Gradske parcele u industrijskoj zoni
Gradske parcele u industrijskoj zoni "Stefil" (foto: Đorđe Đoković)
07.09.2017, 06:54

Šta bi s kupovinom "preko potrebnog" zemljišta za industrijsku zonu?

č: | fb:

Na oglas za kupovinu građevinskog zemljišta, radi širenja industrijske zone, niko se nije javio. I pored najave gradskog rukovodstva da će oglas ponovo raspisati, jer "Grad mora što pre da kupi zemljište kako bi spremno dočekali investitore", do danas nije ponovljen.

 

U oglasu za kupovinu zemljišta, koji je objavljen 17. juna, naznačeno je da ukupna površina zemljišta ne može biti manja od 13 niti veća od 20 hektara i da treba da predstavlja celinu koja se sastoji od više međusobno povezanih parcela.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, i pre raspisivanja oglasa bila je dogovorena kupovina zemljišta upravo površine i karakteristika preciziranih u oglasu. Međutim posle hapšenja načelnika i službenika Gradske uprave, zbog sumnje da je bilo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, što se dogodilo tri dana nakon objavljivanja oglasa, "sugerisano je" vlasniku "odgovarajućih" parcela da se ne javlja na oglas "jer sada nije vreme".

 

Ponovljen oglas, rebalans ili...?

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je pre mesec i po dana, odgovarajući na pitanje novinara da li će Grad ponoviti oglas, rekao da će "rukovodstvo vrlo brzo morati da donese odluku o tome da li će ponovo raspisati oglas ili će sredstva planirana za kupovinu zemljišta rebalansom budžeta preusmeriti za neke druge namene".

 

Od tada niko od gradskog rukovodstva nije pominjao kupovinu zemljišta radi širenja industrijske zone, niti su se brinuli šta će ponuditi zainteresovanim investitorima, "kojih ima, samo nema zemljišta". A upravo je to bio argument, koji su na sednici Gradskog veća i na sednici Skupštine grada u maju i junu, navodili gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i njegov zamenik Dragan Jeremić, govoreći o tome zbog čega je važno što pre kupiti zemljište koje će platiti 200 miliona dinara ili 1,6 miliona evra.

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

O industrijskoj zoni i investitorima se nije govorilo sve do četvrtka 31. avgusta, kada je u programu Radio Valjeva gradonačelnik Slobodan Gvozdenović izjavio:

 

"Blizu smo zaključenja ugovora za industrijsku zonu koja bi bila naš adut kada su investitori u pitanju, gde ćemo po zaključenju ugovora, a mislim da je to pitanje nedelje ili dana, ponuditi investitorima zemljište. Grad kao onaj ko poseduje industrijsku zonu će ponuditi investitorima zemljište, naravno sve u saradnji sa republičkom vladom".

 

S obzirom na to da je Slobodan Gvozdenović najavio "zaključenje ugovora", što je pitanje "nedelje ili dana", ali ne saopštavajući ostale detalje, Kolubarske.rs su gradonačelniku uputile mejl sa nekoliko pitanja, uz molbu da pojasni izjavu:

 

  • Blizu zaključenja kog ugovora i sa kim zaključujete ugovor?
  • Koje zemljište ćete ponuditi investitorima?
  • Da li već imate dogovor sa nekim investitorom? Ukoliko imate, o kom investitoru se radi?
  • U čemu se ogleda saradnja sa republičkom vladom kada je reč o ponudi zemljišta investitorima?

 

Na ova pitanja gradonačelnik nije odgovorio.

 

Ostaje nejasno, da li je Grad, i pored toga što se niko nije javio na oglas za kupovinu zemljišta, ipak kupio zemljšte koje će, kako je rekao gradonačelnik, "ponuditi investitorima" ili će Grad "ponuditi investitorima" zemljište koje već ima u industrijskoj zoni "Stefil" za koje gradsko rukovodstv tvrdi da je "nedovoljne površine", ili, pak, gradonačelnik najavljuje "zaključenje ugovora", što je "pitanje nedelje ili dana", a da zapravo neće ni biti zaključen jer ugovor ne postoji?

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 43 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 3 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara