Predsedništvo (foto: Đorđe Đoković)
Predsedništvo (foto: Đorđe Đoković)
08.07.2014, 00:07

Da li je krivac Poslovnik ili Odbornik?

č: | fb:

Odbornici  lokalnog parlamenta jednoglasno i na brzinu na sednici u petak odlučiše da menjaju Poslovnik o radu. Na toj sednici, pored verbalnog sukoba, psovki i uvreda, zamalo nije došlo i do fizičkog obračuna. Odbornici smatraju da je “krivac” Poslovnik i zato odlučiše da ga menjaju, verujući da će novi Poslovnik doneti i novo ponašanje u skupštinskoj sali.

Ako neko nije naučen redu, kulturnom ponašanju, toleranciji, poštovanju institucija, onda teško da će ga na to naterati Poslovnik o radu, pa makar bio i novi. Ako neko ko treba da se stara o toku sednice i zakonitosti rada Skupštine to ne čini, onda teško da će ga tome naučiti Poslovnik o radu, pa makar bio novi.

Predlažući promenu Poslovnika zamenik gradonačelnika Žarko Kovač reče - “Nemam mentalne snage da slušam ovakvo verbalno nasilje”. Zaista, retki su bili oni koji su imali mentalnu snagu za torturu, otuda zdušno prihvatiše predlog. Odbornica demokrata Milka Vasiljević Erić smatra da važeći Poslovnik odgovara trenutnom političkom interesu, dok odbornik naprednjaka Mihailo Jokić poručuje da su Poslovnik napravili 2009. godine nestručnjaci koji su tada vladali!

Da li je u pitanju pravljenje Poslovnika ili “pravljenje” odbornika, verbalnih nasilnika? Da li Poslovnik odgovara trenutnom političkom interesu ili, pak odbornici, verbalni nasilnici, odgovaraju trenutnom političkom interesu? Bilo kako bilo, Poslovnik koji je napisan pre pet godina označen je kao krivac i zato odlazi u arhivu.

Menjati Poslovnik "odmah i sad"

Predlog zamenika gardonačelnika Žarka Kovača da se što pre promeni važeći Poslovnik prihvatila je predsednica Skupštine Slavica Pantelić Cupać i beše spremna da to uradi "odmah i sad", bez odlaganja. Sa njom se složi i sekretar Skupštine Aleksandar Janković, koji je bio još efikasniji i konkretniji, pa hitro predloži predsednika i četiri člana Komisije koji će pripremiti predlog novog Poslovnika, i to "odmah i sad". Međutim zakon i procedura ne dozvoljavaju "odmah i sad". Na to su predsednici i sekretaru Skupštine skrenuli pažnju odbornici koji su im pojasnili da inicijativu za promenu Poslovnika o radu Skupštine može da pokrene deset odbornika ili odbornička grupa, a ne predsednica i sekretar koji je čak izabrao i članove Komisije. I, naravno postoji procedura za promenu Poslovnika, što su na kraju maratonske sednice u petak ispoštovali odbornici i prihvatili inicijativu koju je pokrenula odbornička grupa SPS za promenu Poslovnika o radu Skupštine.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...