Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
02.03.2016, 14:02

Skupštinski saziv kako počeo, tako i završava

č: | fb:

Na sednici Skupštine grada u petak biće preko 60 tačaka dnevnog reda, otuda demokrate sumnjaju da će skupštinsko zasedanje biti završeno u jednom danu i optužuju aktuelnu vlast da „kako je počela skupštinska zasedanja u ovom sazivu, tako i završava – sa obimnim dnevnim redom.

Šef odborničke grupe DS u lokalnom parlamentu Slobodan Pavlović sumnju da će sednica trajati duže od jednog dana potkrepljuje brojkama. „Ako se tri odbornika jave po jendoj tački dnevnog reda, a vreme za govor je 20 minuta, i ako broj minuta pomnožimo sa brojem tačaka, dobijamo 1200 minuta ili 20 časova. Ako počnemo u deset časova u petak, i radimo bez pauze, sednicu ćemo završiti u subotu u šest časova ujutru i to na Zadušnice”, navodi Pavlović uz zaključak da je sednicu Skupštine grada trebalo održati u dva dana, a ne maltretirati odbornike maratonskom sednicom ili im uskraćivati pravo na diskusiju.

Slobodan Pavlović

Slobodan Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Pavlović je na današnjoj konferenciji za novinare aktuelnu vlast kritikovao, ne samo zbog obimnog dnevnog reda nego i zbog sadržaja, ukazujući na apsurd da se u jednoj tački predlaže ukidanje Komisije za promenu Statuta grada, koja je formirana pre godinu dana, a u drugoj se predlažu izmene i promene Statuta grada.

Pavlović dodaje da su zanimljive i pojedine tačke Statuta, koje vlast hoće da menja, poput da Gradska uprava odlučuje o zahtevima za otkup stanova u svojini Grada.

„Mi smo još prošle godine tražili da nam se dostavi evidencija svih stanova koji su u vlasništvu grada, ko su njihovi korisnici, ko ih koristi zakonito, a ko ne, i ko je dao rešenja za korišćenje tih stanova. To pitanje je u jendom trenutku došlo na Gradsko veće, ali je volšebno vraćeno uz obrazloženje da Gradsko veće prvo treba da pripremi informaciju u celini, što se već godinu dana nije desilo, niti smo dobili odgovor na naše pitanje. I umesto odgovora mi sada saznajemo da će se menjati Statut baš u tom delu koji reguliše otkup stanova, koji su u vlasništvu Grada”, kaže Pavlović.

Šef odborničke grupe demokrata ukazuje na još neka zanimljiva pitanja kojima će se odbornici baviti na sednici u petak, poput merenja zagađenosti i kontrole vazduha na teritoriji Valjeva. On objašnjava da postoje tri merna mesta za koja se iz gradske kase izdvaja 950.000 dinara i taj novac se uplaćuje na račun Zavoda za javno zdravlje, a jedno od mernih mesta je upravo dvorište Zavoda za javno zdravlje. Drugo merno mesto je obdanište u Novom Naselju, dok je treće u obdaništu na Petom Puku. Pavlović skreće pažnju na to da Grad ne finansira ni jedno merno mesto u Brđanima, Gradcu, Poparama... i zaključuje da, ako već merna mesta za kontrolu vazduha finansiraju građani Valjeva onda da treba da se ravnomernije rasporede.

Na pitanje Kolubarskih.rs koliko je bilo mernih mesta u vreme vladavine demokrata, da li ih je bilo više, pa su u međuvremenu ukinuta pa demokrate na to skreću pažnju, Pavlović odgovara da je „verovatno” i tada bilo tri merna mesta, ne zna tačno, ali sada je zagađenost mnogo veći problem.

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 5 sati 3 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar