Kupine (foto: Đorđe Đoković)
Kupine (foto: Đorđe Đoković)
30.07.2016, 14:20

Dani kupine na Stavama

č: | fb:

Polsednja nedelja jula i ove godine rezervisana je za manifestaciju "Dan kupine", koja se devetu godinu za redom održava na Stavama.

Kupinari poručuju da ih ni ovoodišnja niska otkupna cena od 30 dinara, neće sprečiti da se okupe podno Medvednika, a organizatori 31. jula očekuju preko 30 izlagača dok je 20 proizvođača prijavilo svoje zasade za ocenjivanje, koje su proteklih dana obišli stručnjaci Poljoprivredne stručne službe Valjevo.

"Ovaj narod je navikao na te turbulentne cene i kupinu smo brali i kada je ona bila osam a i 180 dinara. Sećam se da su proizvođači pre par godina zbog niske otkupne cene bili nezadovoljni i bilo je priče da se manifestacija ne održi. Ove godine to niko nije rekao. Narod nije zadovoljan cenom, ali verovatno i shvata teškoće sa kojima se država i uopšte društvo suočava. Ćutke prelazi preko svega, tako da zbog cene neće biti bojkota manifestacije, a postoji i nada da će cena kupine ipak rasti", poručuje član organizacionog odbora Zoran Lukić.

 

Najavljeno je da će ovogodišnja manifestacija početi u 10 sati izložbom kupine i proizvoda od ovog voća, a da će je u 11.30 zvanično otvoriti gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Najbolje proizvođače očekuju vredne novčane i robne nagrade za šta će biti izdvojeno oko 150.000 dinara. Prvi put ove godine biće nagrađena i jedna dama koja sama živi u domaćinstvu, a bavi se proizvodnjom kupine.

U kulturno zabavnom programu nastupiće Dom kulture "Izvor" iz Valjeva, biće organizovano takmičenje u pripremanju gulaša, sportske igre, izložba domaćih proizvoda.

 

Iz Turističke organizacije Valjevo najavljuju da će na Stavama biti gosti iz Turističkih organizacija Bijeljine, Loznice, Krupnja, Osečine, Ljiga, Ljubovije, Mionice i Lajkovca, koji će predstaviti svoj turistički potencijal uz poseban osvrt na ruralni turizam.

Organizatori "Dana kupine" su meštani Stava, a Grad Valjevo je u budžetu za manifestaciju izdvojio 190.000 dinara.

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 4 sati 10 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 4 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara