www.privreda.valjevo.rs (foto: Đorđe Đoković)
www.privreda.valjevo.rs (foto: Đorđe Đoković)
18.07.2014, 15:13

Sajt kao kruna aktivnosti za privlačenje investitora?

č: | fb:

Zone za investiranje na području grada, lokalne olakšice, podsticaji i subvencije koje investitori mogu ostvariti, najvažniji projekti koji su urađeni, koji su u toku ili koji se planiraju, samo su deo sadržaja novog sajta lokalnog razvoja i privrede grada Valjeva koji je danas predstavljen novinarima. Načelnik Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Nenad Branković  kaže da je sajt zamišljen kao servis i podrška postojećoj privredi i preduzetnicima, ali i za promociju investicionih potencijala grada i privlačenje investitora. Istovremeno, sajt nudi građanima informacije o servisima koje pružaju gradske uprave, a vezano za lokalni razvoj, privredu, komunalne poslove i urbanizam.

- Na sajtu su prezentovani privredne grane i sektori, najvažniji uvoznici i izvoznici, biznis baza grada, kao i poljoprivreda, strateške opcije razvoja, struktura ruralnog područja, podsticaji u poljoprivredi koje daje grad Valjevo.Takođe sajt nudi i turističke potencijale, prirodne vrednosti i kulturno-istorijske znamenitosti našeg kraja. U saradnji sa Odeljenjem za urbanizam urađen je informator za dobijanje građevinskih dozvola, gde je detaljno objašnjena procedura i dokumenta koja su potrebna za dobijanje odgovarajućih rešenja, potvrda, dozvola, a zahtevi se mogu preuzeti sa sajta - objašnjava Branković.

Na sajtu su postavljena najvažnija planska i urbanistička dokumenta grada Valjeva, akcioni i master planovi, strategije, uputstva i vodiči.

-Ovo je prva faza u razvoju sajta koji će se ažurirati i unapređivati. U planu je da se ubrzo uradi i kraća specijalizovana verzija namenjena investitorima, kao i prevođenje te verzije na nekoliko stranih jezika, engleski, nemački, francuski, ruski i italijanski jezik – kaže  Nenad Branković.

Aleksandar Vujić Subotić, Nenad Branković i Žarko Kovač

Aleksandar Vujić Subotić, Nenad Branković i Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Koliko je za dve godine došlo investitora u Valjevo?

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je novi sajt grada Valjeva kruna svega do sada urađenoga na poboljšanju privrednog ambijenta i privlačenju investitora, kao i na urbanističkim rešenjima, brzini izdavanja dozvola, zamenik gradonačelnika Žarko Kovač pojašnjava da je sajt samo jedan od elemenata ukupnih aktivnosti na promociji i ponudi domaćim i stranim investitorima.

- Sajt je samo jedan segment i to bazičan gde se nude informacije o gradu, o tome koje su investicije već realizovane, a koje se planiraju i mogu očekivati, kakva je infrastruktura, koje lokacije i pod kojim uslovima grad nudi potencijalnim investitorima...Kruna aktivnosti bi bila uspostavljena saradnja sa investitorom, napravljen trgovinski sporazum, izgrađen neki proizvodni objekat, zaposleni ljudi i naplaćen porez na fond zarada – kaže Kovač.

Zamenik gradonačelnika je na današnjoj prezentaciji sajta privrede grada rekao da je poslednjih nekoliko meseci bilo nekoliko kontakata sa nekoliko potencijalnih investitora, među kojima su i oni koji već posluju u Valjevu, poput „Austrotherma“. Kovač nije precizirao koji su to potencijalni investitori, rekavši da su za otvaranje trgovina, pored nemačkog trgovinskog lanca „Lidl“ i kompanije MPC, zainteresovani i Italijani.

Na pitanje Kolubarskih.rs koliko je za protekle dve godine, od nove vlasti, došlo investitora u Valjevo, koliko je napravljeno poslovnih aražmana, koliko je otvoreno novih radnih mesta i koliki porez uplaćuju u gradsku kasu, Kovač kaže da je poslovnih aražmana napravljeno nekoliko, dva-tri, zakupom objekata na lokaciji industriujske zone u „Stefilu“.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, nečelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić i načelnik Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Nenad Branković nisu znali tačan broj investitora koji su otvorili proizvodne pogone u Valjevu za prethodne dve godine, niti koliko zapošljavaju radnika, kao ni koliko grad inkasira od poreza na zarade. Predložili su nam da ta pitanja zvanično dostavimo u pisanoj formi načelniku Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandru Vujiću Subotiću.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 25 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara