivanja medija, koji imaju pravo da slobodno izveštavaju o izborima, i peta tačka glasi da javna i privatna imovina moraju biti zaštićene, jer niko nema pravo da oštećuje ili uništava javnu i privatnu svojinu.

Demokrate na kraju predložene Deklaracije zaključuju „da potpisivanjem ovog dokumenta iskazujemo privrženost Valjevu i spremnost da učinimo sve što je u našoj moći da izbori u gradu proteknu u miru i demokratskoj atmosferi“.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik GrO DS Duško Rakić kaže da još uvek nema konačnog dogovora o eventualnim koalicijama za predstojeće lokalne izbore, ali da razgovori formalni i neformalni uveliko traju. „I pored toga što demokrate imaju veći broj kandidata za odborničku listu, kao i značajan fond glasova koje očekujemo na izborima, odlučili smo da razgovaramo sa bliskim političkim opcijama o eventualnim koalicijama, poštujući naravno preporuku centrale, ali i uz punu autonomiju u odlučivanju na lokalu. Već smo sa nekim partijama u gradu razgovarali, pre svega, o stabilnom izbornom procesu i kontroli izbora, o programskim idejama i aktivnostima i, naravno kada dođe vreme za to, razgovaraćemo i o mogućnostima pravljenja zajedničke liste sa nekom od nama bliskih partija“, objašanjava Rakić. On dodaje da su demokrate do sada razgovarale sa valjevskim odborima LDP i Zajedno za Srbiju, kao i sa Pokretom za Valjevo, ali bez konkretnih dogovora i zaključaka.

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 49 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara