Ulica kneza Jovice (foto: Đorđe Đoković)
Ulica kneza Jovice (foto: Đorđe Đoković)
24.08.2017, 06:54

Još uvek bez rešenja za Ulicu kneza Jovice

č: | fb:

Ni nakon deset dana koliko već protestuju žitelji Ulice kneza Jovice u Tešnjaru nezadovoljni što Grad tri i po godine ne rešava njihove probleme, nije nađeno konačno rešenje. Sve je još u domenu predloga.

 

Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo predložio je Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Gradu Valjevu da se, kao privremeneo rešenje za Ulicu kneza Jovice, uradi krpljenje zidova kolektora kišne kanalizacije i rupa na kolovozu, dok se ne obezbedi novac za rekonstrukciju ulice po rešenju Republičkog zavoda.

 

Direktorka Ksenija Stevanović kaže da Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo ne poriče stav Republičkog zavoda iz 2014. godine smatrajući da je dobar i stručan, a pre svega sistemsko rešenje koje podrazumeva kompletnu rekonstrukciju kako gornjeg zastora tako i kanala kišne kanalizacije koji je sa početka 20. veka.

 

- Budući da tri godine nema reakcije na njihovo rešenje, a postoji akutni higijensko-tehnički problem u Ulici kneza Jovice, Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo je inicirao da se prvo urade stručne arheološke sonde kako bi se definisali starost, izgled i meterijal od koga je kanal urađen, i da se taj stručni izveštaj pošalje Republičkom zavodu i da se pridoda uz njihovo sistemsko rešenje. S obzirom na to da bi celokupna rekonstrukcija bila velika investicija, mi smo predložili da se za sada uradi krpljenje zidova kanala i rupa na ulici, dok se ne obezbedi novac za rekonstrukciju po rešenju Republičkog zavoda – kaže Stevanović.

Ksenija Stevanović

Ksenija Stevanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ona dodaje da Zavod za zaštitu spomenika kulture pokušava da pronađe kompromisno rešenje kako bi grad funkcionisao i kako bi bili rešeni problemi koje žitelji Ulice kneza Jovice imaju više od tri godine.

 

Arheolozi valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture su utvrdili da kolektor za kišnu kanalizaciju ispod Ulice kneza Jovice ne potiče iz turskog doba, ali to ne umanjuje njegov istrorijski značaj.

 

- U Tešnjaru je malo toga što je tursko. Možda kaldrma na trotoaru, sve ostalo je iz perioda srpske varoši. Kuće u Tešnjaru su trošne i to su praktično etno kuće u urbanom kontekstu, koje su vremenom i renovirane. Zadržana je urbana matrica iz turskog peroda, ali nema materijalnih ostataka iz tog vremena. Što se tiče kišnog kolektora on je star preko 110 godina i jeste reprezent neke tehničke svesti i razvijene infrastrukture grada, što je u to doba bila retkost i u većim gradovima nego što je Valjevo. Ali danas, mi stavljamo higijenske i funkcionalne razloge iznad spomenika zbog toga što grad mora da funkcioniše – naglašava direktorka.

 

Ona objašnjava da je kanal kišne kanalizacije velikog poprečnog preseka, visina je dva metra, kroz koji može bez problema da prođe čovek, pa čak, prema nekim podacima, za vreme Drugog svetskog rata u njemu su se krili žitelji tog dela grada. Zidovi su kameni od tesanika, dok je svod urađen od opeke i on jeste postao trošan i njega treba rekonstruisati.

 

- Prema rešenju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, nakon rekonstrukcije kanala, kolovozni zastor bi trebalo da bude od granitne kocke, poput one u Tešnjaru, što je skupa investicija. Tako da, ja razumem i Grad, koji iznenada zbog rupe koja se otvorila nakon majskih poplava treba da uloži veliki novac u rekonstrukciju ulice po rešenju Republičkog zavoda - kaže sagovornica Kolubarskih.rs.

Ulica kneza Jovice

Ulica kneza Jovice (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podseća da postoji višegodišnja inicijativa da se zona zaštite Tešnjara smanji i da se iz zaštite izuzmu ulice Kneza Jovice i Milovana Glišića.

 

- Ukoliko bi to bilo prihvaćeno, naš predlog je da se rekonstrukcija kanala ili kišnog kolektora, po rešenju Republičkog zavoda, uradi samo u delu gde on izlazi u Kolubaru, bilo bi vidljivo i tu bi moglo da se postavi neko obeležje, a da se za kanal ispod Ulice kneza Jovice nađu neka savremena rešenja – navodi Ksenija Stevanović.

 

Upravo za to savremeno rešenje zalaže se Grad Valjevo, koji će Ministarstvu kulture predložiti da se problem Ulice kneza Jovice reši u dve faze. Kako za Kolubarske.rs objašnjava načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović u prvoj fazi, tačnije odmah, bila bi sanirana oštećenja na kišnom kolektoru i na kolovozu, dok bi druga faza bila trajno rešenje, što podrazmeva izgradnju kišne kanalizacije po savremenim standardima.

 

Dodaje da će ovi predlozi biti predočeni u utorak na sastanku u Ministarstvu kulture, koji je iniciralo gradsko rukovodstvo, a na tom sastanku će biti i predstavnici Republičkog i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

 

Protest žitelja Kneza Jovice

Protest žitelja Kneza Jovice (Foto: Đorđe Đoković)

Za to vreme žitelji Ulice kneza Jovice nastavljaju protest koji su započeli pre deset dana blokadom Ulice Milovana Glišića svakoga dana u periodu od 15 do 16 časova. 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 8 sati 43 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...