Vladika Milutin (foto: Đorđe Đoković)
Vladika Milutin (foto: Đorđe Đoković)
24.05.2017, 13:48

Vladika Milutin u Sinodu SPC

č: | fb:

U Beogradu je danas, posle devet dana zasedanja, okončan majski Sabor SPC na kojem je izabran novi Sinod SPC.

 

Predsednik Sinoda je patrijarh srpski Irinej, a u novoj "crkvenoj vladi" je i vladika valjevski Milutin (Knežević). Uz njega u Sinodu su još vladike Justin žički i Fotije, kao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Sabor SPC je doneo i odluku o postavljenju nekoliko vladika u nove eparhije i mitropolije, dok je episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom postao mitropolit dabro-bosanski.

 

Vladika Milutin (1949) rođen je u Mijačima, kod Valjeva, a svetovno ime mu je Mihailo. Za episkopa obnovljene Valjevske eprhije SPC ustoličen je 24. septembra 2006. godine u hramu Vaskrsenja gospodnjeg (novi hram). Kršten je u manastiru Pustinja, kod Poćute, a sa 14 godina odlazi u manastir Kaona, gde je do 26. oktobra 1963. bio iskušenik, a u manastiru Petkovica zamonašio ga je tadašnji vladika šabačko-valjevski Jovan (Velimirović), sinovac vladike Nikolaja (Velimirovića). Monašku školu završio je u manastiru Ostrog, srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Beogradskoj bogoslviji "Sveti Sava". Studije bogoslovije započeo je u Beogradu, a završio u Libertvilu (SAD).

 

Bio je sekretar Kanadske eparhije SPC i paroh u Nijagari. Potom se vratio u Srbiju za nastojatelja manastira Kaona. Upravljao je i manastirom Lelić, a od 2003. vladika australijsko-novozelandski SPC odakle se posle tri i po godine vratio u zemlju na tron Valjevske eparhije SPC obnovljene posle 200 godina.

Aktuelno

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 6 sati 20 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 1 komentar

Milan Đurđević (foto: Kolubarske.rs)
Iz redakcije Pre 18 sati 58 minuta

Ono što je Samanta za Velju to je Vaneli za Milana

Obeća prošle godine selektor, umetnički direktor, i šta još sve ne, Milan Đurđević, kako će 40. jubilarni Džez festival u Valjevu, koji je počeo sinoć, obezbediti gostovanje dva svetska imena džez...  · 9 komentara