Dr Miroslav Perišić na promociji knjige „Prvi valjevski gimnazijalci“  (foto: Đorđe Đoković)
Dr Miroslav Perišić na promociji knjige „Prvi valjevski gimnazijalci“  (foto: Đorđe Đoković)
06.07.2014, 00:01

Zbir važnih podataka o Valjevskoj gimnaziji

č: | fb:

Ni jedna gimnazija u Srbiji nema toliko knjiga o svojoj prošlosti sa novim detaljima, koji se ne ponavljaju, kao Valjevska gimnazija, rekao je večeras istoričar dr Miroslav Perišić na promociji knjige „Prvi valjevski gimnazijalci“ autora Zdravka Rankovića.

Znalo se i pre Zdravka Rankovića kako je u njenoj istoriji najteže proučiti period do 1893, kada se pojavljuju prvi izveštaji o radu škole, pa je i zbog toga ova knjiga veoma značajna. „Samo onaj ko se bavio istraživanjem zna koliko je teško dođi do nekog dokumenta (jer treba znati i gde se može naći), a iz njega do važnog detalja. Kako je taj detalj teško pretvoriti u činjenicu, a sve te činjenice složiti u mozaik koji bi bio knjiga“, rekao je večeras Perišić i sam nekadašnji gimnazijalac.

„Čini mi se da je lakše napraviti istoriju Srbije od istorije nekog grada. Istoriju nekog grada od istroije pojedinih sela. Istoriju sela od porodičnih istorija...“, potkrepio je te svoje tvrdnje Perišić.On je kazao da je knjiga o prvim valjevskim gimnazijalcima dragocena i zbog toga što se iz nje vidi da su pojedine porodice u 19. veku imale po nekoliko gimnazijalaca, što je bilo važno u građanskom oblikovanju Valjeva toga doba.

 

Promocija knjige "Prvi valjevski gimnazijalci"

Promocija knjige "Prvi valjevski gimnazijalci" (Foto: Đorđe Đoković)

Naravno, najteže je bilo načiniti makar i najkraće biografije gimnazijalaca toga doba iako su među kojima i Brana Petronijević, Draga Stefanović Spasić, Nikolaj Velimirović, Sreten Vukosavljević, Ljuba Pavlović, Dragomir Glišić, Grgur Jakšić, Stanka Ž. Glišić...

Sadržinu knjige “Prvi valjevski gimnazijalci”, na 144 strane, čini i popis valjevskog gimnazijskog nastavnog osoblja u razdoblju 1869-1894, takođe uz podatke o svakom od njih. 

Večeras je najavljeno da će već u 2015. biti započet obiman posao na pripremi monografije o Valjevskoj gimnaziji, koja pred čitaocima treba da se pojavi 2020, o 150 godina škole. U monografiji će se svakako naći i građa do sada objavljena u knjigama Zdravka Rankovića o prošlosti škole čiji je đak bio.

Kako bi to bilo olakšano večeras je održana osnivačka skupština udruženja “Valjevski gimnazijalci”, čiji će članovi, uz donatore i dobrotvore, svojim prilozima omogućavati i da se štampaju sve knjige, koje se odnose na prošlost ove škole.

Aktuelno