Saša Marković (foto: Đorđe Đoković)
Saša Marković (foto: Đorđe Đoković)
26.06.2014, 12:15

Ubistva ne zastarevaju, ima pomaka

č: | fb:

Od 12. septembra 2013. godine načelnik Policijske uprave u Valjevu je mr Saša Marković (1975), koji je u valjevskoj policiji od 1998. godine. Prema saznanjima Kolubarskih.rs, izabrala ga je struka a ne politika. Među nekoliko kandidata, posle provere UKP, na predlog direktora Policije imenovao ga je ministar unutrašnjih poslova.

Kolubarske.rs: Ima li pomaka u istragama nerešenih ubistava - od Sretena Gare Miloševića, "Uče" Ristića i Gorana Gvozdenića, do Miodraga Šakića i Dragoslava Labovića?

Marković: Policija u saradnji sa Tužilaštvom i dalje radi na tim predmetima. Međutim, ono što stvara određene probleme jeste činjenica da su ta ubistva počinjena pre (najmanje) pet godina, Šakić i Labović ubijeni su 2009. godine, i da je zbog tolikog proteka vremena teško doći do dokaza. Proveravamo određena saznanja do kojih smo došli radeći na ovim predmetima, međutim, trenutno još nemamo jasne dokaze koji bi rasvetlili ova ubistva. Ova krivična dela ne zastarevaju i policija će učiniti sve kako bi odgovorne izvela pred lice pravde.

U prilog tome govori i primer razbojništva sa smrtnim ishodom (krojačica Nadežda Jelić sa Petog puka, ubijena 1999, prim BV), koje je rasvetljeno 2006. godine, sedam godina pošto je počinjeno. Takođe, važno je reći da od hapšenja osumnjičenih za ubistvo Ž. Đ. iz Valjeva, u aprilu 2009. godine, u Kolubarskom okrugu nije bilo najtežih krivičnih dela ubistva sa nepoznatim  izvršiocem.

Prema našim saznanjima nije stavljena ni tačka na istragu o izvršiocu i nalogodavcu podmetanja eksploziva na kućni prag novinara Nebojše Andrića u centru Valjeva 1999, kao ni na napad NN počinilaca, nekoliko godina kasnije, na dr Gordanu Filipović Đinđić u porodičnoj kući u Beloševcu, sestru ubijenog premijera dr Zorana Đinđića (1953-2003).

Branko Vićentijević i Saša Marković

Branko Vićentijević i Saša Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Kako se valjevska policija prilagodila izmenama zakonskih propisa od kada je uvedena "tužilačka istraga"?

Marković: Valjevska policija brzo se prilagodila novom načinu rada i nema većih problema u postupanju. Jedan broj policajaca iz naše Uprave već duže vremena postupa po novom ZKP jer su bili u radnim grupama formiranim na nivou MUP-a, pri čemu su postupali u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal, tako da su se i pre opšte primene ZKP već prilagodili novom načinu rada. Stečena praktična znanja preneli su i na ostale radnike Policijske uprave. 

Sredićemo stanje i na Ubu

Kolubarske.rs: Šta ste promenili, suštinski i kadrovski, u radu PU Valjevo od preuzimanja dužnosti načelnika?

Marković: Po stupanju na dužnost, nakon obavljene analize bezbednosne situacije na području Kolubarskog okruga, preduzeo sam određene kadrovske mere i promene u organizaciji rada u cilju poboljšanja stanja bezbednosti i postizanja efikasnijih  rezultata. 

Glavni problemi, sa kojima se Policijska uprava suočavala u prethodnom periodu, odnosili su se na stanje bezbednosti u opštini Ub i na području Grada Valjeva u pojedinim segmentima.

Problemi u radu Policijske stanice Ub bili su vezani za nekoordinirano funkcionisanje pojedinih linija rada, a takođe nismo bili zadovoljni rezultatima postignutim u oblastima javnog reda, borbe protiv kriminala i bezbednosti saobraćaja. Slična situacija, bila je i u Valjevu, gde je trebalo poboljšati rad na polju suzbijanja narkomanije, privrednog kriminaliteta i teških krađa (vozila, provale u kuće).

U cilju poboljšanja stanja bezbednosti usmerili smo sve resurse Policijske uprave na suzbijanju ovih vidova protivzakonitih delikata. Jedna od mera bilo je preusmeravanje zaposlenih i tehnike sa jednog područja u drugo, a obavljene su i određene kadrovske promene, po svim linijama rada, uključujući i rukovodeća radna mesta.

Saša Marković je rođen u Valjevu. Završio je Policijsku akademiju, potom magistrirao na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama na Pravnom fakultetu BU. Oženjen, otac dvoje dece.

Kolubarske.rs: Kakva je ukupna bezbednosna situacija u Kolubarskom okrugu, koliko ste zadovoljni, šta su specifičnosti?

Marković: Sve preuzeto dovelo je do poboljšanja kompletne situacija u oblasti bezbednosti i borbe protiv kriminaliteta. Tome u prilog svedoče i ostvareni rezultati. Od oktobra prošle godine do danas, podnete su 43 krivične prijave, a uhapšeno je 20 osoba, osumnjičenih za prodaju ili posedovanje opojnih droga, takođe je zaplenjeno oko sedam kilograma različitih vrsta droge.

Promene u radu rezultirale su i smanjenjem broja razbojništava, pa je tako za prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle broj tih krivičnih dela smanjen sa 11 na tri, a razotkrivena su i kriminalne grupe, koje su u ranijem periodu krale vrednija vozila na području Grada Valjeva.

Određeni problemi još uvek postoje u opštini Ub, ali tvrdim da će se stanje bezbednosti i u toj opštini poboljšati jer ćemo preduzeti dodatne mere, kako kadrovske tako i bezbednosne.

Hapšenje u Policijskoj upravi

Kolubarske.rs: Bilo je hapšenja i zaposlenih u Policijskoj upravi?

Marković: U saradnji sa Sektorom unutrašnje kontrole MUP-a uhapšena su dva policijska službenika Odeljenja kriminalističke policije i protiv njih je Više javno  tužilaštvo u Valjevu podiglo optužnicu zbog proizvodnje, prodaje i stavljanja u promet opojnih droga.

Kolubarske.rs: Bezbednost u saobraćaju?

Marković: U cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i podizanja stepena bezbednosti u  saobraćaju pojačan je rad saobraćajne policije, naročito u noćnim satima, a sve u cilju otkrivanje težih prekršaja (upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, veće prekoračenje brzine, prolazak na crveno svetlo). Rezultat takovog rada saobraćajne policije doveo je do smanjenja broja teških saobraćajnih nesreća, pa je tako u odnosu na prošlu godinu broj nesreća sa smrtnim ishodom smanjen sa devet na šest. Od septembra 2013. godine, zbog teške alkoholisanosti, policija je zadržala oko 360 vozača.

Dakle, stanje bezbednosti u svim opštinama Kolubarskog okruga znatno je poboljšano, pa smatram da građani mogu da budu zadovoljni radom policije jer je naš okrug jedan od najbezbednijih na području Srbije.

Saša Marković

Saša Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Da li je u pojedinim situacijama prilikom angažovanja interventne jedinice eventualno bilo prekoračenja službenih ovlašćenja (u “Prezidentu”, slučaj Aksentija Mitrovića recimo). Ako jeste da li ste, i šta, preduzeli što je u domenu vaših ovlašćenja?

Marković: U tom slučaju, građanin je podneo pritužbu na rad policijskih službenika. U sporovedenom postupku, koji se vodio u dva stepena, pritužba je ocenjena kao neosnovana, a postupanje policije zakonito. Napominjem, da u drugom stepenu odlučuje komisija koja u svom sastavu, pored člana PU Valjevo, ima i predstavnika Sektora unutrašnje kontrole i lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Valjeva.

Rukovodstvo PU Valjevo savesno, odgovorno i nepristrastno postupa po svakoj predstavci i pritužbi na rad policijskih službenika. Rezultat je više podnetih disciplinskih prijava protiv onih radnika, koji učine propuste u radu, a u jednom slučaju podneta je i krivična prijava protiv policijskog službenika PU Valjevo. U našem radu nema zaštićenih, jer je zadatak i obaveza policije da štiti bezbednost građana i upravo zato, posebno rigorozno biće kažnjeni pripadnici policije koji se ogreše o zakon.

Dugo traju prekršajni postupci

Kolubarske.rs: Kako komentarišete podatke da pojedine prekršajne prijave “padaju” i zbog toga što policajci, koji ih podnose, bivaju nesigurni svedoci tokom postupka pred Prekršajnim sudom?

Marković: Smatram da je najveći problem dužina trajanja prekršajnih postupaka. Policija činjenično stanje utvrdi relativno brzo i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnese najčešće u roku od sedam dana od učinjenog prekršaja. Izuzetno, postupak traje duže kada se čekaju određene analize i dokazi. Međutim, posle toga prekršajni postupci često traju više od godinu dana, a neki se završe i obustavom postupka, zbog apsolutne zastarelosti.

Treba imati u vidu i da saobraćajni policajac dnevno kontroliše više desetina, pa čak i stotina učesnika u saobraćaju, pa ne treba da nas čudi kada posle godinu i po dana od događaja ne mogu da se sete svakog detalja.

Policajci, posebno pripadnici saobraćajne policije, svakodnevno su prisutni kao svedoci u Prekršajnom sudu. Pri tome često svedoče i više puta po istom predmetu, a postupci se vode i u odeljenjima prekršajnog suda tako da policajac iz Valjeva ide da svedoči u Ljig ili obratno. To sve utiče i na organizaciju službe - rada policije.

Rukovodstvo Policijske uprave u Valjevu analizira sve prekršajne predmete, koji se završe oslobađajućom presudom, i ukoliko postoje adekvatni dokazi ulaže žalbu Apelacionom sudu.

U situacijama, u kojima postoji sumnja da je, tokom prekršajnog postupka, došlo do nezakonitih radnji, bilo od policijskih službenika ili od radnika Prekršajnog apelacionog suda, policija prikuplja obaveštenja i obavlja određene provere, a kada postoje indicije da je počinjeno krivično delo o tome obavesti nadležno javno tužilaštvo.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 18 sati 25 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 14 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.