Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
16.05.2016, 10:17

Bolnicu napustilo deset medicinskih sestara

č: | fb:

Obeležavajući Međunarodni dan medicinskih sestara, tehničara i babica, ovi zdravstveni radnici su skrenuli pažnju na brojne probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju, zbog čega je sve više onih koji odlaze iz Srbije u neku od zemalja Evropske unije.

U poslednje dve godine Srbiju je napustilo 1600 medicinskih sestara i tehničara, dok, prema pisanju medija, njih 8000 uči nemački jezik i želi da ode u inostranstvo.  

I Valjevo se pridružilo gradovima iz čijih zdravstvenih ustanova odlaze kadrovi, tako da je za godinu dana Opštu bolnicu napustilo deset medicinskih sestara i tehničara u potrazi za bolje plaćenim poslom i, kako kažu, boljim uslovima rada.

U prošloj godini četiri medicinske sestre i tehničara napustilo je Opštu bolnicu Valjevo, prekinuvši radni odnos, dok je neplaćeno odsustvo do dve godine uzelo šest medicinskih sestara. Kako nam je rečeno u Opštoj bolnici umesto sestara koje su uzele radnu knjižicu i onih koje su privremeno napustile bolnicu angažovana su lica koja su već imala ugovore na određeno, a zbog zabrane zapošljavanja nije bilo novih prijema na ta mesta. Naglašavaju da odlaskom deset sestara i tehničara nije ugroženo svakodnevno funkcionisanje valjevske zdravstvene ustanove. U Opštoj bolnici Valjevo trenutno je zaposleno 728 medicinskih sestara, tehničara i babica.

Čekaonica ispred kardiološke ambulante

Čekaonica ispred kardiološke ambulante (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednica Udruženja medicinskih sestara, babica i tehničara Srbije Dijana Otašević kaže da je položaj ovih zdravstvenih radnika u Srbiji na niskom nivou i brojni su, još uvek nerešeni, problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju.

„Jedan od većih problema jeste to što imamo nedovoljan broj sestara, babica i tehničara u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Zbog toga se dešava da na jednom radnom mestu radi jedna sestra, a obavlja posao za pet izvršilaca. Takođe opterećene su i velikim brojem pacijenata, a istovremeno je još uvek na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Medicinske sestre, tehničari i babice u Srbiji nisu adekvatno nagrađeni za svoj rad i to je jedan od gorućih problema. Paradoks je da su naše medicinske sestre cenjena i uvažavane van granica Srbije i to zbog znanja i veština koje su stekle upravo obrazovanjem u Srbiji“, kaže Dijana Otašević.

Ponižavajuće niske plate sestara, stagniranje u razvoju sestrinstva, neregulisano visoko školovanje, loši uslovi rada i izostajanje adekvatnog nagrađivanja pravih vrednosti, najčešći su razlozi koje navode medicinske sestre i tehničari želeći da napuste Srbiju i posao potraže u nekoj drugoj zemlji.

 

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 12 sati 19 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 13 sati 45 minuta

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...