Dan nakon poplave, Jadar (foto: Đorđe Đoković)
Dan nakon poplave, Jadar (foto: Đorđe Đoković)
18.05.2014, 21:29

Šteta od poplava oko 10 miliona evra

č: | fb:

Šteta od poplava u Valjevu procenjuje se na oko 10 miliona evra. Vraćanje Kolubare u postojeće stanje koštaće  oko tri miliona evra. "Šteta jeste velika, računamo i na pomoć države, jer je oštećena infrastruktura koja je u nadležnosti republike, kaže za Kolubarske.rs direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić i dodaje da je Valjevo, u odnosu na druge gradove, pretrpelo manju štetuiako se meri milionima evra.

Rebelj odnelo klizište

Rebelj, selo na Medvedniku, skoro da ne postoji. Zbog klizišta i odrona, 14 kuća se srušilo, dok je preostalih 25 oštećeno ili im je nemoguće prići jer je klizište odnelo put. Dragan Jeremić, koji je obišao ovo selo, opisuje sliku i sav užas koji su doživeli meštani Rebelja. Četiri kuće su završile u reci, ispod mosta više ne protiče reka Rebelj  koja je, menjajući tok, napravila novo korito nekoliko metara od mosta, dok put za Rebelj više ne postoji. Jedini način da se pomogne seljanima koji su  ostali bez sela jeste izgradnja novih kuća na drugoj lokaciji. Sedamdeset žitelja Rebelja očajni i u neverici posmatraju selo koga više nema. U trenutku im je uništeno sve.Srušene kuće, uginula stoka, uništene njive i imanja. Kažu- nemamo više ništa. Ipak, dobro je, živi smo.

-Upravo su klizišta naš najveći problem. Prijavljeno je  preko 100 klizišta i odrona, a na udaru  nije samo jedna kuća, nego se na  jednom klizištu nalazi  više objekata. Što pre moramo sanirati sva klizišta kako  naši sugrađani čiji su objekti na tim klizištima ne bi bili ugroženi- kaže Jeremić i naglašava da je, zapravo reč o odronima a prema najavama stručnjaka klizišta će se pojaviti tek sada kada suj prestale padavine i kada se osuši zemlja.

Porodica Stojanac već pet dana sa zebnjom očekuje svaki novi dan. Zbog klizišta koje se pojavilo u njihovom dvorištu obrušila se zemlja na kuću, a ugroženo je još nekoliko kuća koje su na par metara od odrona. 

- Od četvrtka ujutru kada se uz tutnjavu obrušilo brdo na našu kuću nemamo mira. Strahujemo i za komšije čije su kuće praktično na ivici odrona. Bili su stručnjaci iz Direkcije, poručili da klizište jeste ozbiljno,ali da nema mesta za strah i da će ovo klizište brzo sanirati- kaže Dragan Stojanac.

 

Mostovi na Kolubari se moraju sanirati

- Sva četiri mosta, na Jadru, beli most, mostovi kod Centra za kulturu i u Sinđelićevoj ulici  se mogu koristiti, ali svi, osim pešačkog koji vodi na zelenu pijacu, se moraju hitno sanirati. Osim što ćemo brzo srediti mostove, predstoji nam i sanacija rečnog korita. Procena stručnjaka iz „Erozije“ je da je neophodno uložiti preko tri miliona evra da se vrati Kolubara u postojeće stanje, jer je uništeno  rečno dno, bedemi, obale. Kod Austoterma Kolubara je promenila tok, vratila se u svoje staro korito- kaže Jeremić.

Značajno  su oštećeni, a neki i srušeni mostovi na Jablanici, Obnici i Gradcu.

-Dva mosta  su za 24 časa sanirana  i to most kod Kazneno popravnog zavoda za maloletnike i most preko Jablanice za Veselinovića naselje. Jedan most na Jablanici su sanirali meštani, dok su ostala dva još uvek u prekidu, kao i dva mosta na Obnici, uključujući i pešački most kod Lovaca. Što se tiče mostova na reci Gradac, most kod Vidre je odnela bujica, dok je most kod Novakovića brane oštećen i pod hitno ga moramo osposobiti – kaže direktor Direkcije za izgradju grada Dragan  Jeremić.

Aktuelno