Kej Kolubare 07. jul (foto: Đorđe Đoković)
Kej Kolubare 07. jul (foto: Đorđe Đoković)
09.07.2014, 11:20

Sanacija Kolubare u slici i reči

č: | fb:

Danas će biti završeni radovi na sanaciji 280 metara korita Kolubare, na Jadru kod parka i silosa, koje je uništeno u majskim poplavama.

U pitanju su interventni radovi, koji su počeli sredinom juna, kako bi se stabilizovala potkopana obala od daljeg urušavanja. Do sada je sanirano i 300 metara leve obale Kolubare, kod preduzeća „Austrotherm”.

Kej Kolubare 20. maj

Kej Kolubare 20. maj (Foto: Đorđe Đoković)

Radovi na desnoj obali Kolubare kod silosa u dužini od 100 metara i deo korita, leva obala,  kod parka na Jaru u dužini od 180 metara biće završeni danas. Očišćeno je korita od nanosa i šljunka koji je korišćeno za popunjavanje oštećenja na zidanom delu malog korita.  

- Do kraja nedelje počeće radovi na sređivanju leve obale korita Kolubare od mosta na Jadru i korita kod belog mosta gde je bila letnja pozornica. Prva faza interventnih radova na sanaciji korita Kolubare biće završeni za 15- tak dana - kaže za Kolubarske.rs inženjer šumarstva Đorđe Malešević iz „Erozije”.  

Kej Kolubare 12. jun

Kej Kolubare 12. jun (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema prvim procenama za sanaciju korita Kolubare potrebno je oko tri miliona evra.  Cena regulisanog korita je oko 1,5 miliona evra po kilometru, a uništeno je više od pola korita koje je regulisano u dužini od pet kilometara.

Stručnjaci „Erozije” kažu da će vraćanje korita Kolubare u prvobitno stanje, pre katastrofalnih poplava, biti kompleksno, zahtevno, dugo i skupo. Najvažnije je to što korito Kolubare može da izgleda isto kao i pre 15.maja.  

Kej Kolubare 18. jun

Kej Kolubare 18. jun (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno