Ivanjski venčići (foto: Đorđe Đoković)
Ivanjski venčići (foto: Đorđe Đoković)
07.07.2014, 09:56

Ivanjski venčići

č: | fb:

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče i krstitelja Isusa Hrista. Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje crkva.

Svetog Jovana Preteču, jednog od proroka jevrejske sekte Nazarećana, Srbi posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz prethrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve. U narodu se veruje da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se sunce, od straha, tri puta "ustavi" tog dana.

Ivanjski venčići

Ivanjski venčići (Foto: Đorđe Đoković)

O Ivanjdanu se pletu venci od ivanjskog cveća u koji se stavlja beli luk da kuću čuva od groma, a da bi se pokazalo da je priroda, u razvoju, došla do zenita. Prema običajima, devojke, kroz taj venac, gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono, dok su se u predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima po brdima palile ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo.

Valjevo je danas ukrašeno venčićima od ivanjskog cveća koji se prodaju na više mesta, poput ulaza u hram “Pokrova presvete Bogorodice”.

Pravljenje venčića

Pravljenje venčića (Foto: Đorđe Đoković)

" Ivanjdan u Brankovini "

Juče, na Dan maline u sobrašici u crkvenoj porti meštani Brankovine i okolnih sela pleli su venčiće od ivanjskog cveća, koji su danas izloženi na Brankovačkom visu. Biće zabrani i simbolično nagrađeni najbolji radovi. Pošto je Ivanjdan i slava Brankovine, u 12 časova će biti obavljeno i sečenje slavskog kolača.

Svaki srpski dom i kapije tog dana su okićeni venčićima od ivanjskog cveća.

Aktuelno